„Az Európai Uniónak büszkén ki kell állnia az alapvető értékei mellett”

„Az Európai Uniónak büszkén ki kell állnia az alapvető értékei mellett”
2021. 12. 17., 13:07

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke, Janez Janša, a Tanács elnöksége nevében eljáró szlovén miniszterelnök, valamint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke aláírta az EU 2022. évi jogalkotási prioritásairól szóló együttes nyilatkozatot.

A nyilatkozat kötelezi a három intézményt arra, hogy kiemelt prioritásként kezelje azon kezdeményezések csoportját, amelyek célja az európai zöld megállapodás céljainak elérése, a digitális korra felkészült Európa megvalósítása, az emberközpontú gazdaság megteremtése, Európa világban elfoglalt pozíciójának erősítése, az európai életmód előmozdítása, továbbá demokráciánk védelme és megerősítése, valamint közös európai értékeink védelme – olvasható az EU Tanácsának közleményében.

„Elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy polgáraink számára egy erősebb, méltányosabb, fenntarthatóbb, digitálisabb és reziliensebb Európát hozzunk létre. Az Európai Uniónak büszkén ki kell állnia az alapvető értékei mellett, és senkit sem hagyhat hátra” – mondta David Sassoli, az Európai Parlament elnöke.

„A három intézmény egyesült erővel törekszik arra, hogy olyan nagyratörő politikai és jogalkotási menetrendet dolgozzon ki, amelynek célja Európa rezilienciájának fokozása és az európai helyreállítás előmozdítása, ami mindannyiunkat képessé tesz az „építsük újra, de jobban” elvét követő közös újjáépítésre. A ma aláírt, az EU 2022. évi jogalkotási prioritásairól szóló együttes nyilatkozat az általunk az idei év során elért eredményeken alapul, és abban újólag megerősítjük a méltányosabb, zöldebb és digitálisabb Európa, valamint a jövőbe tekintő és a polgárai elvárásainak megfelelően cselekvő, senkit hátra nem hagyó Unió iránti elkötelezettségünket” – mondta Janez Janša, Szlovénia miniszterelnöke.

„Európának megoldásokat kell találnia a polgárok aktuális problémáira, különös tekintettel a világjárványra és annak a polgárok mindennapi életére gyakorolt negatív következményeire, valamint a mindannyiunkat érintő hosszú távú kihívásokra, például az éghajlatváltozásra. Együttes nyilatkozatunk bizonyítéka azon elkötelezettségünknek, hogy intenzív közös munkát folytassunk annak érdekében, hogy megoldásokat találjunk mindezen ügyek kapcsán, az egészségügyi helyzettől kezdve az éghajlatváltozáson át a digitális transzformációig és a széles körű gazdasági jólétig” – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

2021 eredményei

A három intézmény vezetője továbbá üdvözölte a 2021. év eredményeit, amelyekbe beletartozik a 2021–2027-es időszakra szóló többéves pénzügyi keretre vonatkozó csomagban foglalt, nagyratörő intézkedések elfogadása, valamint az a rendkívüli erőfeszítés, amely lehetővé tette az uniós digitális Covid-igazolvány 2 hónapon belüli elfogadását, hogy a polgárok szabadon utazhassanak az EU-n belül. Ezen túlmenően fontos jogszabályok kerültek elfogadásra több, már a 2021. évre vonatkozó együttes nyilatkozatban meghatározott kiemelt terület esetében. Ezek közé tartozik az európai klímarendelet, valamint az Európai Kiberbiztonsági Ipari, Technológiai és Kutatási Kompetenciaközpontról, a magas szintű képzettséggel rendelkező migráns munkavállalók által igénybe vehető uniós kékkártyáról, az országonkénti adóügyi jelentéstételről, a kettős felhasználású termékek európai uniós ellenőrzési rendszeréről, az Európai Utasinformációs és Engedélyezési Rendszer végrehajtásáról, valamint az online terrorista tartalom megelőzéséről szóló, és a gyermekek online szexuális zaklatásának kezelésére irányuló jogszabály. Más kiemelt javaslatokról, mint például a 8. környezetvédelmi cselekvési programról, az EU-n belüli barangolás előnyeinek további 10 évre történő kiterjesztéséről, továbbá az Európai Gyógyszerügynökség és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ megbízatásának megerősítéséről pedig ideiglenes megállapodás született a társjogalkotók között, és jelenleg az elfogadást megelőző véglegesítésük zajlik.

A képen (balról jobbra): Ursula von der Leyen, Janez Janša és David Sassoli

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.