Egységes töltők: júliusra elkészülhet az új uniós jogszabályjavaslat

2020. 01. 31., 15:15

Az Európai Parlament legkésőbb 2020 júliusáig várja az Európai Bizottságtól az egységes töltő szigorúbb szabályzásáról szóló javaslatot.

„Sürgős uniós szabályozási intézkedésre van szükség" az elektronikus hulladék csökkentése érdekében, és azért, hogy a fogyasztók a fenntarthatóság szempontjából is megfelelő döntéseket hozhassanak, fogalmaztak az Európai Parlament képviselői egy 582 szavazattal, 40 ellenszavazat és 37 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban csütörtökön.

Az Európai Parlament a rádióberendezésekre vonatkozó 2014-es irányelvben már említett felhatalmazás elfogadását, vagy szükség esetén jogszabálytervezet benyújtását kéri az Európai Bizottságtól legkésőbb 2020 júliusáig.

A Bizottságnak folyamatosan figyelnie kellene a piacot, és szükség esetén finomhangolni az egységes töltőre vonatkozó jogszabályokat annak érdekében, hogy azok ne akadályozzák az innovációt, vélik a képviselők. A Parlament hangsúlyozza: a kutatás és az innováció kiemelkedően fontos ahhoz, hogy a meglévő technológiák továbbfejlődhessenek, és hogy új megoldások jelenhessenek meg.

A Parlament az alábbiakat várja a Bizottságtól:

  • hozzon szabályokat annak biztosítására, hogy a különböző vezeték nélküli töltőket és a különböző mobilkészülékeket a lehető legnagyobb mértékben lehessen egymással használni;
  • vizsgálja meg, hogy egy esetleges jogszabály hatására nőne-e az uniós tagállamokban összegyűjtött és újrahasznosított vezetékek és töltők mennyisége; és
  • biztosítsa, hogy a fogyasztóknak ezentúl ne kelljen minden új mobilkészülékkel új töltőt is venniük: az egységes töltő bevezetésével egyidejűleg ki kell dolgozni egy stratégiát az új készülékek és az eddig velük járó töltők szétválasztására, fogalmaznak a képviselők, kiemelve ugyanakkor, hogy „el kell kerülni, hogy (a készülék és a töltő szétválasztása) esetlegesen árnövekedést eredményezzen a fogyasztók számára".

Az eldobott régi töltők becslések szerint évente csaknem 50 ezer tonna, vagyis fejenként több mint hat kg e-szemetet jelentenek. Európában 2016-ban összesen 12,3 millió tonna e-hulladék keletkezett, amelyből minden lakosra 16,6 kg jut. Az egyes készülékek rövid élettartama szintén az e-hulladék növekedését eredményezi, fogalmaz az állásfoglalás.

A harmadik negyedévben jöhet a jogszabályjavaslat

A képviselők a rádióberendezésekre vonatkozó 2014-es irányelvben már kérték egy egységes mobiltöltő kifejlesztését, és felhatalmazták az Európai Bizottságot arra, hogy eljárjon az ügyben.

A Bizottság az egységes töltő kifejlesztésére ösztönözte az iparágat, de az ösztönzésen alapuló megközelítés az uniós törvényhozók szerint nem hozta meg a kívánt eredményt: a különböző gyártók önszorgalomból nem fejlesztenek ki egy általánosan használható töltőt. Némi előrelépés mégis történt, mondta a Bizottság a 2020. január 13-i plenáris vitán: míg 2009-ben több mint 30 féle töltő létezett, mára nagyjából három maradt.

Az európai zöld megállapodásról szóló állásfoglalásában a Parlament a körkörös gazdaságra vonatkozó nagyratörő akciótervet kért a Bizottságtól. A terv fókuszában a Parlament szerint az uniós gyártás és fogyasztás teljes környezeti hatásának és nyersanyag-felhasználásának csökkentése kell álljon, a fő célok pedig a hatékony forrásfelhasználás, a nulla környezetszennyezés, és a hulladékképzés elkerülése.

Az Európai Bizottság január 29-én fogadta el 2020-as munkaprogramját, amelyben 2020 harmadik negyedévére az egységes töltőre vonatkozó jogszabályjavaslat benyújtását ígéri.

Európai Parlament

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS