Covid-oltás: az Európai Parlament a szabadalmak ideiglenes feloldását javasolja

2021. 06. 10., 17:30

Az Európai Parlament a nagyarányú globális oltottság eléréséhez az Egyesült Államok által is támogatott szabadalom-feloldást javasolja.

  • Az oltóanyagokra vonatkozó szabadalmi védettség feloldása segíti az oltások felgyorsítását világszerte.
  • Hosszú távon az önkéntes engedélyezési megállapodások és a szaktudás és a technológia megosztása jelentik a globális oltóanyaggyártás felfuttatásának kulcsát.
  • A képviselők felszólítják az Egyesült Királyságot és az Egyesült Államokat, hogy vonják vissza az oltóanyagra és annak alkotóelemeire vonatkozó kiviteli korlátozásaikat.
  • A globális oltóanyag-elosztó mechanizmus, a COVAX további támogatásra vár.

A Parlament a 355 szavazattal, 263 ellenszavazat és 71 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban javasolja, hogy induljon tárgyalás a Kereskedelmi Világszervezet TRIPS Tanácsában azért, hogy a koronavírus-oltóanyagok ideiglenesen mentesülhessenek a szabadalmi védettség alól. Ennek célja, hogy világszerte jobban hozzá lehessen férni a Covid19-cel kapcsolatos megfizethető egészségügyi termékekhez, és könnyebb legyen megszüntetni a globális gyártás akadályait és az ellátási hiányt.

A Parlament ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a határozatlan idejű mentesség fenyegetést jelentene a kutatás finanszírozására, különösen a kutatókra, a befektetőkre, a fejlesztőkre és a klinikai vizsgálatokra.

Szabadalom-felfüggesztés helyett önkéntes engedélyezés

Az önkéntes engedélyezés (vagyis amikor az oltóanyag kifejlesztője dönti el, kinek és milyen feltételek mellett engedélyezi az oltóanyaggyártást), a szaktudás és a technológia átadása az oltóanyaggyártási kapacitással rendelkező országoknak: hosszú távon ezekkel a módszerekkel lehet leghatékonyabban felgyorsítani és bővíteni az oltóanyagok globális előállítását, jelentik ki a képviselők. Álláspontjuk e téren egybecseng a Bizottságéval.

Az oltóanyaggyártást akadályozó körülmények felszámolása érdekében a képviselők felszólítják az Uniót, hogy saját exportengedélyezési mechanizmusát váltsa fel egy átláthatósági export-követelményrendszerrel. Az Egyesült Államoknak és az Egyesült Királyságnak pedig haladéktalanul meg kellene szüntetnie az oltóanyagokra és az oltóanyaggyártáshoz szükséges nyersanyagokra vonatkozó kiviteli tilalmukat, fogalmaznak a képviselők. A világnépesség 70 százalékának a beoltásához 11 milliárd adag oltóanyagra van szükség, de ennek a mennyiségnek eddig csak töredékét állították elő, jegyzik meg.

Oltóanyaggyártás Afrikában

2021 júniusáig világszerte beadott körülbelül 1,6 milliárd oltás túlnyomó részét iparosodott és oltóanyagot előállító országokban adták be, és az oltóanyag csupán 0,3 százaléka jutott el 29 legszegényebb országba. Ezért az Uniónak támogatnia kell az oltóanyagok afrikai előállítását, hangsúlyozzák a képviselők. Az alacsony jövedelmű országok vakcinaellátásának másik fontos eszköze a globális oltóanyagelosztó COVAX mechanizmus, amelynek nagyobb arányú támogatására szólítanak fel a képviselők.

Az oltóanyagvásárlások átláthatósága

A Parlament végül a jövőbeni elővásárlási megállapodások teljes nyilvánosságra hozatalát kérik, különösen az új generációs vakcinák esetében. A képviselők azt is kérik, hogy a Bizottság a gyógyszergyártók részéről is ragaszkodjon a szükséges átláthatósághoz.

A szabadalmakat védő szellemi tulajdonjogok felfüggesztéséről szóló bármilyen döntés a Kereskedelmi Világszervezet TRIPS Tanácsában születik meg, amely június 8-9-én is ülésezett, de nem döntött a kérdésben. Az ülésen a Bizottság által bemutatott európai javaslat nem tartalmazza a szabadalmi védettség felfüggesztését. Az állásfoglalás elfogadását megelőző, május 19-i vita során több képviselőcsoport a szabadalmi védettség ideiglenes felfüggesztése mellett érvelt.

Európai Parlament

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS