5 millió eurót is kaphat egy innovatív városfejlesztési projekt

2023. 05. 31., 17:39

Az Európai Városfejlesztési Kezdeményezés a 2022. októberi „első kör” után újabb pályázati felhívást tett közzé. 120 millió euró értékben támogatnak olyan innovatív projekteket, amelyek új megoldásokat dolgoznak ki és tesztelnek a jelenlegi városi kihívások kezelésére.

A felhívás olyan projektek előmozdítását célozza, amelyek beindítják a városok valódi átalakítását, képesek befektetéseket generálni, és inspirálóan hatnak más projektekre – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

„Mérettől függetlenül a városok elengedhetetlenek ahhoz, hogy Európa 2050-re az első klímasemleges kontinenssé váljon, és kezelni tudja a demográfiai kihívásokat. Az Európai Városfejlesztési Kezdeményezés második felhívása innovatív megoldásokat és merész városstratégiákat fog inspirálni annak érdekében, hogy az uniós városok környezetbarátabbá váljanak, modellek álljanak rendelkezésre a fenntartható turizmushoz és a tehetségek vonzásához – a mai legsürgetőbb kérdések sikeres kezelése érdekében és olyan példát nyújtva, amelyből más városok tanulhatnak, és amelyet reprodukálhatnak. Röviden összefoglalva, lehetővé teszi az uniós városok számára, hogy betöltsék szerepüket az EU és a kohéziós politika hosszú távú célkitűzéseinek elérésében” – mondta Elisa Ferreira, a kohézióért és a reformokért felelős biztos.

Az alábbi három prioritással kapcsolatos projektek beérkezését várják:

  • a városok környezetbarátabbá tétele – a zöld és kék infrastruktúrákkal kapcsolatos kézzelfogható innovatív megoldások kikísérletezése és megvalósítása a biológiai sokféleséggel, a szennyezéssel és az éghajlattal kapcsolatos kihívások kezelése érdekében;
  • fenntartható turizmus – a hosszú távú zöld és digitális átalakulás, a reziliencia és a fenntarthatóság ösztönzése az idegenforgalmi ágazatban. Ez a turisztikai termékek diverzifikálása, a helyi közösségekre és a környezetre gyakorolt pozitív hatásra törekvés, a társadalmi befogadás és a társadalmi innováció előmozdítása, valamint a kisebb területekkel és városokkal való kapcsolatok javítása révén érhető el;
  • a tehetségek kiaknázása a zsugorodó városokban – helyi alapú és integrált kísérleti projektek a tehetségek megtartását és vonzását célzó új megoldások tesztelésére. Ez a helyi közösségek bevonásával és az első demográfiai átmenet által okozott gazdasági, társadalmi és környezeti dimenziók kezelésével érhető el.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) a kiválasztott projektek költségeinek 80 százalékát finanszírozza; egy projekt legfeljebb 5 millió euró támogatásban részesülhet.

A pályázati felhívás valamennyi uniós város előtt nyitva áll – akár egyénileg, akár csoportosan vesznek részt. Az érdeklődő pályázókat felkérjük, hogy jelentkezzenek az elkövetkező hetekben tartandó szemináriumokra és egyéb ülésekre. A részletek megtalálhatók az Európai Városfejlesztési Kezdeményezés honlapján.

A pályázatok benyújtásának határideje: 2023. október 5.

Európai Városfejlesztési Kezdeményezés

Az Európai Városfejlesztési Kezdeményezés 2022 októberében már közzétette az első pályázati felhívást az „új európai Bauhaus” kezdeményezés támogatására. 21 tagállamból 99 pályázat érkezett. A pályázati felhívás nyerteseit júniusban hirdetik ki.

A 450 millió eurós ERFA-költségvetéssel rendelkező Európai Városfejlesztési Kezdeményezés a kohéziós politika városi dimenzióját támogató új eszköz a 2021–2027-es időszakban. A 2021–2027-es programozási időszakban az ERFA-források legalább 80 százalékát minden tagállamban maguk a városok által, saját fenntartható városfejlesztési stratégiáik alapján kiválasztott prioritásokra és projektekre kell fordítani.

Az innováció előmozdítása mellett az Európai Városfejlesztési Kezdeményezés Európa összes városi térségében támogatja a kapacitások biztosítását. A kezdeményezés politikai döntéshozatalt megalapozó bizonyítékokkal szolgál és hozzájárul a fenntartható városfejlesztéssel kapcsolatos tudásmegosztáshoz, többek között az uniós városfejlesztési menetrenden keresztül.

Az Európai Városfejlesztési Kezdeményezést a Bizottság és a francia Hauts-de-France régió irányítja. A kezdeményezés a 2014–2020-as programozási időszak innovatív városfejlesztési tevékenységeire épül, de nagyobb hangsúlyt fektet a városi innovációra, a fenntarthatóságra és a más városokban való reprodukálhatóságra.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-29 20:10:00
A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Művészetek Palotájában.
2023-09-29 16:50:00
A rossz egyéni döntéseket jobb elkerülni, ennek pedig a legjobb módja, ha a felnövekvő generáció már az iskolában elsajátítja a pénz használatának alapjait, a pénzügyi rendszer lényegét, a takarékosságot és a saját erőforrásainkkal való gazdálkodást – mondta Varga Mihály a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj átadóünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS