Adó- és vámkedvezmény könnyíti az ukrán állampolgároknak szánt létfontosságú áruk behozatalát

2022. 07. 02., 18:30

Az Európai Bizottság határozata lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy ideiglenesen eltekintsenek a háború által sújtott ukrán állampolgároknak szánt élelmiszerek, takarók, sátrak, elektromos generátorok és más létfontosságú felszerelések harmadik országokból történő behozatala után fizetendő vámoktól és hozzáadottérték-adótól.

A tagállamok által kért intézkedés 2022. február 24-től visszamenőleges hatállyal alkalmazandó, és 2022. december 31-ig lesz érvényben

Oroszország Ukrajna elleni, indokolatlanul és provokáció nélkül indított invázióját követően becslések szerint több mint 14 millió ember, azaz Ukrajna lakosságának 30%-a kényszerült lakóhelye elhagyására. Több mint 6,2 millió ukrán állampolgár távozott az EU-ba, és közel 8 millióan menekültek el otthonukból, de maradtak Ukrajnában. Ez nagy nyomást helyez a tagállamokra, hiszen humanitárius segítséget kell nyújtaniuk a háború elől menekülő emberek tömegei számára, ugyanakkor az országon belül máshol menedéket keresett, az éhezés és betegség kockázatának kitett ukránokat is támogatniuk kell – olvasható a Bizottság közleményében.

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos a következőket nyilatkozta: „Az Ukrajna elleni háború kimondhatatlanul sok szenvedést okoz, de azt is nyilvánvalóvá tette, hogy az EU mélységes szolidaritást tud felmutatni. Ez az intézkedés megkönnyíti a létfontosságú humanitárius áruk célba juttatását, és ezáltal támogatja a tagállamokat abban, hogy az EU-ban, illetve magában Ukrajnában is segítséget nyújtsanak az ukrán állampolgároknak. Ez egy kétségtelenül helyes lépés.”

A vám- és héamentesség az alábbiak által importált árukra vonatkozik:

– állami szervezetek (közjogi szervek és közjogi intézmények, beleértve a kórházakat, a kormányzati szervezeteket, a regionális kormányokat, a településeket/városokat stb.);

– a tagállamok illetékes hatóságai által jóváhagyott jótékonysági vagy emberbaráti szervezetek.

A határozat kiegészíti az áprilisban elfogadott új héaszabályokat, amelyek lehetővé teszik a tagállamok számára, hogy ezt az adómentességet a katasztrófák áldozatainak javát szolgáló belföldi termékértékesítésre és szolgáltatásnyújtásra, ezen belül az adományokra is kiterjesszék.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-27 18:08:19
A Magyar Turisztikai Program Alapítvány május 9-ei szezonnyitó eseményének fókuszában a rendezvényszektor fejlődése és az új lehetőségek kibontása áll majd.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

2023. március 25-én a reggeli órákban a Paksi Atomerőmű 1., 2. és 3. blokkjai a rendszerirányító MAVIR kérésére tercier szabályozásokban vettek részt.