17 milliárd euró uniós forrás szabadulhat fel az Ukrajnából menekültek megsegítésére

17 milliárd euró uniós forrás szabadulhat fel az Ukrajnából menekültek megsegítésére
2022. 04. 05., 15:46

Az Európai Tanács döntése értelmében az unió tagállamai erőforrásokat csoportosíthatnak át a kohéziós politikai alapokból és a leginkább rászoruló személyeket támogató európai segítségnyújtási alapból az orosz katonai agresszió következtében Ukrajnát elhagyni kényszerülő menekültek támogatására.

Az uniós alapokra vonatkozó jogszabályok gyors módosítása egyértelmű megnyilvánulása annak, hogy az EU továbbra is szolidaritást vállal az Ukrajnából érkező menekültekkel és az őket befogadó tagállamokkal, különösen azokkal, amelyek határosak Ukrajnával – olvasható az Európai Tanács közleményében.

Ez fontos lépés annak biztosításában, hogy a tagállamok elegendő erőforrással rendelkezzenek a növekvő lakhatási, oktatási és egészségügyi szükségletek kielégítéséhez.

Kohéziós politikai alapok

A Tanács elfogadta az Európában lévő menekültekre irányuló kohéziós fellépésről (CARE) szóló rendeletet, amely módosítja az európai strukturális és beruházási alapokra (esb-alapok) és a leginkább rászoruló személyeket támogató európai segítségnyújtási alapra irányadó, a 2014–2020-as időszakra szóló jogi keretet.

Ezen intézkedés továbbá meg fogja erősíteni a Covid19-világjárvány által kifejtett kiterjedt hatás kezelésére irányuló, folyamatban lévő tagállami erőfeszítéseket.

A változások között szerepel továbbá az azt biztosító kivételes rugalmasság bevezetése, hogy az Európai Regionális Fejlesztési Alap és az Európai Szociális Alap által finanszírozott programok között forrásokat lehessen átcsoportosítani a menekültek beáramlásának kezelése érdekében.

Ez a rugalmasság például azt jelenti, hogy az infrastrukturális projektekre elkülönített ERFA-forrásokat át lehet csoportosítani annak érdekében, hogy egészségügyi ellátást és oktatást biztosítsanak az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború elől menekülő személyek számára.

A tagállamok összesen legfeljebb 9,5 milliárd eurót használhatnak fel a REACT-EU 2022. évi részletéből, amely a világjárvány utáni egyik legnagyobb uniós közberuházási program, valamint a 2014–2020-as költségvetési időszakban fel nem osztott kohéziós politikai forrásokból.

A CARE továbbá az uniós költségvetésből finanszírozott kohéziós programok esetében egy számviteli évvel meghosszabbítja a 100 százalékos társfinanszírozási arány alkalmazását. Ez enyhíteni fogja azokat a terheket, amelyek az Ukrajnából érkező menekültek beáramlása miatt a nemzeti és regionális költségvetésekre nehezednek.

Az új intézkedések CARE-ből való támogathatóságának kezdő időpontja 2022. február 24., az orosz invázió időpontja.

A 100 százalékos finanszírozás meghosszabbítása, az előre nem programozott 2014–2020-as kohéziós finanszírozás felszabadítása és a React-EU 2022. évi részlete a becslések szerint csaknem 17 milliárd EUR-t tesz hozzáférhetővé.

[cikkvbanner]

Belügyi alapok

A Tanács továbbá módosítást fogadott el a 2014–2020-as időszakra szóló belügyi alapokra és a 2021–2027-es időszakra szóló Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapra vonatkozóan. Ez a módosítás további erőforrásokat biztosít majd az ukrajnai háború elől menekülő személyek befogadásához.

Egy évvel meghosszabbítja a 2014–2020-as időszakra szóló belügyi alapok végrehajtási időszakát, és hozzáférést biztosít a Menekültügyi és Migrációs Alap azon el nem költött összegeihez, amelyeket korábban más célokra különítettek el.

Mindez lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy sürgősen felhasználják a fennmaradó forrásokat a személyek tömeges beáramlásának a kezelésére, és segítségével a fel nem használt forrásokból várhatóan mintegy 420 millió EUR maximális összegű további támogatás szabadul fel.

A szöveg emellett lehetővé teszi a tagállamok és más köz- vagy magánszektorbeli támogatók számára, hogy külső címzett bevételként további pénzügyi hozzájárulásokat nyújtsanak a 2021–2027-es időszakra szóló alapból. Ez a külső címzett bevétel lehetővé teszi majd menekültügyi és migrációs tevékenységek finanszírozását a tagállamokban az Ukrajna inváziójából eredő válsághelyzethez hasonló válságok idején.

További lépések

A CARE-rendelet, valamint a 2014–2020-as időszakra szóló belügyi alapokat és a 2021–2027-es időszakra szóló Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapot módosító rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését követő napon lép hatályba, ami a következő napokban várható.

Európai Tanács

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-02 11:20:00
2023 III. negyedévében hazánkban a helyközi személyszállítás teljesítménye 8,4 százalékkal nőtt, az áruszállításé 11 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – tájékoztatott a statisztikai hivatal.
2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS