Adó- és vámkedvezmény könnyíti az ukrán állampolgároknak szánt létfontosságú áruk behozatalát

2022. 07. 02., 18:30

Az Európai Bizottság határozata lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy ideiglenesen eltekintsenek a háború által sújtott ukrán állampolgároknak szánt élelmiszerek, takarók, sátrak, elektromos generátorok és más létfontosságú felszerelések harmadik országokból történő behozatala után fizetendő vámoktól és hozzáadottérték-adótól.

A tagállamok által kért intézkedés 2022. február 24-től visszamenőleges hatállyal alkalmazandó, és 2022. december 31-ig lesz érvényben

Oroszország Ukrajna elleni, indokolatlanul és provokáció nélkül indított invázióját követően becslések szerint több mint 14 millió ember, azaz Ukrajna lakosságának 30%-a kényszerült lakóhelye elhagyására. Több mint 6,2 millió ukrán állampolgár távozott az EU-ba, és közel 8 millióan menekültek el otthonukból, de maradtak Ukrajnában. Ez nagy nyomást helyez a tagállamokra, hiszen humanitárius segítséget kell nyújtaniuk a háború elől menekülő emberek tömegei számára, ugyanakkor az országon belül máshol menedéket keresett, az éhezés és betegség kockázatának kitett ukránokat is támogatniuk kell – olvasható a Bizottság közleményében.

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos a következőket nyilatkozta: „Az Ukrajna elleni háború kimondhatatlanul sok szenvedést okoz, de azt is nyilvánvalóvá tette, hogy az EU mélységes szolidaritást tud felmutatni. Ez az intézkedés megkönnyíti a létfontosságú humanitárius áruk célba juttatását, és ezáltal támogatja a tagállamokat abban, hogy az EU-ban, illetve magában Ukrajnában is segítséget nyújtsanak az ukrán állampolgároknak. Ez egy kétségtelenül helyes lépés.”

A vám- és héamentesség az alábbiak által importált árukra vonatkozik:

– állami szervezetek (közjogi szervek és közjogi intézmények, beleértve a kórházakat, a kormányzati szervezeteket, a regionális kormányokat, a településeket/városokat stb.);

– a tagállamok illetékes hatóságai által jóváhagyott jótékonysági vagy emberbaráti szervezetek.

A határozat kiegészíti az áprilisban elfogadott új héaszabályokat, amelyek lehetővé teszik a tagállamok számára, hogy ezt az adómentességet a katasztrófák áldozatainak javát szolgáló belföldi termékértékesítésre és szolgáltatásnyújtásra, ezen belül az adományokra is kiterjesszék.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 09:05
A gazdaság teljesítménye – a nyers, illetve a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint egyaránt – 6,5 százalékkal növekedett az előző év azonos negyedévéhez mérten – tájékoztatott a statisztikai hivatal.
2022-08-18 13:27:00
„Könnyen előfordulhat, hogy a való életben megjelenő márkanevünket engedélyünk nélkül, de teljesen jogszerűen használják majd mások a metaverzumban a termékeink/szolgáltatásaink digitális megfelelőin.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.

  Rovathírek: GUSTO

A fenntartható életmód fontosságára hívja fel a figyelmet a világ első ültethető ceruzája, amiből bazsalikom, zsálya, koriander növényt nevelhetünk, paradicsomot termeszthetünk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS