„A mi óceánunk”: 1 milliárd euró értékben 44 uniós kötelezettségvállalás

2022. 04. 17., 10:10

„Tiszta levegőt biztosít számunkra, szabályozza az éghajlatot, a biológiai sokféleség nagy részének otthont ad a Földön, és kulcsfontosságú a gazdaságunk számára.”

„A mi óceánunk” című palaui konferencián az EU a nemzetközi óceánpolitikai irányítás keretében megújította a vállalásait. Ezen a konferencián az EU a 2020–2022-es időszakra vonatkozóan, 44 kötelezettségvállalást tartalmazó listát terjesztett elő a közel 1 milliárd euró értékben, ami rekordszintet jelent.

Az „A mi óceánunk” című konferencia kulcsfontosságú pillanat a világ országai, a civil társadalom és az ipar számára, hogy konkrét és jelentős intézkedéseket tegyenek az óceánok védelme érdekében. A 2022-es rendezvény témája: „A mi óceánunk, a mi embereink, a mi jólétünk”, és arra ösztönzi a globális partnereket, hogy találjanak megoldásokat a tengeri erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodásra, az óceán éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességének növelésére és az elkövetkező generációk egészségének megőrzésére.

Virginijus Sinkevičius, a környezetért, az óceánokért és a halászatért felelős biztos a következőket mondta: „Az az összeg, amelyre az EU kötelezettséget vállal, jelentős, de nem annyira jelentős, mint az a szerep, amelyet az óceán a létünk szempontjából játszik. Tiszta levegőt biztosít számunkra, szabályozza az éghajlatot, a biológiai sokféleség nagy részének otthont ad a Földön, és kulcsfontosságú a gazdaságunk számára. Az óceán mindezen előnyökkel jár számunkra, és meg kell védenünk. A jövőnk függ ettől.”

Kiemelt kötelezettségvállalások

A 2021–2023-as időszakban közel 500 millió eurót fordítanak a Horizont „Óceánjaink és vizeink minőségének helyreállítása 2030-ig” című küldetése céljára kutatásra, fejlesztésre és innovációra indulótőke (azaz vállalkozás indításának finanszírozása) formájában. „Az óceánnal foglalkozó küldetés” új, rendszerszintű megközelítése egységes egészként kezeli az óceánokat és a vizeket, és kulcsszerepet igyekszik betölteni a klímasemlegesség elérésében és a természet helyreállításában. Elő fogja segíteni a tagállamokhoz tartozó tengeri területek 30 százalékának védelmére, a tengeri ökoszisztémák helyreállítására, a tengeri műanyaghulladék, a tápanyagveszteség és a vegyi növényvédő szerek használatának csökkentése révén a szennyezés megelőzésére és felszámolására irányuló uniós célkitűzések elérését, valamint a fenntartható és körforgásos kék gazdaság további fejlődését.

Az EU két év alatt 55 millió euró összegű hozzájárulást biztosít, amely a tengeri környezet megfigyelésének és az éghajlatváltozás nyomon követésének az erősítését szolgálja, mégpedig az Unió műholdas megfigyelési programja (Kopernikusz) és különösen a WEkEO szolgáltatása révén. Ez lehetővé teszi a nemzetközi kutatói közösség számára, hogy egyetlen helyen, felhőalapú számítástechnikai eszközök révén hozzáférjen a Föld-rendszer múltját, jelenét és jövőjét leíró minden termékhez, a környezettudománnyal kapcsolatos online eszközökkel együtt.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 21:51:00
Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok az NTAK első féléves adata alapján – írja a turizmus.com.
2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS