„A minőségi oktatás a legnagyobb hatású beruházás közös jövőnk érdekében”

„A minőségi oktatás a legnagyobb hatású beruházás közös jövőnk érdekében”
2023. 01. 24., 09:19

Az oktatás január 24-i nemzetközi napja alkalmából az Európai Bizottság és Josep Borrell főképviselő/alelnök a következő nyilatkozatot tette.

„Az oktatásban való részvétel alapvető emberi jog, amely létfontosságú a gyermekek és a fiatalok személyes, társadalmi és szakmai fejlődése szempontjából. Lehetővé teszi számukra, hogy túléljenek, boldoguljanak és megbirkózzanak a mindennapi kihívásokkal. Elengedhetetlen a béke és a demokrácia, a társadalmi-gazdasági kohézió és a nemek közötti egyenlőség, valamint az igazságosabb és fenntarthatóbb társadalmak megteremtéséhez.

Az Európai Unió szilárdan elkötelezett amellett, hogy határain belül és azokon túl egyaránt mielőbb teljesüljön a minőségi oktatásra vonatkozó 4. fenntartható fejlődési cél. A minőségi oktatás a legintelligensebb és legnagyobb hatású beruházás közös jövőnk érdekében.

Előrehaladásunk azonban megtorpant, és világszerte egyre fokozódnak az oktatást érő támadások. A biológiai és társadalmi nemen alapuló megkülönböztetés és erőszak, valamint más szisztematikus akadályok miatt a lányok, a kisebbségek és a lakóhelyüket elhagyni kényszerült, illetve menekült gyermekek a világ számos részén továbbra is az iskolán kívül rekednek.

Afganisztánban a tálibok teljes mértékben megfosztották a lányokat és a nőket az oktatáshoz való alapvető joguktól. Az Oroszország által Ukrajnával szemben provokáció nélkül indított, indokolatlan katonai agresszió következtében 2022. február 24. óta legalább 3045 oktatási létesítmény vált bombázás vagy lövöldözés áldozatává. Az EU határozottan elítéli az oktatás elleni támadás valamennyi formáját, és elvárja, hogy minden gyermek és fiatal számára garantált legyen az oktatáshoz való jog.

A jövőorientált tanulás és oktatás finanszírozásának problémája a Covid19-világjárvány hatására még tovább súlyosbodott, és most sürgős megoldást követel. Globális szinten a tízéves gyermekek kétharmada nem tud elolvasni és megérteni egy egyszerű történetet, és 840 millió tizenéves hagyja el az iskolát úgy, hogy nem szerzett semmilyen olyan képesítést, amelyet a jövő munkahelyein hasznosíthatna.

Mindennek ellenére van ok az optimizmusra. Az oktatás átalakításáról szóló 2022. szeptemberi ENSZ-csúcstalálkozón 133 ország – köztük az EU és tagállamai az „Európa együtt” égisze alatt – kötelezettséget vállalt arra, hogy behozza a tanulás terén tapasztalható lemaradást, és jövőállóvá teszi oktatási rendszerét.  Most eljött az ideje, hogy a szavakat tettek kövessék: konkrét, átalakító erejű intézkedésekbe kell befektetnünk az oktatás terén. Az Európai Unió jelentősen növelte az oktatásra irányuló külső beruházásait, és készen áll a partnerországokkal való szoros együttműködésre kötelezettségvállalásaik teljesítése során. A külső tevékenységre vonatkozó első uniós ifjúsági cselekvési terv újfent megerősíti az EU arra vonatkozó kötelezettségvállalását, hogy a Globális Európa teljes keretösszegének, valamint humanitárius segítségnyújtási költségvetésének legalább 10 százalékát az oktatásra fordítsa. Ez magában foglalja azt is, hogy hozzájáruljon az ENSZ által támogatott, az oktatás átalakításáról szóló ifjúsági nyilatkozat végrehajtásához, előmozdítva a fiatalok bevonását, szerepvállalását és összekapcsolását.

A 35 éves múltra visszatekintő Erasmus+ uniós oktatási és képzési program csaknem 13 millió résztvevő – diákok, oktatók, tanárok és gyakornokok – számára tette lehetővé, hogy külföldön tanuljanak, dolgozzanak vagy képezzék magukat, az iskolák, egyetemek és intézmények számára pedig elősegítette a határokon átnyúló együttműködést. Ezek a lehetőségek nyitva állnak a világ bármely részén elő érdeklődők előtt, akik egykori Erasmus-résztvevőkként egész életük során meríthetnek majd e tanulási tapasztalatból és a kialakított kapcsolati hálóból. Az EU a partnerországokkal összefogva szintén törekszik a kutatás és az innováció terén folytatott együttműködés megerősítésére, például a Horizont Európa program keretében. Emellett az EU jelentős erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy az oktatási rendszerek megfeleljenek a zöld átalakulás és a digitális kor kihívásainak.

Az EU üdvözli a tanári szakmával foglalkozó globális bizottság megalakulását. A tanárok központi szerepet játszanak a tanulás minőségének javításában és a reziliens oktatási rendszerek biztosításában. Éppen ezért a tanárok támogatása és a tanári szakma vonzerejének növelése az EU Global Gateway stratégiájának egyik kulcsfontosságú beruházási prioritása. Az Afrikára irányuló regionális tanári kezdeményezés keretében az EU 100 millió eurós beruházással fog hozzájárulni ahhoz, hogy a minőségi oktatás révén megerősítse a világ leggyorsabban növekvő fiatal közösségének társadalmi szerepét.

Az EU és tagállamai együttesen továbbra is azon fáradoznak, hogy visszaálljunk a minőségi oktatásra vonatkozó 4. fenntartható fejlődési cél teljesítése felé vezető pályára.” 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS