Arányos választ ad az EU a gazdasági nyomásgyakorlásra

2021. 12. 09., 16:06

„A nyomásgyakorlás elleni eszköz elsődleges célja az elrettentés. Ám akkor is több lehetőségünk lesz, ha cselekedni kényszerülünk.”

Az Európai Bizottság a harmadik országok által gyakorolt gazdasági nyomással szembeni fellépés új eszközére vonatkozó javaslatot terjesztett elő. A cél annak megakadályozása, hogy a harmadik országok korlátozzák a kereskedelmet és a beruházásokat, illetve erre irányuló intézkedéseket helyezzenek kilátásba azzal a céllal, hogy politikai változásokat idézzenek elő az EU-ban olyan területeken, mint például az éghajlatváltozás, az adórendszer vagy az élelmiszer-biztonság. A nyomásgyakorlás elleni eszköz célja, hogy konkrét nyomásgyakorlási intézkedések esetén első lépésként párbeszédes úton lehessen fellépni azok megszüntetése, illetve eszkalációjuk megakadályozása érdekében.

Az EU ellenintézkedésekhez csak végső eszközként folyamodna, olyan esetekben, amikor más módon nem lehet fellépni a gazdasági megfélemlítéssel szemben, amely számos formát ölthet. A gazdasági megfélemlítés formái közé tartozik például az, ha egyes országok explicit kényszerítő és piacvédelmi eszközöket alkalmaznak az EU-val szemben, ha szelektíven folytatnak határon történő vagy élelmiszer-biztonsági ellenőrzéseket valamely uniós országból érkező árukra vonatkozóan, vagy ha bojkottálnak meghatározott származású árukat.

Valdis Dombrovskis kereskedelempolitikáért felelős biztos, a Bizottság ügyvezető alelnöke így nyilatkozott: „A fokozódó geopolitikai feszültségek idején egyre többször alkalmazzák fegyverként a kereskedelmet. Az EU és az uniós tagállamok így gazdasági megfélemlítés célpontjává válnak. Megfelelő eszközökre van szükségünk az ezzel szembeni fellépéshez. Javaslatunk egyértelmű üzenete, hogy az EU határozottan ki fog állni érdekei védelmében. A nyomásgyakorlás elleni eszköz elsődleges célja az elrettentés. Ám akkor is több lehetőségünk lesz, ha cselekedni kényszerülünk. Az új eszközzel lehetőségünk nyílik reagálni az előttünk álló évtizedek geopolitikai kihívásaira, valamint Európa erejének és agilitásának megőrzésére.”

Az EU közvetlenül az érintett országgal veszi majd fel a kapcsolatot a gazdasági megfélemlítés megszüntetése érdekében. Ha a gazdasági megfélemlítés nem szűnik meg azonnal, az új eszköz segítségével az EU gyorsan és hatékonyan tud majd reagálni, és az egyes helyzetekre testre szabott és arányos válaszlépéseket lesz képes kialakítani – például vámokat vethet ki és korlátozhatja a kérdéses országból származó behozatalt, korlátozásokat vezethet be a szolgáltatásokra vagy beruházásokra vonatkozóan, vagy olyan intézkedéseket hozhat, amelyek korlátozzák az érintett országnak az EU belső piacához való hozzáférését.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 21:51:00
Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok az NTAK első féléves adata alapján – írja a turizmus.com.
2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS