Anyák az EU-ban: hány évesen érkezik az első gyerek?

2019. 08. 01., 16:16

Az első gyermeküket szülő anyák 92 százalékának életkora 20 és 39 év között volt az Európai Unióban 2017-ben – tájékoztatott az Eurostat.

Az unió statisztikai hivatalának friss jelentése szerint a 20 évnél fiatalabb és a legalább 40 éves elsőgyermekes édesanyák aránya egyaránt 4 százalék volt 2017-ben.

A 20 évesnél fiatalabb elsőgyermekes anyák aránya Bulgáriában volt a legnagyobb 2017-ben (12,5 százalék), majd Románia (12,1 százalék), Magyarország (8,5 százalék) és Szlovákia (8,1 százalék) következett.

A 20 évnél fiatalabb elsőgyermekes anyák aránya Dániában volt a legalacsonyabb (1 százalék), de Hollandiában (1,2 százalék), Luxemburgban és Svédországban (mindkettő 1,4 százalék) sem haladta meg a 2 százalékot.

Azoknak az anyáknak az aránya, akik első gyermekük születésekor elérték a 40 éves kort, Spanyolországban volt a legmagasabb 2017-ben (8,8 százalék), Olaszországban ez az arány 8,6, Görögországban 6,6 százalék volt.

Az első gyermeküket világra hozó nők között a legalább 40 évesek aránya Litvániába volt a legkisebb (1,3 százalék), Lengyelországban ez a mutató 1,4, Szlovákiában 1,5, Lettországban 1,8 százalék volt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS