4,0 százalékkal nőtt a GDP az Európai Unióban a második negyedévében

4,0 százalékkal nőtt a GDP az Európai Unióban a második negyedévében
2022. 07. 29., 12:27

Az első negyedévi 5,5 százalék után 2022 második negyedévében 4,0 százalékkal haladta meg a GDP az egy évvel korábbi szintet az Európai Unióban – tájékoztatott az Eurostat.

Az előző negyedévhez képest 0,6 százalékkal nőtt a GDP az EU-ban (ugyanabban az ütemben, mint 2021 utolsó és 2022 első negyedévében.

Az eddig megjelent negyedév/negyedév adatok közül 1,4 százalékos svéd növekedés a legerőteljesebb, Spanyolországban 1,1, Olaszországban 1,0 százalékos volt az emelkedés. Negyedéves viszonylatban visszaesésről (július végéig) Lettország (mínusz 1, százalék), Litvánia (mínusz 0,4 százalék) és Portugália (mínusz 0,2 százalék) számolt be.

Az év/év adatok mindegyike pozitív. A második negyedévi (éves szintű) GDP-növekedések:

– Belgium 3,3 százalék,
– Csehország 3,6 százalék,
– Németország 1,5 százalék,
– Spanyolország 6,3 százalék,
– Franciaország 4,2 százalék,
– Olaszország 4,6 százalék,
– Lettország 2,5 százalék,
– Litvánia 2,8 százalék,
– Ausztria 4,7 százalék,
– Portugália 6,9 százalék,
– Svédország 4,2 százalék.

Fotó: Marco Verchccnull.de

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-24 16:10:00
Átadták a CallComm Zrt. új irodáját Nyíregyházán, amelyet a vállalat a Nyíregyházi Egyetem épületében alakított ki. A 2,7 millió euró összértékű beruházással a cég 100 új munkahelyet teremtett és 150 munkavállaló részére indította el szakmai és idegen nyelvi képzési programját.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS