„A mi óceánunk”: 1 milliárd euró értékben 44 uniós kötelezettségvállalás

2022. 04. 17., 10:10

„Tiszta levegőt biztosít számunkra, szabályozza az éghajlatot, a biológiai sokféleség nagy részének otthont ad a Földön, és kulcsfontosságú a gazdaságunk számára.”

„A mi óceánunk” című palaui konferencián az EU a nemzetközi óceánpolitikai irányítás keretében megújította a vállalásait. Ezen a konferencián az EU a 2020–2022-es időszakra vonatkozóan, 44 kötelezettségvállalást tartalmazó listát terjesztett elő a közel 1 milliárd euró értékben, ami rekordszintet jelent.

Az „A mi óceánunk” című konferencia kulcsfontosságú pillanat a világ országai, a civil társadalom és az ipar számára, hogy konkrét és jelentős intézkedéseket tegyenek az óceánok védelme érdekében. A 2022-es rendezvény témája: „A mi óceánunk, a mi embereink, a mi jólétünk”, és arra ösztönzi a globális partnereket, hogy találjanak megoldásokat a tengeri erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodásra, az óceán éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességének növelésére és az elkövetkező generációk egészségének megőrzésére.

Virginijus Sinkevičius, a környezetért, az óceánokért és a halászatért felelős biztos a következőket mondta: „Az az összeg, amelyre az EU kötelezettséget vállal, jelentős, de nem annyira jelentős, mint az a szerep, amelyet az óceán a létünk szempontjából játszik. Tiszta levegőt biztosít számunkra, szabályozza az éghajlatot, a biológiai sokféleség nagy részének otthont ad a Földön, és kulcsfontosságú a gazdaságunk számára. Az óceán mindezen előnyökkel jár számunkra, és meg kell védenünk. A jövőnk függ ettől.”

Kiemelt kötelezettségvállalások

A 2021–2023-as időszakban közel 500 millió eurót fordítanak a Horizont „Óceánjaink és vizeink minőségének helyreállítása 2030-ig” című küldetése céljára kutatásra, fejlesztésre és innovációra indulótőke (azaz vállalkozás indításának finanszírozása) formájában. „Az óceánnal foglalkozó küldetés” új, rendszerszintű megközelítése egységes egészként kezeli az óceánokat és a vizeket, és kulcsszerepet igyekszik betölteni a klímasemlegesség elérésében és a természet helyreállításában. Elő fogja segíteni a tagállamokhoz tartozó tengeri területek 30 százalékának védelmére, a tengeri ökoszisztémák helyreállítására, a tengeri műanyaghulladék, a tápanyagveszteség és a vegyi növényvédő szerek használatának csökkentése révén a szennyezés megelőzésére és felszámolására irányuló uniós célkitűzések elérését, valamint a fenntartható és körforgásos kék gazdaság további fejlődését.

Az EU két év alatt 55 millió euró összegű hozzájárulást biztosít, amely a tengeri környezet megfigyelésének és az éghajlatváltozás nyomon követésének az erősítését szolgálja, mégpedig az Unió műholdas megfigyelési programja (Kopernikusz) és különösen a WEkEO szolgáltatása révén. Ez lehetővé teszi a nemzetközi kutatói közösség számára, hogy egyetlen helyen, felhőalapú számítástechnikai eszközök révén hozzáférjen a Föld-rendszer múltját, jelenét és jövőjét leíró minden termékhez, a környezettudománnyal kapcsolatos online eszközökkel együtt.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 12., 17:10
Európai Vállalkozásfejlesztési Díjjal (European Enterprise Promotion Awards) ismerték el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) vállalkozástámogató alkalmazását. A VOSZPortnak digitális átállás kategóriában ítélték oda a díjat.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS