Adó- és vámkedvezmény könnyíti az ukrán állampolgároknak szánt létfontosságú áruk behozatalát

2022. 07. 02., 18:30

Az Európai Bizottság határozata lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy ideiglenesen eltekintsenek a háború által sújtott ukrán állampolgároknak szánt élelmiszerek, takarók, sátrak, elektromos generátorok és más létfontosságú felszerelések harmadik országokból történő behozatala után fizetendő vámoktól és hozzáadottérték-adótól.

A tagállamok által kért intézkedés 2022. február 24-től visszamenőleges hatállyal alkalmazandó, és 2022. december 31-ig lesz érvényben

Oroszország Ukrajna elleni, indokolatlanul és provokáció nélkül indított invázióját követően becslések szerint több mint 14 millió ember, azaz Ukrajna lakosságának 30%-a kényszerült lakóhelye elhagyására. Több mint 6,2 millió ukrán állampolgár távozott az EU-ba, és közel 8 millióan menekültek el otthonukból, de maradtak Ukrajnában. Ez nagy nyomást helyez a tagállamokra, hiszen humanitárius segítséget kell nyújtaniuk a háború elől menekülő emberek tömegei számára, ugyanakkor az országon belül máshol menedéket keresett, az éhezés és betegség kockázatának kitett ukránokat is támogatniuk kell – olvasható a Bizottság közleményében.

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos a következőket nyilatkozta: „Az Ukrajna elleni háború kimondhatatlanul sok szenvedést okoz, de azt is nyilvánvalóvá tette, hogy az EU mélységes szolidaritást tud felmutatni. Ez az intézkedés megkönnyíti a létfontosságú humanitárius áruk célba juttatását, és ezáltal támogatja a tagállamokat abban, hogy az EU-ban, illetve magában Ukrajnában is segítséget nyújtsanak az ukrán állampolgároknak. Ez egy kétségtelenül helyes lépés.”

A vám- és héamentesség az alábbiak által importált árukra vonatkozik:

– állami szervezetek (közjogi szervek és közjogi intézmények, beleértve a kórházakat, a kormányzati szervezeteket, a regionális kormányokat, a településeket/városokat stb.);

– a tagállamok illetékes hatóságai által jóváhagyott jótékonysági vagy emberbaráti szervezetek.

A határozat kiegészíti az áprilisban elfogadott új héaszabályokat, amelyek lehetővé teszik a tagállamok számára, hogy ezt az adómentességet a katasztrófák áldozatainak javát szolgáló belföldi termékértékesítésre és szolgáltatásnyújtásra, ezen belül az adományokra is kiterjesszék.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-02 17:08:00
A Duna House Cégcsoport havi Tranzakciószám Becslése (DH-TB) és jelzáloghitel-előrejelzése szerint 2023 szeptemberében országosan 8067 lakóingatlan cserélt tulajdonost, valamint 50 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS