EIC-alap: 35 deep-tech projekt, 190 millió euró befektetés

2022. 11. 18., 14:17

„Az EIC támogatások, tőkebefektetések és innovációs ökoszisztéma-szolgáltatások egyedülálló kombinációjával támogatja a magas kockázatú, mélytechnológiás induló vállalkozásokat.”

Az EIC-alap – az Európai Innovációs Tanács (EIC) sajáttőke-befektetési ága, amely a deep tech (mélytechnológiai) innovációk azonosítására, fejlesztésére és fellendítésére irányuló új európai innovációs menetrend kulcsfontosságú eleme – a Horizont Európa keretprogram első csomagjaként 35 befektetési döntést hozott.

A 35 döntés összesen mintegy 190 millió euró összegű sajáttőke-befektetést jelent. Ezek közül kettő esetében már beruházási megállapodás is köttetett:
Apix Analytics: az első olyan miniatürizált univerzális gázelemző készüléket előállító vállalat, amely valamennyi megújuló gáz esetében alkalmazható;
Lattice Medical: a páciensek saját szövetét felhasználó emlő-önrekonstrukciós eljáráson dolgozó vállalat.

Az EIC-alap mostanra teljes egészében működőképes, és készen áll arra, hogy mielőbbi támogatást biztosítson a magas kockázatú, mélytechnológiás innovatív induló vállalkozások számára, áttörést hozó innovációik piacra juttatása és fellendítése érdekében – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

A vissza nem térítendő támogatásokat és sajáttőke-befektetéseket kínáló EIC Akcelerátor program keretében 2021 júniusa óta 313 vállalatot választottak ki támogatásra. Az e vállalatoknak nyújtott teljes támogatás össze eléri a 680 millió eurót, és eddig 185 támogatási megállapodást írtak alá. A 313 vállalat több mint fele (184) esetében a Bizottság 0,5–15 millió euró összegű tőkefinanszírozási támogatást is javasol az EIC-alapon keresztül. A szóban forgó vállalatok közül elsőként a most kihirdetett 35 vállalat esetében született befektetési döntés az Európai Beruházási Bank (EBB) által végzett szigorú átvilágítási eljárást követően. Az EIC-alap teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy behozza a sajáttőke-befektetések terén tapasztalható elmaradást.  

„Az EIC kulcsfontosságú eszköz az új európai innovációs terv végrehajtásához, amelynek célja, hogy a legmélyebben gyökerező társadalmi kihívások kezelése érdekében az EU globális vezető szerepet töltsön be a mélytechnológiás innovációk terén. Az EIC támogatások, tőkebefektetések és innovációs ökoszisztéma-szolgáltatások egyedülálló kombinációjával támogatja a magas kockázatú, mélytechnológiás induló vállalkozásokat, ezáltal hozzájárulva az innovációk fellendítésére irányuló kiemelt kezdeményezéshez” – mondta Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS