Azonnali euróátutalások bevezetése: gyorsítaná a folyamatot az Európai Bizottság

2022. 10. 28., 14:22

„Semmi sem indokolja, hogy sok polgár és vállalkozás az unióban ne tudjon azonnal pénzt küldeni és fogadni, hiszen az ehhez szükséges technológia 2017 óta rendelkezésre áll.”

Az Európai Bizottság arra irányuló jogalkotási javaslatot fogadott el, hogy az euróban történő azonnali fizetés az EU-ban és az EGT-országokban bankszámlával rendelkező valamennyi polgár és vállalkozás számára elérhetővé váljon. A javaslat célja, hogy az euróban történő azonnali átutalások megfizethetők és biztonságosak legyenek, és azokat Unió-szerte zökkenőmentesen dolgozzák fel – olvasható a Bizottság közleményében.

Az azonnali fizetés lehetővé teszi az emberek számára, hogy tíz másodpercen belül bármikor pénzt utaljanak át. Ez sokkal gyorsabb a hagyományos átutaláshoz képest, amelyet a pénzforgalmi szolgáltatók csak munkaidőben fogadnak, és az összeg csak a következő munkanapon érkezik meg a kedvezményezett számlájára, ami akár három naptári napot is igénybe vehet. Az azonnali fizetés számottevően gyorsabb és a kényelmesebb a fogyasztók számára, például számlák befizetésekor vagy sürgős átutalások fogadásakor (pl. egészségügyi szükséghelyzet esetén). Emellett az azonnali fizetésnek köszönhetően jelentősen javul a cash flow és csökkennek a vállalkozások költségei, különösen a kkv-k, köztük a kiskereskedők esetében. Az azonnali fizetés révén felszabadul a pénzügyi rendszerben az úgynevezett „úton lévő pénz” (egy adott napon közel 200 milliárd euró blokkolódik a fizetési rendszerben), és amelyet így fogyasztás vagy beruházás céljára korábban fel lehet használni. Ugyanakkor 2022 elején az EU-n belüli összes euróátutalásnak csak 11 százaléka volt azonnali. A javaslat célja, hogy megszüntesse az akadályokat, amelyek gátolják az azonnali fizetés elterjedését és előnyeinek kiaknázását.

Valdis Dombrovskis, az emberközpontú gazdaságért felelős ügyvezető alelnök így nyilatkozott: „Az azonnali fizetések számos országban gyorsan alapértelmezetté válnak. A szolgáltatásnak Európa-szerte mindenki számára hozzáférhetővé kell válnia, hogy megőrizzük a globális versenyképességünket, és a lehető legjobban kihasználjuk a digitális kor által kínált innovációs lehetőségeket. Az előnyök a polgárok számára a szélesebb választékon és a kényelmesebb szolgáltatáson keresztül, a vállalkozások számára pedig azon keresztül jelentkeznek, hogy jobban tudják irányítani a pénzforgalmukat és csökkennek a működési költségeik. A javaslat erősíti gazdaságunkat, hatékonyabbá teszi azt, és hozzájárul a növekedéshez.”

Mairead McGuinness, a pénzügyi stabilitásért, a pénzügyi szolgáltatásokért és a tőkepiaci unióért felelős biztos: „A „másnap jóváírtról” a „tíz másodperces” utalásra való áttérés forradalmi változást jelent, jelentősége a postán feladott levélről az e-mailre való váltáshoz mérhető. Ma azonban tíz euróátutalásból majdnem kilenc még mindig hagyományos „lassú” átutalásként kerül feldolgozásra. Semmi sem indokolja, hogy sok polgár és vállalkozás az Unióban ne tudjon azonnal pénzt küldeni és fogadni, hiszen az ehhez szükséges technológia 2017 óta rendelkezésre áll. A másodpercek alatt történő pénzküldés és -fogadás lehetősége különösen fontos egy olyan időszakban, amikor a háztartások és a kkv-k kiadásai növekednek, és minden cent számít. Ez a kezdeményezés közvetlenül az uniós polgárok és vállalkozások javát szolgálja.”

Az egységes eurófizetési rendszerről (SEPA) szóló 2012. évi rendeletet módosító és korszerűsítő javaslat négy követelményt tartalmaz az azonnali eurófizetésekre vonatkozóan:

Az azonnali eurófizetés általánosan elérhetővé tétele, amelynek értelmében az euróátutalásokat már kínáló uniós pénzforgalmi szolgáltatóknak meghatározott időn belül azonnali euroátutalást is kell kínálniuk.

Az azonnali eurófizetés megfizethetővé tétele, ami azt jelenti, hogy a pénzforgalmi szolgáltatók által az azonnali eurófizetésért felszámított díj nem haladhatja meg az euróban történő hagyományos, nem azonnali átutalások díját.

Az azonnali fizetésbe vetett bizalom növelése, aminek érdekében a szolgáltatók kötelesek ellenőrizni a fizető fél által megadott bankszámlaszám (IBAN) és a kedvezményezett neve közötti egyezést annak érdekében, hogy a fizetés teljesítése előtt értesíthessék a fizető felet az esetleges hibáról vagy csalási kísérletről.

Az azonnali eurófizetések feldolgozását érintő súrlódások megszüntetése úgy, hogy közben meg kell őrizni az uniós szankciók hatálya alá tartozó személyek ellenőrzésének hatékonyságát is. Erre szolgál az az eljárás, amelynek keretében a pénzforgalmi szolgáltatók az összes tranzakció egyenkénti ellenőrzése helyett legalább naponta ellenőriznék ügyfeleiket az uniós szankciós listák alapján.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 12., 17:10
Európai Vállalkozásfejlesztési Díjjal (European Enterprise Promotion Awards) ismerték el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) vállalkozástámogató alkalmazását. A VOSZPortnak digitális átállás kategóriában ítélték oda a díjat.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS