Covid-oltás: az Európai Parlament a szabadalmak ideiglenes feloldását javasolja

2021. 06. 10., 17:30

Az Európai Parlament a nagyarányú globális oltottság eléréséhez az Egyesült Államok által is támogatott szabadalom-feloldást javasolja.

  • Az oltóanyagokra vonatkozó szabadalmi védettség feloldása segíti az oltások felgyorsítását világszerte.
  • Hosszú távon az önkéntes engedélyezési megállapodások és a szaktudás és a technológia megosztása jelentik a globális oltóanyaggyártás felfuttatásának kulcsát.
  • A képviselők felszólítják az Egyesült Királyságot és az Egyesült Államokat, hogy vonják vissza az oltóanyagra és annak alkotóelemeire vonatkozó kiviteli korlátozásaikat.
  • A globális oltóanyag-elosztó mechanizmus, a COVAX további támogatásra vár.

A Parlament a 355 szavazattal, 263 ellenszavazat és 71 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban javasolja, hogy induljon tárgyalás a Kereskedelmi Világszervezet TRIPS Tanácsában azért, hogy a koronavírus-oltóanyagok ideiglenesen mentesülhessenek a szabadalmi védettség alól. Ennek célja, hogy világszerte jobban hozzá lehessen férni a Covid19-cel kapcsolatos megfizethető egészségügyi termékekhez, és könnyebb legyen megszüntetni a globális gyártás akadályait és az ellátási hiányt.

A Parlament ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a határozatlan idejű mentesség fenyegetést jelentene a kutatás finanszírozására, különösen a kutatókra, a befektetőkre, a fejlesztőkre és a klinikai vizsgálatokra.

Szabadalom-felfüggesztés helyett önkéntes engedélyezés

Az önkéntes engedélyezés (vagyis amikor az oltóanyag kifejlesztője dönti el, kinek és milyen feltételek mellett engedélyezi az oltóanyaggyártást), a szaktudás és a technológia átadása az oltóanyaggyártási kapacitással rendelkező országoknak: hosszú távon ezekkel a módszerekkel lehet leghatékonyabban felgyorsítani és bővíteni az oltóanyagok globális előállítását, jelentik ki a képviselők. Álláspontjuk e téren egybecseng a Bizottságéval.

Az oltóanyaggyártást akadályozó körülmények felszámolása érdekében a képviselők felszólítják az Uniót, hogy saját exportengedélyezési mechanizmusát váltsa fel egy átláthatósági export-követelményrendszerrel. Az Egyesült Államoknak és az Egyesült Királyságnak pedig haladéktalanul meg kellene szüntetnie az oltóanyagokra és az oltóanyaggyártáshoz szükséges nyersanyagokra vonatkozó kiviteli tilalmukat, fogalmaznak a képviselők. A világnépesség 70 százalékának a beoltásához 11 milliárd adag oltóanyagra van szükség, de ennek a mennyiségnek eddig csak töredékét állították elő, jegyzik meg.

Oltóanyaggyártás Afrikában

2021 júniusáig világszerte beadott körülbelül 1,6 milliárd oltás túlnyomó részét iparosodott és oltóanyagot előállító országokban adták be, és az oltóanyag csupán 0,3 százaléka jutott el 29 legszegényebb országba. Ezért az Uniónak támogatnia kell az oltóanyagok afrikai előállítását, hangsúlyozzák a képviselők. Az alacsony jövedelmű országok vakcinaellátásának másik fontos eszköze a globális oltóanyagelosztó COVAX mechanizmus, amelynek nagyobb arányú támogatására szólítanak fel a képviselők.

Az oltóanyagvásárlások átláthatósága

A Parlament végül a jövőbeni elővásárlási megállapodások teljes nyilvánosságra hozatalát kérik, különösen az új generációs vakcinák esetében. A képviselők azt is kérik, hogy a Bizottság a gyógyszergyártók részéről is ragaszkodjon a szükséges átláthatósághoz.

A szabadalmakat védő szellemi tulajdonjogok felfüggesztéséről szóló bármilyen döntés a Kereskedelmi Világszervezet TRIPS Tanácsában születik meg, amely június 8-9-én is ülésezett, de nem döntött a kérdésben. Az ülésen a Bizottság által bemutatott európai javaslat nem tartalmazza a szabadalmi védettség felfüggesztését. Az állásfoglalás elfogadását megelőző, május 19-i vita során több képviselőcsoport a szabadalmi védettség ideiglenes felfüggesztése mellett érvelt.

Európai Parlament

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS