EIC Akcelerátor program: az első négy nyertes

2021. 10. 17., 15:45

Az Európai Bizottság Európai Innovációs Tanácsa összesen 363 millió euróval támogatja 65 kiválasztott induló innovatív vállalkozás és kkv áttörést jelentő innovációit. A kiválasztott vállalkozások legfeljebb 17 millió euró összegű vissza nem térítendő támogatásban és sajáttőke-befektetésben részesülnek, amelyet úttörő innovációik fejlesztésére és kiterjesztésére használhatnak fel többek között az egészségügy, a digitális technológiák, az energia, a biotechnológia és az űrkutatás területén. Ezek az első olyan vállalatok, amelyek az immár teljesen kiépült EIC Akcelerátor program keretében részesülnek finanszírozásban.

Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos a következőket nyilatkozta: „Az Akcelerátor program az Európai Innovációs Tanács egyedülálló uniós finanszírozási eszköze. Magánbefektetők bevonásával támogatja a legszínvonalasabb innovációk fejlesztését, és szolgáltatások egész portfóliójával segíti a kiterjesztésüket. Az Európai Innovációs Tanács célja, hogy az előttünk álló egészségügyi, környezeti és társadalmi kihívások megoldásába beruházva Európát az innováció és az új technológiák élvonalába juttassa.”

A támogatásban részesülő vállalkozásokat a Horizont Európa keretében bevezetett új, kétlépcsős eljárás alapján választották ki. Első lépésben a pályázatok külső szakértők általi szigorú értékelésen esnek át, ezt követően pedig egy tapasztalt befektetőkből és vállalkozókból álló zsűri folytat interjút a pályázókkal. A kiválasztott vállalkozások közé tartoznak például a következők:

– a holland Sensius BV, amely terápiás rendszert fejlesztett ki a fej-nyaki daganatok kezelésére káros mellékhatások nélkül;

– a francia Alice & Bob, amely új típusú önjavító kvantumhardvert fejlesztett ki, és megépítette a világ első kereskedelmi forgalomra szánt hibatűrő kvantumszámítógépeit;

– a litván UAB INOVATYVI MEDICINA, amely intelligens, szenzoros, távvezérlésű robotikai rendszert fejlesztett ki, lehetővé téve az endovaszkuláris beavatkozások végzését káros röntgensugárzás veszélye nélkül;

– a norvég Bluegrove AS, amely a lazacok jólétének ellenőrzésére és előrejelzésére szolgáló legkorszerűbb megoldással gondoskodik a halak jólétéről.

A 65 kiválasztott vállalkozás 16 különböző országban rendelkezik székhellyel. Az új EIC-alapból történő sajáttőke-finanszírozás iránt különösen nagy érdeklődés mutatkozott: a 65 vállalkozásból 60 ezt a finanszírozási formát választotta. Ez azt jelenti, hogy az EIC a 363 millió eurónyi forrásból várhatóan 227 millió eurót beruházási komponensként bocsát majd rendelkezésre.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS