Egyre közelebb kerülnek a cégekhez a felhőalapú szolgáltatások

2023. 12. 08., 16:10

A 2021 évi 41,1 százalék után 2023-ban 45,2 százalék volt azoknak az uniós vállalkozásoknak az aránya, amelyek valamilyen felhőalapú számítástechnikai szolgáltatást vásároltak – tájékoztatott az Eurostat.

A különféle felhőalapú szolgáltatásokat (az interneten keresztül szoftverekhez, számítási teljesítményhez, tárolókapacitáshoz stb. való hozzáféréshez használt szolgáltatásokat) vásárló vállalkozások aránya Finnországban (78,3 százalék), Svédországban (71,6 százalék), Dániában (69,5 százalék) és Máltán (66,7 százalék) volt a legmagasabb. Négy tagállamban – Görögországban (23,6 százalék), Romániában (18,4 százalék) és Bulgáriában (17,5 százalék) – ugyanakkor a vállalkozásoknak csak kevesebb mint negyede vásárolt ilyen szolgáltatásokat.

A legtöbbet vásárolt felhőalapú szolgáltatás 2023-ban is az e-mail volt; a legalább egy felhőalapú szolgáltatást vásárló cégek 82,7 százaléka vásárolt e-mail-szolgáltatást. A további sorrend: fájlok tárolására szolgáló szolgáltatások (68,0 százalék) és az irodai szoftverek (66,3 százalék), biztonsági alkalmazások (61,0 százalék), a pénzügyi vagy számviteli alkalmazások (51,6 százalék), a vállalati adatbázis hostingja (43,0 százalék). A vállalkozások mintegy negyede vásárolt számítástechnikai platformot alkalmazásfejlesztéshez, teszteléshez vagy telepítéshez (26,1 százalék), vállalati erőforrás-tervezési szoftvert (25,9 százalék), számítási teljesítményt a vállalkozás saját szoftverének futtatásához (25,4 százalék) vagy ügyfélkapcsolat-kezelő szoftvert (25,0 százalék).

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS