Az ingyenes wifitől a geo-blokkolásig: az EU a digitális színtéren 2018-ban

2018. 12. 21., 14:16

Ha az EU-n belüli utazásról, vásárlásról vagy telefonhívásról van szó, nincsenek korlátok és extra kiadás. Erről szól az egységes digitális piac, amelyért az Európai Parlament hosszú ideje dolgozik – olvasható a testület friss közleményében.

Nincs többé automatikus átirányítás, ha online vásárolunk

2018. december 3-tól az online vásárlóknak könnyebb dolga van. A képviselők által 2018 februárjában elfogadott szabályok értelmében ugyanis megszűnt a területi alapú tartalomkorlátozás. Ez a rendelet a kereskedőket arra kötelezi, hogy egy másik uniós ország vevőit az árak és vásárlási feltételek kapcsán is pontosan ugyanúgy kezeljék, mint a belföldi vásárlókat. A diszkrimináció megszűnése mellett a szabályok arról is gondoskodnak, hogy a honlapok ne irányítsák át a vásárlóikat a weblapok helyi változataira. Az új szabályok kiterjednek a háztartási és elektronikai termékekre, ruhaneműkre, hotelfoglalásokra és különféle rendezvények jegyvásárlására is.

Megbízhatóbb csomagküldés a határokon túl is

Az uniós online piac megnyitása után a csomagküldés megbízhatóbbá tételére és a vásárlók nagyobb védelmére is szükség volt. A költséghatékonyabb csomagszállítás érdekében a képviselők új szabályokat fogadtak el 2018 márciusában, átláthatóbbá téve ezzel a nemzetközi csomagszállítás gyakorlatát, ösztönözve a piaci versenyt, valamint csökkentve a vásárlók és az e-kereskedők útjában álló akadályokat.

A fizetett tartalmakhoz való hozzáférés Európa-szerte

Az uniós polgárok több mint fele (53 százalék) legalább egyszer egy héten néz filmeket és sorozatokat online. 2018 áprilisától ez akkor is lehetséges, ha egy másik uniós tagállamban tartózkodnak. A határok nélküli online tartalomszolgáltatásról szóló új szabályozás április 1-jétől érvényes, ezentúl meghatározott (viszonylag rövid) idejű külföldi tartózkodásunk alatt is hozzáférhetünk az online tartalmakhoz, amelyekre otthon előfizettünk. Ezek a szabályok minden olyan szolgáltatóra érvényesek, akik fizetett online tartalmakat ajánlanak.

Közterületeken elérhető ingyenes wifi szolgáltatás

Ahhoz, hogy az online elérhető tartalmakat élvezni tudjuk, megbízható és gyors internetelérésre van szükségünk. A WIFI4EU az EU egy olyan külön alapja, amely Európa-szerte támogatja a közterületeken az ingyenes wifi szolgáltatást és amellyel az EU szeretné elérni, hogy 2020-ig mintegy 6000, eddig ingyenes wifivel le nem fedett településen építsenek ki hotspotokat a közösségi élet helyszínein. A programra már több mint 21 ezer település regisztrált, a sikeres jelentkezőket decemberben hirdetik ki, a wifi szolgáltatáshoz szükséges eszközöket pedig 2019-ben kezdik el telepíteni.

Olcsóbb nemzetközi hívások és 5G-s kapcsolat

Novemberben a képviselők arról a telekommunikációs csomagról szavaztak, amelynek köszönhetően a tagországok közötti hívások díját 2019. május 15-től 19 centben, az sms-ek díját pedig 6 centben maximalizálják. Az új szabályok célja az is, hogy 2020-ra elérhetővé tegyék az 5G-s kapcsolatot.

GDPR

Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) 2018. május 25-én lépett életbe. A szabályok segítik a felhasználókat abban, hogy megfelelő információjuk legyen arról, hogyan használják fel az adataikat és hogyan töröljék azokat a tartalmakat, amelyeket nem akarnak online látni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS