„A minőségi oktatás a legnagyobb hatású beruházás közös jövőnk érdekében”

„A minőségi oktatás a legnagyobb hatású beruházás közös jövőnk érdekében”
2023. 01. 24., 09:19

Az oktatás január 24-i nemzetközi napja alkalmából az Európai Bizottság és Josep Borrell főképviselő/alelnök a következő nyilatkozatot tette.

„Az oktatásban való részvétel alapvető emberi jog, amely létfontosságú a gyermekek és a fiatalok személyes, társadalmi és szakmai fejlődése szempontjából. Lehetővé teszi számukra, hogy túléljenek, boldoguljanak és megbirkózzanak a mindennapi kihívásokkal. Elengedhetetlen a béke és a demokrácia, a társadalmi-gazdasági kohézió és a nemek közötti egyenlőség, valamint az igazságosabb és fenntarthatóbb társadalmak megteremtéséhez.

Az Európai Unió szilárdan elkötelezett amellett, hogy határain belül és azokon túl egyaránt mielőbb teljesüljön a minőségi oktatásra vonatkozó 4. fenntartható fejlődési cél. A minőségi oktatás a legintelligensebb és legnagyobb hatású beruházás közös jövőnk érdekében.

Előrehaladásunk azonban megtorpant, és világszerte egyre fokozódnak az oktatást érő támadások. A biológiai és társadalmi nemen alapuló megkülönböztetés és erőszak, valamint más szisztematikus akadályok miatt a lányok, a kisebbségek és a lakóhelyüket elhagyni kényszerült, illetve menekült gyermekek a világ számos részén továbbra is az iskolán kívül rekednek.

Afganisztánban a tálibok teljes mértékben megfosztották a lányokat és a nőket az oktatáshoz való alapvető joguktól. Az Oroszország által Ukrajnával szemben provokáció nélkül indított, indokolatlan katonai agresszió következtében 2022. február 24. óta legalább 3045 oktatási létesítmény vált bombázás vagy lövöldözés áldozatává. Az EU határozottan elítéli az oktatás elleni támadás valamennyi formáját, és elvárja, hogy minden gyermek és fiatal számára garantált legyen az oktatáshoz való jog.

A jövőorientált tanulás és oktatás finanszírozásának problémája a Covid19-világjárvány hatására még tovább súlyosbodott, és most sürgős megoldást követel. Globális szinten a tízéves gyermekek kétharmada nem tud elolvasni és megérteni egy egyszerű történetet, és 840 millió tizenéves hagyja el az iskolát úgy, hogy nem szerzett semmilyen olyan képesítést, amelyet a jövő munkahelyein hasznosíthatna.

Mindennek ellenére van ok az optimizmusra. Az oktatás átalakításáról szóló 2022. szeptemberi ENSZ-csúcstalálkozón 133 ország – köztük az EU és tagállamai az „Európa együtt” égisze alatt – kötelezettséget vállalt arra, hogy behozza a tanulás terén tapasztalható lemaradást, és jövőállóvá teszi oktatási rendszerét.  Most eljött az ideje, hogy a szavakat tettek kövessék: konkrét, átalakító erejű intézkedésekbe kell befektetnünk az oktatás terén. Az Európai Unió jelentősen növelte az oktatásra irányuló külső beruházásait, és készen áll a partnerországokkal való szoros együttműködésre kötelezettségvállalásaik teljesítése során. A külső tevékenységre vonatkozó első uniós ifjúsági cselekvési terv újfent megerősíti az EU arra vonatkozó kötelezettségvállalását, hogy a Globális Európa teljes keretösszegének, valamint humanitárius segítségnyújtási költségvetésének legalább 10 százalékát az oktatásra fordítsa. Ez magában foglalja azt is, hogy hozzájáruljon az ENSZ által támogatott, az oktatás átalakításáról szóló ifjúsági nyilatkozat végrehajtásához, előmozdítva a fiatalok bevonását, szerepvállalását és összekapcsolását.

A 35 éves múltra visszatekintő Erasmus+ uniós oktatási és képzési program csaknem 13 millió résztvevő – diákok, oktatók, tanárok és gyakornokok – számára tette lehetővé, hogy külföldön tanuljanak, dolgozzanak vagy képezzék magukat, az iskolák, egyetemek és intézmények számára pedig elősegítette a határokon átnyúló együttműködést. Ezek a lehetőségek nyitva állnak a világ bármely részén elő érdeklődők előtt, akik egykori Erasmus-résztvevőkként egész életük során meríthetnek majd e tanulási tapasztalatból és a kialakított kapcsolati hálóból. Az EU a partnerországokkal összefogva szintén törekszik a kutatás és az innováció terén folytatott együttműködés megerősítésére, például a Horizont Európa program keretében. Emellett az EU jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy az oktatási rendszerek megfeleljenek a zöld átalakulás és a digitális kor kihívásainak.

Az EU üdvözli a tanári szakmával foglalkozó globális bizottság megalakulását. A tanárok központi szerepet játszanak a tanulás minőségének javításában és a reziliens oktatási rendszerek biztosításában. Éppen ezért a tanárok támogatása és a tanári szakma vonzerejének növelése az EU Global Gateway stratégiájának egyik kulcsfontosságú beruházási prioritása. Az Afrikára irányuló regionális tanári kezdeményezés keretében az EU 100 millió eurós beruházással fog hozzájárulni ahhoz, hogy a minőségi oktatás révén megerősítse a világ leggyorsabban növekvő fiatal közösségének társadalmi szerepét.

Az EU és tagállamai együttesen továbbra is azon fáradoznak, hogy visszaálljunk a minőségi oktatásra vonatkozó 4. fenntartható fejlődési cél teljesítése felé vezető pályára.” 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 22., 15:10
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.