Alapjaiban változtatná meg az Európai Uniót Németország és Franciaország

2023. 09. 20., 11:20

Franciaország és Németország az európai ügyekért felelős miniszterek brüsszeli találkozóján ismertette közös elképzeléseit a „jövő Európai Uniójáról”.

A jelentés az EU intézményeinek, szerződéseinek és költségvetésének reformját szorgalmazza – számolt be az Euronews.

A dokumentum a tagjelölt országok „fokozatos integrációját” javasolja, amelynek szakpolitikai területei között az energia, az egységes piac, valamint a biztonság és a védelem lehet. Emellett egy „többszintű tömböt” vezetne be, amely egyes uniós tagállamok belső köréből, magából az EU-ból, az egységes piac „társult tagjaiból”, valamint a 44 országot tömörítő Európai Politikai Közösségből mint külső szintből állna.

A szakértők a Tanácsban az egyhangúság helyett több többségi szavazást javasolnak, többek között a kulcsfontosságú külpolitikai és védelmi döntésekben. Ez azt jelentené, hogy az uniós országok többé nem vétózhatnák meg az olyan döntéseket, amilyen például a gazdasági szankciók, a fegyverek szállítása vagy az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatás (ahogyan azt Magyarország tette).

A dokumentum szerint az uniós költségvetésnek nagyobbnak és a kiadási döntésekben rugalmasabbnak kellene lennie, és közös adósságeszközöket is be kell vezetni. Az uniós országok csoportjai „kormányközi finanszírozási megállapodásokat” is köthetnének, hogy saját kiadási terveikkel előrehaladhassanak.

A dokumentum szerint a kibővített EU-nak szigorúbb szabályokra lenne szüksége a demokrácia és a jogállamiság alapvető uniós értékeinek védelme érdekében. A jelenlegi tagjelölt országoknak – köztük Ukrajnának is – a csatlakozási folyamat részeként vissza kell szorítaniuk a korrupciót, igazságügyi reformokat kell végrehajtaniuk és meg kell erősíteniük a médiaszabadságot (sokan attól tartanak, hogy ezeket az értékeket éppen a blokk egyes tagjai ássák alá).

A jelentés szerint az EU-nak szélesebb mozgásteret kell biztosítani arra, hogy a jogállamiság megsértése vagy – például – pénzmosás miatt szankciókat szabjon ki a tagállamokra, többek között pénzeszközök visszatartásával vagy az országok kizárásával a döntéshozatali eljárásokból.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-15 13:10:00
2024 márciusában tovább emelkedtek a lakbérek, országosan 0,8, Budapesten 1,8 százalékkal nőttek egy hónap alatt – derül ki a KSH–ingatlan.com-lakbérindex friss adataiból.
2024-04-15 10:10:10
A K&H kkv bizalmi index tavaly év végén látott javulása az idei első negyedévben ismét megtorpant: 4 pontos csökkenéssel mínusz10 ponton áll a mutató, ami így már közel két éve a negatív tartományban van.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Az élesztőről kevesen tudják, hogy nem valami furcsa vegyi anyag, hanem zseniális kis élőlény: a sarjadzógombák közé tartozik és gyakorlatilag mindenütt ott van a környezetünkben. Aki már készített cefrét, kelesztett tésztát vagy véletlenül megerjesztett egy gyümölcslét a konyhapulton, direkt vagy véletlenül már találkozott vele.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS