Brexit, kínai és orosz fenyegetés, félretájékoztatás: ütős témák Strasbourgban

2019. 03. 11., 14:47

A londoni Brexit-szavazás, az Európai Szolidaritási Testület programja, a kiberbiztonság kínai technológiák általi fenyegetettsége, az európai parlamenti választás tisztasága és az Oroszországgal szembeni szankció is az Európai parlament napirendjére kerül.

Az Európai Parlament képviselői szerdán vitáznak a március 12-i brit alsóházi Brexit-szavazás eredményéről és annak következményeiről. Szavaznak továbbá azokról az esetleges tervekről, amelyek a megegyezés nélküli Brexit esetén minél kisebbre csökkentenék a károkat.

Kedden szavaz a parlament az Európai Szolidaritási Testület 2021-2027-es időszakra vonatkozó programjáról, amelynek célja, hogy minél egyszerűbben lehessen csatlakozni a testülethez, beleértve a fogyatékossággal élő személyeket, azokat, akiknek valamiféle egészségügyi problémájuk van, a menekült háttérrel rendelkezőket, vagy a távoli régióból származókat.

A plenáris ülésen számos fontos külpolitikai témáról lesz szó. A képviselők uniós akciótervet sürgetnek, amely a biztonságot érintő fenyegetésekre adna válaszokat. A veszély ugyanis egyre növekszik azzal, hogy a kínai technológiák egyre inkább jelen vannak az EU-ban. Kedden az EP az uniós Kiberbiztonsági Intézkedésről is szavaz, amelynek célja az európai kiberbiztonság megerősítése. Ennek keretén belül meghosszabbítanák például az Európai Uniós Kiberbiztonsági Ügynökség mandátumát.

A képviselők többek között a májusi európai választások védelme érdekében, és azért, hogy megvédjék az európai demokráciákat a kívülről érkező félretájékoztatási kampányoktól, új szabályokról szavaznak, amelyek megbüntetnék azokat az európai szintű politikai pártokat, amelyek képviselői szándékosan visszaélnek a választók adataival, ezzel befolyásolva a választások eredményét.

Kedden a képviselők az EU-Oroszország kapcsolatokról vitáznak és szavaznak arról a jelentésről, amely szerint az EU-nak további szankciókat kellene alkalmaznia Oroszországgal szemben, ha az továbbra is megsérti a nemzetközi jogot.

Csütörtökön dönt az EP arról, hogy támogatja-e az Egyesült Államokkal való kereskedelmi tárgyalások megkezdését. A tárgyalófelek az EU és az USA közötti nézeteltérésekre keresnek megoldásokat, továbbra is az európai érdekeket védve.

Kedden a Parlamentbe látogat Peter Pellegrini, szlovák miniszterelnök, hogy a képviselőkkel Európa jövőjéről vitázzon. Ez a 18. vita lesz a sorban.

Szerdán az EP az európai hozzáférhetőségi törvényről szavaz, amely nagyobb hozzáférést biztosítana a fogyatékossággal élő személyeknek és az idősebb embereknek az olyan termékekhez és szolgáltatásokhoz, mint az okostelefonok, bankautomaták vagy jegyautomaták.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS