5 millió eurót is kaphat egy innovatív városfejlesztési projekt

2023. 05. 31., 17:39

Az Európai Városfejlesztési Kezdeményezés a 2022. októberi „első kör” után újabb pályázati felhívást tett közzé. 120 millió euró értékben támogatnak olyan innovatív projekteket, amelyek új megoldásokat dolgoznak ki és tesztelnek a jelenlegi városi kihívások kezelésére.

A felhívás olyan projektek előmozdítását célozza, amelyek beindítják a városok valódi átalakítását, képesek befektetéseket generálni, és inspirálóan hatnak más projektekre – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

„Mérettől függetlenül a városok elengedhetetlenek ahhoz, hogy Európa 2050-re az első klímasemleges kontinenssé váljon, és kezelni tudja a demográfiai kihívásokat. Az Európai Városfejlesztési Kezdeményezés második felhívása innovatív megoldásokat és merész városstratégiákat fog inspirálni annak érdekében, hogy az uniós városok környezetbarátabbá váljanak, modellek álljanak rendelkezésre a fenntartható turizmushoz és a tehetségek vonzásához – a mai legsürgetőbb kérdések sikeres kezelése érdekében és olyan példát nyújtva, amelyből más városok tanulhatnak, és amelyet reprodukálhatnak. Röviden összefoglalva, lehetővé teszi az uniós városok számára, hogy betöltsék szerepüket az EU és a kohéziós politika hosszú távú célkitűzéseinek elérésében” – mondta Elisa Ferreira, a kohézióért és a reformokért felelős biztos.

Az alábbi három prioritással kapcsolatos projektek beérkezését várják:

  • a városok környezetbarátabbá tétele – a zöld és kék infrastruktúrákkal kapcsolatos kézzelfogható innovatív megoldások kikísérletezése és megvalósítása a biológiai sokféleséggel, a szennyezéssel és az éghajlattal kapcsolatos kihívások kezelése érdekében;
  • fenntartható turizmus – a hosszú távú zöld és digitális átalakulás, a reziliencia és a fenntarthatóság ösztönzése az idegenforgalmi ágazatban. Ez a turisztikai termékek diverzifikálása, a helyi közösségekre és a környezetre gyakorolt pozitív hatásra törekvés, a társadalmi befogadás és a társadalmi innováció előmozdítása, valamint a kisebb területekkel és városokkal való kapcsolatok javítása révén érhető el;
  • a tehetségek kiaknázása a zsugorodó városokban – helyi alapú és integrált kísérleti projektek a tehetségek megtartását és vonzását célzó új megoldások tesztelésére. Ez a helyi közösségek bevonásával és az első demográfiai átmenet által okozott gazdasági, társadalmi és környezeti dimenziók kezelésével érhető el.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) a kiválasztott projektek költségeinek 80 százalékát finanszírozza; egy projekt legfeljebb 5 millió euró támogatásban részesülhet.

A pályázati felhívás valamennyi uniós város előtt nyitva áll – akár egyénileg, akár csoportosan vesznek részt. Az érdeklődő pályázókat felkérjük, hogy jelentkezzenek az elkövetkező hetekben tartandó szemináriumokra és egyéb ülésekre. A részletek megtalálhatók az Európai Városfejlesztési Kezdeményezés honlapján.

A pályázatok benyújtásának határideje: 2023. október 5.

Európai Városfejlesztési Kezdeményezés

Az Európai Városfejlesztési Kezdeményezés 2022 októberében már közzétette az első pályázati felhívást az „új európai Bauhaus” kezdeményezés támogatására. 21 tagállamból 99 pályázat érkezett. A pályázati felhívás nyerteseit júniusban hirdetik ki.

A 450 millió eurós ERFA-költségvetéssel rendelkező Európai Városfejlesztési Kezdeményezés a kohéziós politika városi dimenzióját támogató új eszköz a 2021–2027-es időszakban. A 2021–2027-es programozási időszakban az ERFA-források legalább 80 százalékát minden tagállamban maguk a városok által, saját fenntartható városfejlesztési stratégiáik alapján kiválasztott prioritásokra és projektekre kell fordítani.

Az innováció előmozdítása mellett az Európai Városfejlesztési Kezdeményezés Európa összes városi térségében támogatja a kapacitások biztosítását. A kezdeményezés politikai döntéshozatalt megalapozó bizonyítékokkal szolgál és hozzájárul a fenntartható városfejlesztéssel kapcsolatos tudásmegosztáshoz, többek között az uniós városfejlesztési menetrenden keresztül.

Az Európai Városfejlesztési Kezdeményezést a Bizottság és a francia Hauts-de-France régió irányítja. A kezdeményezés a 2014–2020-as programozási időszak innovatív városfejlesztési tevékenységeire épül, de nagyobb hangsúlyt fektet a városi innovációra, a fenntarthatóságra és a más városokban való reprodukálhatóságra.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS