17 milliárd euró uniós forrás szabadulhat fel az Ukrajnából menekültek megsegítésére

17 milliárd euró uniós forrás szabadulhat fel az Ukrajnából menekültek megsegítésére
2022. 04. 05., 15:46

Az Európai Tanács döntése értelmében az unió tagállamai erőforrásokat csoportosíthatnak át a kohéziós politikai alapokból és a leginkább rászoruló személyeket támogató európai segítségnyújtási alapból az orosz katonai agresszió következtében Ukrajnát elhagyni kényszerülő menekültek támogatására.

Az uniós alapokra vonatkozó jogszabályok gyors módosítása egyértelmű megnyilvánulása annak, hogy az EU továbbra is szolidaritást vállal az Ukrajnából érkező menekültekkel és az őket befogadó tagállamokkal, különösen azokkal, amelyek határosak Ukrajnával – olvasható az Európai Tanács közleményében.

Ez fontos lépés annak biztosításában, hogy a tagállamok elegendő erőforrással rendelkezzenek a növekvő lakhatási, oktatási és egészségügyi szükségletek kielégítéséhez.

Kohéziós politikai alapok

A Tanács elfogadta az Európában lévő menekültekre irányuló kohéziós fellépésről (CARE) szóló rendeletet, amely módosítja az európai strukturális és beruházási alapokra (esb-alapok) és a leginkább rászoruló személyeket támogató európai segítségnyújtási alapra irányadó, a 2014–2020-as időszakra szóló jogi keretet.

Ezen intézkedés továbbá meg fogja erősíteni a Covid19-világjárvány által kifejtett kiterjedt hatás kezelésére irányuló, folyamatban lévő tagállami erőfeszítéseket.

A változások között szerepel továbbá az azt biztosító kivételes rugalmasság bevezetése, hogy az Európai Regionális Fejlesztési Alap és az Európai Szociális Alap által finanszírozott programok között forrásokat lehessen átcsoportosítani a menekültek beáramlásának kezelése érdekében.

Ez a rugalmasság például azt jelenti, hogy az infrastrukturális projektekre elkülönített ERFA-forrásokat át lehet csoportosítani annak érdekében, hogy egészségügyi ellátást és oktatást biztosítsanak az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború elől menekülő személyek számára.

A tagállamok összesen legfeljebb 9,5 milliárd eurót használhatnak fel a REACT-EU 2022. évi részletéből, amely a világjárvány utáni egyik legnagyobb uniós közberuházási program, valamint a 2014–2020-as költségvetési időszakban fel nem osztott kohéziós politikai forrásokból.

A CARE továbbá az uniós költségvetésből finanszírozott kohéziós programok esetében egy számviteli évvel meghosszabbítja a 100 százalékos társfinanszírozási arány alkalmazását. Ez enyhíteni fogja azokat a terheket, amelyek az Ukrajnából érkező menekültek beáramlása miatt a nemzeti és regionális költségvetésekre nehezednek.

Az új intézkedések CARE-ből való támogathatóságának kezdő időpontja 2022. február 24., az orosz invázió időpontja.

A 100 százalékos finanszírozás meghosszabbítása, az előre nem programozott 2014–2020-as kohéziós finanszírozás felszabadítása és a React-EU 2022. évi részlete a becslések szerint csaknem 17 milliárd EUR-t tesz hozzáférhetővé.

[cikkvbanner]

Belügyi alapok

A Tanács továbbá módosítást fogadott el a 2014–2020-as időszakra szóló belügyi alapokra és a 2021–2027-es időszakra szóló Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapra vonatkozóan. Ez a módosítás további erőforrásokat biztosít majd az ukrajnai háború elől menekülő személyek befogadásához.

Egy évvel meghosszabbítja a 2014–2020-as időszakra szóló belügyi alapok végrehajtási időszakát, és hozzáférést biztosít a Menekültügyi és Migrációs Alap azon el nem költött összegeihez, amelyeket korábban más célokra különítettek el.

Mindez lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy sürgősen felhasználják a fennmaradó forrásokat a személyek tömeges beáramlásának a kezelésére, és segítségével a fel nem használt forrásokból várhatóan mintegy 420 millió EUR maximális összegű további támogatás szabadul fel.

A szöveg emellett lehetővé teszi a tagállamok és más köz- vagy magánszektorbeli támogatók számára, hogy külső címzett bevételként további pénzügyi hozzájárulásokat nyújtsanak a 2021–2027-es időszakra szóló alapból. Ez a külső címzett bevétel lehetővé teszi majd menekültügyi és migrációs tevékenységek finanszírozását a tagállamokban az Ukrajna inváziójából eredő válsághelyzethez hasonló válságok idején.

További lépések

A CARE-rendelet, valamint a 2014–2020-as időszakra szóló belügyi alapokat és a 2021–2027-es időszakra szóló Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapot módosító rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését követő napon lép hatályba, ami a következő napokban várható.

Európai Tanács

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS