Biocid termék nem reklámozható „bőrbarátként”

2024. 06. 23., 13:35

Biocid termékek reklámozásakor az uniós jog tiltja a „bőrbarát” fordulat használatát – szögezte le ítéletében az Európai Bíróság.

Az ügy

A dm-drogerie markt GmbH & Co. KG drogérialánc (a továbbiakban: dm) eladásra kínált egy „BioLYTHE” elnevezésű fertőtlenítőszert. Az e terméken elhelyezett címkén a következő fordulatok szerepeltek: „környezetbarát univerzális széles spektrumú fertőtlenítőszer”, „bőr-, kéz- és felületfertőtlenítés”, „hatékony a SARS koronavírus ellen”, valamint „bőrbarát • bio • alkoholmentes”.

A tisztességtelen verseny elleni küzdelemmel foglalkozó német egyesület úgy véli, hogy tisztességtelen reklámról van szó. Az egyesület szerint a dm nem tett eleget a biocid termékekről szóló rendeletnek, ezért keresetet indított a német bíróságok előtt annak érdekében, hogy kötelezze a dm-et szóban forgó termék „környezetbarát univerzális széles spektrumú fertőtlenítőszerként” és/vagy „bőrbarátként” és/vagy „bioként” történő megjelölésének vagy forgalmazásának abbahagyására. A rendelet szerint ugyanis a biocid termékeket nem lehet oly módon reklámozni, hogy a fordulatok alkalmasak legyenek arra, hogy megtévesszék a felhasználót az e termékek által az egészségre vagy a környezetre jelentett kockázatok, illetve hatékonyságuk tekintetében. Tilos a biocid terméket a „kis kockázattal járó biocid termék”, „nem mérgező”, „ártalmatlan”, „természetes”, „környezetbarát”, „állatbarát” megjelöléssel vagy hasonló fordulatokkal reklámozni.

A szövetségi bíróság, amelyhez kifejezetten a „bőrbarát” megjelölés használatával kapcsolatban fordultak, kérdést intézett a Bírósághoz. Azt kívánták megtudni, hogy a „hasonló fordulatok” kifejezés magában foglal-e minden olyan fordulatot, amely a rendeletben kifejezetten említett kifejezésekhez hasonlóan jelentékteleníti azt a kockázatot, amelyet valamely biocid termék az egészségre vagy a környezetre jelenthet vagy amely a termék hatékonyságára vonatkozik, anélkül azonban, hogy általános jelleget öltene.

Az ítélet

Ítéletében a Bíróság megállapította, hogy a rendelet nem tartalmaz olyan utalást, amely szerint a biocid termékek reklámozásában való felhasználás tilalma kizárólag az általános kifejezésekre korlátozódik. Így mind azon általános, mind azon konkrét fordulatok, amelyek jelentéktelenítik azokat a kockázatokat, amelyeket e termékek jelenthetnek, megtéveszthetik a fogyasztót e kockázatok fennállását illetően. Következésképpen a „hasonló fordulatok” kifejezés magában foglal minden, a biocid termékek reklámjában szereplő olyan fordulatot, amely e termékekre oly módon utal, hogy – e kockázatok jelentéktelenítésével, vagy akár azok létezésének tagadásával, anélkül azonban, hogy szükségszerűen általános jelleget öltene – alkalmas a felhasználó megtévesztésére.

A „bőrbarát” kifejezést illetően a Bíróság megállapítja, hogy az ilyen kifejezésnek bármilyen kockázatra való utalást megakadályozó pozitív konnotációja van, így nemcsak viszonylagossá teheti az érintett termék káros mellékhatásait, hanem arra enged következtetni, hogy az akár jótékony hatással is lehet a bőrre. Márpedig az ilyen kifejezés megtévesztő jellegű, amely igazolja a szóban forgó biocid termék reklámozásában való használatának tilalmát.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-25 15:40:00
Néhány kisebb terület kivételével július 24-ig véget ért a nyári aratás, amelyet érdemben hátráltató körülmény idén nem befolyásolt. A termények tárolásához elegendő a raktárkapacitás, az idei termés nagy része már a tárolókban van – tájékoztatott az Agrárminisztérium.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS