EIC Akcelerátor program: az első négy nyertes

2021. 10. 17., 15:45

Az Európai Bizottság Európai Innovációs Tanácsa összesen 363 millió euróval támogatja 65 kiválasztott induló innovatív vállalkozás és kkv áttörést jelentő innovációit. A kiválasztott vállalkozások legfeljebb 17 millió euró összegű vissza nem térítendő támogatásban és sajáttőke-befektetésben részesülnek, amelyet úttörő innovációik fejlesztésére és kiterjesztésére használhatnak fel többek között az egészségügy, a digitális technológiák, az energia, a biotechnológia és az űrkutatás területén. Ezek az első olyan vállalatok, amelyek az immár teljesen kiépült EIC Akcelerátor program keretében részesülnek finanszírozásban.

Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos a következőket nyilatkozta: „Az Akcelerátor program az Európai Innovációs Tanács egyedülálló uniós finanszírozási eszköze. Magánbefektetők bevonásával támogatja a legszínvonalasabb innovációk fejlesztését, és szolgáltatások egész portfóliójával segíti a kiterjesztésüket. Az Európai Innovációs Tanács célja, hogy az előttünk álló egészségügyi, környezeti és társadalmi kihívások megoldásába beruházva Európát az innováció és az új technológiák élvonalába juttassa.”

A támogatásban részesülő vállalkozásokat a Horizont Európa keretében bevezetett új, kétlépcsős eljárás alapján választották ki. Első lépésben a pályázatok külső szakértők általi szigorú értékelésen esnek át, ezt követően pedig egy tapasztalt befektetőkből és vállalkozókból álló zsűri folytat interjút a pályázókkal. A kiválasztott vállalkozások közé tartoznak például a következők:

– a holland Sensius BV, amely terápiás rendszert fejlesztett ki a fej-nyaki daganatok kezelésére káros mellékhatások nélkül;

– a francia Alice & Bob, amely új típusú önjavító kvantumhardvert fejlesztett ki, és megépítette a világ első kereskedelmi forgalomra szánt hibatűrő kvantumszámítógépeit;

– a litván UAB INOVATYVI MEDICINA, amely intelligens, szenzoros, távvezérlésű robotikai rendszert fejlesztett ki, lehetővé téve az endovaszkuláris beavatkozások végzését káros röntgensugárzás veszélye nélkül;

– a norvég Bluegrove AS, amely a lazacok jólétének ellenőrzésére és előrejelzésére szolgáló legkorszerűbb megoldással gondoskodik a halak jólétéről.

A 65 kiválasztott vállalkozás 16 különböző országban rendelkezik székhellyel. Az új EIC-alapból történő sajáttőke-finanszírozás iránt különösen nagy érdeklődés mutatkozott: a 65 vállalkozásból 60 ezt a finanszírozási formát választotta. Ez azt jelenti, hogy az EIC a 363 millió eurónyi forrásból várhatóan 227 millió eurót beruházási komponensként bocsát majd rendelkezésre.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2021. 11. 30., 11:59
Ismét a zeneművészet tíz legkiválóbb fiatal képviselőjét díjazta az MVM. A Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának kétmillió forinttal járó elismeréseit tizennegyedik alkalommal adták át 2021. november 23-án. (x)
2021. 12. 02., 09:26
Az Amway 30 éve működik sikeresen a magyarországi piacon, ezt a sikertörténetet szeretném továbbvinni, célom a direkt értékesítésnek, mint iparágnak nagyobb elismertséget szerezni – mondta az Üzletemnek Kiss-László Dalma, az Amway Hungária marketing és PR igazgatója.
2021-12-07 09:21:10
2021 októberében az ipari termelés volumene 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól; munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,7 százalékkal csökkent – tájékoztatott a statisztikai hivatal.
2021-12-07 08:28:28
A fiatal innovátorokat támogató Hungarian Startup University Program kapta idén a „Most Innovative Business Development Project of Europe 2021” díjat. A rangos nemzetközi elismerést a program egyik alapítója, Kölkedi Krisztián, az Express Innovation Agency vezérigazgató-helyettese vehette át a 2021-es Fiatal Vállalkozók Hete keretében.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Európa-szerte egyre több ország ismeri fel, hogy a zavartalan, klímabarát, megfizethető árú energiaellátás érdekében szükség van az áramtermelésben az atomenergiára. Legutóbb Hollandia és Franciaország döntött új atomerőmű építése mellett.