EIC Akcelerátor program: az első négy nyertes

2021. 10. 17., 15:45

Az Európai Bizottság Európai Innovációs Tanácsa összesen 363 millió euróval támogatja 65 kiválasztott induló innovatív vállalkozás és kkv áttörést jelentő innovációit. A kiválasztott vállalkozások legfeljebb 17 millió euró összegű vissza nem térítendő támogatásban és sajáttőke-befektetésben részesülnek, amelyet úttörő innovációik fejlesztésére és kiterjesztésére használhatnak fel többek között az egészségügy, a digitális technológiák, az energia, a biotechnológia és az űrkutatás területén. Ezek az első olyan vállalatok, amelyek az immár teljesen kiépült EIC Akcelerátor program keretében részesülnek finanszírozásban.

Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos a következőket nyilatkozta: „Az Akcelerátor program az Európai Innovációs Tanács egyedülálló uniós finanszírozási eszköze. Magánbefektetők bevonásával támogatja a legszínvonalasabb innovációk fejlesztését, és szolgáltatások egész portfóliójával segíti a kiterjesztésüket. Az Európai Innovációs Tanács célja, hogy az előttünk álló egészségügyi, környezeti és társadalmi kihívások megoldásába beruházva Európát az innováció és az új technológiák élvonalába juttassa.”

A támogatásban részesülő vállalkozásokat a Horizont Európa keretében bevezetett új, kétlépcsős eljárás alapján választották ki. Első lépésben a pályázatok külső szakértők általi szigorú értékelésen esnek át, ezt követően pedig egy tapasztalt befektetőkből és vállalkozókból álló zsűri folytat interjút a pályázókkal. A kiválasztott vállalkozások közé tartoznak például a következők:

– a holland Sensius BV, amely terápiás rendszert fejlesztett ki a fej-nyaki daganatok kezelésére káros mellékhatások nélkül;

– a francia Alice & Bob, amely új típusú önjavító kvantumhardvert fejlesztett ki, és megépítette a világ első kereskedelmi forgalomra szánt hibatűrő kvantumszámítógépeit;

– a litván UAB INOVATYVI MEDICINA, amely intelligens, szenzoros, távvezérlésű robotikai rendszert fejlesztett ki, lehetővé téve az endovaszkuláris beavatkozások végzését káros röntgensugárzás veszélye nélkül;

– a norvég Bluegrove AS, amely a lazacok jólétének ellenőrzésére és előrejelzésére szolgáló legkorszerűbb megoldással gondoskodik a halak jólétéről.

A 65 kiválasztott vállalkozás 16 különböző országban rendelkezik székhellyel. Az új EIC-alapból történő sajáttőke-finanszírozás iránt különösen nagy érdeklődés mutatkozott: a 65 vállalkozásból 60 ezt a finanszírozási formát választotta. Ez azt jelenti, hogy az EIC a 363 millió eurónyi forrásból várhatóan 227 millió eurót beruházási komponensként bocsát majd rendelkezésre.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-24 12:10:00
A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD szegedi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy hazánk hosszú idő óta először nem kullogni fog az események után, hanem diktálni fogja egy nagy globális technológiai forradalom tempóját – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat február 23-i autóátadó ünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS