Alapjaiban változtatná meg az Európai Uniót Németország és Franciaország

2023. 09. 20., 11:20

Franciaország és Németország az európai ügyekért felelős miniszterek brüsszeli találkozóján ismertette közös elképzeléseit a „jövő Európai Uniójáról”.

A jelentés az EU intézményeinek, szerződéseinek és költségvetésének reformját szorgalmazza – számolt be az Euronews.

A dokumentum a tagjelölt országok „fokozatos integrációját” javasolja, amelynek szakpolitikai területei között az energia, az egységes piac, valamint a biztonság és a védelem lehet. Emellett egy „többszintű tömböt” vezetne be, amely egyes uniós tagállamok belső köréből, magából az EU-ból, az egységes piac „társult tagjaiból”, valamint a 44 országot tömörítő Európai Politikai Közösségből mint külső szintből állna.

A szakértők a Tanácsban az egyhangúság helyett több többségi szavazást javasolnak, többek között a kulcsfontosságú külpolitikai és védelmi döntésekben. Ez azt jelentené, hogy az uniós országok többé nem vétózhatnák meg az olyan döntéseket, amilyen például a gazdasági szankciók, a fegyverek szállítása vagy az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatás (ahogyan azt Magyarország tette).

A dokumentum szerint az uniós költségvetésnek nagyobbnak és a kiadási döntésekben rugalmasabbnak kellene lennie, és közös adósságeszközöket is be kell vezetni. Az uniós országok csoportjai „kormányközi finanszírozási megállapodásokat” is köthetnének, hogy saját kiadási terveikkel előrehaladhassanak.

A dokumentum szerint a kibővített EU-nak szigorúbb szabályokra lenne szüksége a demokrácia és a jogállamiság alapvető uniós értékeinek védelme érdekében. A jelenlegi tagjelölt országoknak – köztük Ukrajnának is – a csatlakozási folyamat részeként vissza kell szorítaniuk a korrupciót, igazságügyi reformokat kell végrehajtaniuk és meg kell erősíteniük a médiaszabadságot (sokan attól tartanak, hogy ezeket az értékeket éppen a blokk egyes tagjai ássák alá).

A jelentés szerint az EU-nak szélesebb mozgásteret kell biztosítani arra, hogy a jogállamiság megsértése vagy – például – pénzmosás miatt szankciókat szabjon ki a tagállamokra, többek között pénzeszközök visszatartásával vagy az országok kizárásával a döntéshozatali eljárásokból.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS