Digitális jogok és alapelvek: aláírókra vár a nyilatkozat

2022. 01. 28., 16:32

Az Európai Bizottság javasolja az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak, hogy csatlakozzon az Európai Unióban megvalósítandó digitális átalakulásra irányadó jogokról és elvekről szóló nyilatkozathoz.

A digitális jogokról és elvekről szóló nyilatkozattervezet célja az, hogy mindenkinek egyértelmű hivatkozási alapként szolgáljon a digitális átalakulás azon formáját illetően, amelynek előmozdítása és védelme mellett Európa elkötelezett. Ezen túlmenően a nyilatkozat iránymutatást nyújt a politikai döntéshozóknak és a vállalkozásoknak az új technológiák alkalmazására vonatkozóan. Az uniós jogi keretben rögzített jogoknak és szabadságoknak, valamint az elvek által kifejezésre juttatott európai értékeknek az online térben épp úgy érvényt kell szerezni, mint az offline világban. A nyilatkozat – azt követően, hogy a fent említett intézmények közösen jóváhagyták – meghatározó lesz a tekintetben is, hogy az EU a digitális átalakulás vonatkozásában milyen megközelítés előmozdítására fog törekedni világszerte.

Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök így nyilatkozott: „Az emberek javát szolgáló, biztonságos technológiákat akarunk, amelyek tiszteletben tartják jogainkat és értékeinket. Méghozzá az online térben is. És azt szeretnénk, hogy mindenkinek lehetősége legyen aktív szerepet vállalni egyre nagyobb mértékben digitalizált társadalmainkban. Ez a nyilatkozat egyértelműen meghatározott hivatkozási alapként szolgál számunkra az online világra vonatkozó jogok és elvek tekintetében.”

Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos a következőket mondta: „Tudatosítani akarjuk az európai polgárokban, hogy az Unióban élők, tanulók, dolgozók vagy üzleti tevékenységet folytatók bízvást számíthatnak a kiváló minőségű hálózati összeköttetés, a közszolgáltatásokhoz való zökkenőmentes hozzáférés, valamint a biztonságos és tisztességes digitális tér előnyeire. A digitális jogokról és elvekről szóló nyilatkozat egyszer és mindenkorra rögzíti, hogy ami offline jogellenes, annak online is jogellenesnek kell lennie. Célunk továbbá, hogy ezeket az elveket a világ többi részében is követendő normaként népszerűsítsük.

Jogok és elvek a digitális korban

A nyilatkozattervezet a digitális átalakuláshoz kapcsolódó alapvető jogokra és elvekre terjed ki, többek között a következőkre: az emberek és jogaik középpontba helyezése, a szolidaritás és az inkluzivitás támogatása, a választás szabadságának biztosítása az online térben, a digitális nyilvános térben való részvétel elősegítése, az egyének biztonságának, védelmének és szerepvállalásának fokozása, valamint a digitális jövő fenntarthatóságának előmozdítása.

Gondoskodni kell róla, hogy e jogok és elvek Unió-szerte érvényre jussanak az emberek mindennapi életében, nevezetesen a következők tekintetében: megfizethető és nagy sebességű digitális konnektivitás mindenütt és mindenkinek, jól felszerelt tantermek és digitálisan képzett tanárok, zökkenőmentes hozzáférés a közszolgáltatásokhoz, biztonságos digitális környezet a gyermekeknek, lecsatlakozás a munkaidő után, a digitális termékek környezeti hatásaira vonatkozó, könnyen érthető információk, a személyes adatok felhasználása és megosztása feletti ellenőrzés.

A nyilatkozat az uniós jogban gyökerezik, ideértve az uniós alapszerződéseket, az Európai Unió Alapjogi Chartáját és az Európai Unió Bíróságának ítélkezési gyakorlatát is. Kidolgozása a szociális jogok európai pillérének keretében szerzett tapasztalatok figyelembevételével történt. David Sassoli, az Európai Parlament volt elnöke már 2018-ban szorgalmazta az internethez való hozzáférés új emberi jogként történő elismerését. A nyilatkozatban meghatározott elvek előmozdítása és végrehajtása az Unió és a tagállamok közös politikai kötelezettségvállalása és felelőssége lesz, a felek saját hatáskörén belül. Annak érdekében, hogy a nyilatkozat konkrét gyakorlati hatásokat fejtsen ki, a Bizottság szeptemberben javasolta, hogy az előrehaladás figyelemmel kísérése, a behozandó lemaradások értékelése és a fellépésekre vonatkozó ajánlások megfogalmazása céljából évente készüljön jelentés „a digitális évtized helyzetéről”.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 05. 23., 16:35
Miért lenne eretnek gondolat a magánkórházak bevonása az állami ellátásba, ha ezzel járna legjobban a beteg? Hogyan lehetne olcsóbb a páciensnek az üzleti alapon elvégzett műtét? Dr. Fábián Lajos, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége egészségügyi tagozatának elnöke a következő hónapok feladatairól is beszélt a BizniszPlusz friss podcastjében.
2022. 05. 20., 09:12
Újfajta szemlélettel kell a logisztikai iparág problémáit megoldani. Az új idők új megoldásokat követelnek, ennek mi is a részesei vagyunk – mondta az Üzletemnek Honosiné Máhr Ágnes, a Ho-Máhr Trans ügyvezetője, pénzügyi és szakmai vezetője.
2022-05-27 19:07:00
A napokban Magyarország Kormánya döntést hozott egy rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozásáról, melynek forrását bizonyos szektorokra kivetett, ún. „extraprofit-különadókból" és további adóintézkedésekből kívánja finanszírozni. A tervezett lépésekről a május 26-i kormányinfón hangzottak el az első konkrétumok, a BDO Magyarország szakértői ezeket, valamint a várható következményeket foglalták össze röviden.
2022-05-27 18:17:00
Elérte legmagasabb pontját a DélKerTÉSZ több mint 10 ezer négyzetméteres komplex logisztikai központja. A 2,7 milliárd forintból megvalósuló beruházással gyorsabbá és hatékonyabbá válnak a logisztikai folyamatok az 500 termelőt tömörítő DélKerTÉSZ szentesi telephelyén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Megfelelő helyére került a VOSZ-on belül az egészségügy kezelése – mondta dr. Fábián Lajos, az egészségügyi tagozat elnöke. Hol tart a munkában a tagozat hat szekciója? Miért lenne eretnek gondolat a magánkórházak bevonása az állami ellátásba, ha ezzel járna legjobban a beteg? Hogyan lehetne olcsóbb a páciensnek az üzleti alapon elvégzett műtét? Dr. Fábián Lajos a következő hónapok feladatairól is beszélt.
2022. 05. 13., 15:00
epizód: 2022 / 3   |   hossz: 24:05
Egyre több magyar vállalkozásfejlesztési ötletre figyelnek fel külföldön is – mondta Kovács Patrik, az OECD business bizottság és a FIVOSZ elnöke. Az ötletekből mit építenek be a VOSZ és a FIVOSZ programjaiba? Mit lehetett tanulni Rijádban a Netflix alapítójától? Milyen kutatásfejlesztési stratégiákat javasolnak? Mit küldhet Magyarország a Holdra? Izgalmas kérdések, amelyekre Kovács Patrik válaszol.
2022. 05. 03., 15:00
epizód: 2022 / 2   |   hossz: 26:31
„Magyarországon bőven van mit javítani a turizmus válságálló képességén” – állítja Bódis Gábor turisztikai szakember, a Hungary NEXT alapítója. Merre tart a magyar turizmus Covid után és a szomszédunkban tomboló háború árnyékában? Mire épít az Újturizmus? Mennyire hatékony élsportolóval kampányolni az imidzsépítő programokban? Hogyan lehet kilépni a kampó állapotból? A kérdésekre Bódis Gábor válaszolt.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS