Adózás: frissítette a nem együttműködő országok jegyzékét az Európai Tanács

2022. 02. 26., 16:15

Az Európai Tanács „következtetéseket fogadott el az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek felülvizsgált európai uniós jegyzékéről”.

A testület úgy határozott, hogy az alábbi országokat és területeket a jegyzéken tartja: Amerikai Szamoa, Amerikai Virgin-szigetek, Fidzsi, Guam, Palau, Panama, Szamoa, Trinidad és Tobago, valamint Vanuatu.

A Tanács sajnálattal állapította meg, hogy ezek az országok és területek adózási ügyekben továbbra sem működnek együtt, és felkérte őket, hogy az azonosított kérdések rendezése érdekében működjenek együtt a magatartási kódexszel foglalkozó csoporttal.

2017 óta él a „feketelista”

Az adózási szempontból nem együttműködő országok és területek európai uniós jegyzékét 2017 decemberében hozták létre. A jegyzék az EU külső adóügyi stratégiájának a részét képezi, és az a célja, hogy hozzájáruljon a jó adóügyi kormányzás világszerte történő előmozdítására irányuló, folyamatban lévő erőfeszítésekhez.

Az országokat és területeket a Tanács által 2016-ban meghatározott kritériumok alapján értékelik. E kritériumok az adóügyi átláthatósághoz, a méltányos adóztatáshoz, valamint az adóalap-erózió és nyereségátcsoportosítás megakadályozását célzó nemzetközi normák végrehajtásához kapcsolódnak. A jegyzékkel kapcsolatos munka dinamikus folyamat. 2020-tól kezdődően a Tanács évente kétszer aktualizálja a jegyzéket. A jegyzék következő felülvizsgálatára a tervek szerint 2022 októberében kerül sor.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-08 12:41:03
A lakásbiztosítások kiemelt szerepet kapnak a nyár elején gyakran előforduló viharok és az azok okozta károk miatt – közölte a Netrisk.hu. Ha régen, akár 5 évvel vagy korábban kötött lakásbiztosításról van szó, érdemes megnézni, milyen értékű az ingatlan.
2023-06-08 09:41:20
Nem árt figyelni, hogy milyen jogviszonyban foglalkoztatják a diákmunkásokat, mert az eltérő formákhoz tartozó különféle adózási kötelezettségek jelentős hatással vannak a nettó jövedelem alakulására. A főbb lehetőségeket járja körül a Moore Hungary elemzése.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS