EIC-alap: 35 deep-tech projekt, 190 millió euró befektetés

2022. 11. 18., 14:17

„Az EIC támogatások, tőkebefektetések és innovációs ökoszisztéma-szolgáltatások egyedülálló kombinációjával támogatja a magas kockázatú, mélytechnológiás induló vállalkozásokat.”

Az EIC-alap – az Európai Innovációs Tanács (EIC) sajáttőke-befektetési ága, amely a deep tech (mélytechnológiai) innovációk azonosítására, fejlesztésére és fellendítésére irányuló új európai innovációs menetrend kulcsfontosságú eleme – a Horizont Európa keretprogram első csomagjaként 35 befektetési döntést hozott.

A 35 döntés összesen mintegy 190 millió euró összegű sajáttőke-befektetést jelent. Ezek közül kettő esetében már beruházási megállapodás is köttetett:
Apix Analytics: az első olyan miniatürizált univerzális gázelemző készüléket előállító vállalat, amely valamennyi megújuló gáz esetében alkalmazható;
Lattice Medical: a páciensek saját szövetét felhasználó emlő-önrekonstrukciós eljáráson dolgozó vállalat.

Az EIC-alap mostanra teljes egészében működőképes, és készen áll arra, hogy mielőbbi támogatást biztosítson a magas kockázatú, mélytechnológiás innovatív induló vállalkozások számára, áttörést hozó innovációik piacra juttatása és fellendítése érdekében – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

A vissza nem térítendő támogatásokat és sajáttőke-befektetéseket kínáló EIC Akcelerátor program keretében 2021 júniusa óta 313 vállalatot választottak ki támogatásra. Az e vállalatoknak nyújtott teljes támogatás össze eléri a 680 millió eurót, és eddig 185 támogatási megállapodást írtak alá. A 313 vállalat több mint fele (184) esetében a Bizottság 0,5–15 millió euró összegű tőkefinanszírozási támogatást is javasol az EIC-alapon keresztül. A szóban forgó vállalatok közül elsőként a most kihirdetett 35 vállalat esetében született befektetési döntés az Európai Beruházási Bank (EBB) által végzett szigorú átvilágítási eljárást követően. Az EIC-alap teljes mértékben elkötelezett amellett, hogy behozza a sajáttőke-befektetések terén tapasztalható elmaradást.  

„Az EIC kulcsfontosságú eszköz az új európai innovációs terv végrehajtásához, amelynek célja, hogy a legmélyebben gyökerező társadalmi kihívások kezelése érdekében az EU globális vezető szerepet töltsön be a mélytechnológiás innovációk terén. Az EIC támogatások, tőkebefektetések és innovációs ökoszisztéma-szolgáltatások egyedülálló kombinációjával támogatja a magas kockázatú, mélytechnológiás induló vállalkozásokat, ezáltal hozzájárulva az innovációk fellendítésére irányuló kiemelt kezdeményezéshez” – mondta Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-30 20:11:24
A magyarországi vállalatok idén is pályázhatnak az Effekt 2030 díjra. A megújult szakmai elismerést olyan környezeti, társadalmi és vállalatirányítási megoldásokkal nyerhetik el a cégek, amelyek valódi hatást, változást eredményeznek, és jó példával szolgálnak az ESG egyes területein.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS