Az ingyenes wifitől a geo-blokkolásig: az EU a digitális színtéren 2018-ban

2018. 12. 21., 14:16

Ha az EU-n belüli utazásról, vásárlásról vagy telefonhívásról van szó, nincsenek korlátok és extra kiadás. Erről szól az egységes digitális piac, amelyért az Európai Parlament hosszú ideje dolgozik – olvasható a testület friss közleményében.

Nincs többé automatikus átirányítás, ha online vásárolunk

2018. december 3-tól az online vásárlóknak könnyebb dolga van. A képviselők által 2018 februárjában elfogadott szabályok értelmében ugyanis megszűnt a területi alapú tartalomkorlátozás. Ez a rendelet a kereskedőket arra kötelezi, hogy egy másik uniós ország vevőit az árak és vásárlási feltételek kapcsán is pontosan ugyanúgy kezeljék, mint a belföldi vásárlókat. A diszkrimináció megszűnése mellett a szabályok arról is gondoskodnak, hogy a honlapok ne irányítsák át a vásárlóikat a weblapok helyi változataira. Az új szabályok kiterjednek a háztartási és elektronikai termékekre, ruhaneműkre, hotelfoglalásokra és különféle rendezvények jegyvásárlására is.

Megbízhatóbb csomagküldés a határokon túl is

Az uniós online piac megnyitása után a csomagküldés megbízhatóbbá tételére és a vásárlók nagyobb védelmére is szükség volt. A költséghatékonyabb csomagszállítás érdekében a képviselők új szabályokat fogadtak el 2018 márciusában, átláthatóbbá téve ezzel a nemzetközi csomagszállítás gyakorlatát, ösztönözve a piaci versenyt, valamint csökkentve a vásárlók és az e-kereskedők útjában álló akadályokat.

A fizetett tartalmakhoz való hozzáférés Európa-szerte

Az uniós polgárok több mint fele (53 százalék) legalább egyszer egy héten néz filmeket és sorozatokat online. 2018 áprilisától ez akkor is lehetséges, ha egy másik uniós tagállamban tartózkodnak. A határok nélküli online tartalomszolgáltatásról szóló új szabályozás április 1-jétől érvényes, ezentúl meghatározott (viszonylag rövid) idejű külföldi tartózkodásunk alatt is hozzáférhetünk az online tartalmakhoz, amelyekre otthon előfizettünk. Ezek a szabályok minden olyan szolgáltatóra érvényesek, akik fizetett online tartalmakat ajánlanak.

Közterületeken elérhető ingyenes wifi szolgáltatás

Ahhoz, hogy az online elérhető tartalmakat élvezni tudjuk, megbízható és gyors internetelérésre van szükségünk. A WIFI4EU az EU egy olyan külön alapja, amely Európa-szerte támogatja a közterületeken az ingyenes wifi szolgáltatást és amellyel az EU szeretné elérni, hogy 2020-ig mintegy 6000, eddig ingyenes wifivel le nem fedett településen építsenek ki hotspotokat a közösségi élet helyszínein. A programra már több mint 21 ezer település regisztrált, a sikeres jelentkezőket decemberben hirdetik ki, a wifi szolgáltatáshoz szükséges eszközöket pedig 2019-ben kezdik el telepíteni.

Olcsóbb nemzetközi hívások és 5G-s kapcsolat

Novemberben a képviselők arról a telekommunikációs csomagról szavaztak, amelynek köszönhetően a tagországok közötti hívások díját 2019. május 15-től 19 centben, az sms-ek díját pedig 6 centben maximalizálják. Az új szabályok célja az is, hogy 2020-ra elérhetővé tegyék az 5G-s kapcsolatot.

GDPR

Az új általános adatvédelmi rendelet (GDPR) 2018. május 25-én lépett életbe. A szabályok segítik a felhasználókat abban, hogy megfelelő információjuk legyen arról, hogyan használják fel az adataikat és hogyan töröljék azokat a tartalmakat, amelyeket nem akarnak online látni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS