11 uniós tagállam kap összesen 110 millió eurót, Magyarország kimarad

2022. 02. 18., 12:39

Több mint 110 millió eurót fordítanak a LIFE program integrált környezet- és éghajlatvédelmi projektjeire, amelyeket a 2020. évre vonatkozó pályázati felhívást követően választottak ki – jelentette be az Európai Bizottság.

A finanszírozás tizenegy uniós országban – Cipruson, Csehországban, Dániában, Észtországban, Finnországban, Franciaországban, Hollandiában, Lengyelországban, Lettországban, Litvániában és Szlovéniában – fogja támogatni az új, nagy horderejű környezetvédelmi és éghajlat-politikai projekteket.

A projektek hozzájárulnak a Covid19-világjárvány utáni zöld helyreállításhoz, és támogatják az európai zöld megállapodás arra irányuló célkitűzéseit, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé és szennyezőanyag-mentessé váljon. A projektek jó példák arra, hogy milyen intézkedésekkel valósíthatók meg a 2030-ig tartó időszakra szóló uniós biodiverzitási stratégia és a körforgásos gazdaságra vonatkozó uniós cselekvési terv keretében az európai zöld megállapodás kulcsfontosságú célkitűzései.

Az integrált projektek lehetővé teszik a tagállamok számára, hogy további uniós finanszírozási forrásokat egyesítsenek, beleértve a mezőgazdasági, strukturális, regionális és kutatási alapokat, valamint a nemzeti alapokat és a magánszektor beruházásait. A tizenegy projekt várhatóan összesen több mint 10 milliárd euró összegű kiegészítő forrást vonz majd be, jelentősen megsokszorozva a kiosztott forrásokat – olvasható a bizottság közleményében.

Támogatott projektek

Természetvédelem 

Egy franciaországi projekt a biológiai sokféleség hanyatlásának megállítására és visszafordítására irányuló intézkedéseket vezet be a Grand Est régióban, többek között három kísérleti erdőterület létrehozásával. Egy másik projekt enyhíteni fogja a Finnország tengeri és part menti biológiai sokféleségét fenyegető emberi tevékenységek káros hatásait azáltal, hogy nyomon követi és javítja a védett tengeri területek nemzeti hálózatának irányítását. Ezek a projektek hozzá fognak járulni a 2030-ig tartó időszakra szóló uniós biodiverzitási stratégia megvalósításához.

Tiszta levegő

Egy lengyelországi projekt az általános levegőminőség javítását célzó intézkedéseket fog végrehajtani a sziléziai régióban, ahol a légszennyezés az egyik legsúlyosabb mértékű Európában; ennek érdekében a kis méretű szilárd tüzelésű háztartási fűtőberendezéseket kevésbé szennyező alternatívákkal fogja felváltani. Ez a projekt hozzájárul az EU 2030-ra kitűzött üvegházhatásúgáz-kibocsátási célkitűzéseihez és a szennyezőanyag-mentességi cselekvési tervhez.

Hulladékkezelés 

A ciprusi projekt célja az újrafeldolgozható és a biológiailag lebomló hulladékok infrastruktúrájának és gyűjtési rendszereinek javítása. Lettországban a hangsúly a szelektív hulladékgyűjtés és a települési hulladék újrahasználatának javításán lesz. A Dánia által benyújtott projekt a hulladékkeletkezés megelőzésére és egy jobb hulladékszabályozási keret kialakítására fog törekedni. A szlovéniai projekt célja többek között a nem veszélyes építési és bontási hulladék jobb újrafeldolgozási arányának elérése. Összesen négy projekt fog a hulladékkeletkezés megelőzésére és az erőforrások visszanyerésére összpontosítani, hozzájárulva a körforgásos gazdaságra vonatkozó uniós cselekvési terv és a hulladékokról szóló keretirányelv céljainak megvalósításához.

Az éghajlatváltozás mérséklése 

A LIFE finanszírozás segíteni fogja Litvániát a nemzeti energia- és klímatervében meghatározott célkitűzések elérésében, ideértve a hatékonyabb épületeket, az éghajlatbarát mobilitást, az energiatakarékos ipart és a fokozott zöld közbeszerzést. Észtországban különböző eszközök és megoldások jönnek létre három város számos épületének mélyfelújításához, amelyek ezt követően Észtországban és más tagállamokban is megismételhetők lesznek, és támogatják az EU épületkorszerűsítési programját

Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás 

Hollandiában a LIFE-finanszírozás több ágazatban – a vízgazdálkodás, az infrastruktúra, a mezőgazdaság, a természetvédelem, az egészségügy és a területrendezés terén – is elősegíti az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást. A csehországi Morva-Sziléziai régióban megvalósuló projekt növelni fogja a régió éghajlatváltozással szembeni rezilienciáját, javítani fogja a környezet minőségét a lakosság számára, és támogatja a fenntartható fejlődést. Mindkét projekt az EU alkalmazkodási stratégiájának céljait követi.

A tizenegy integrált projektről további részletek olvashatók a rövid leírásokban

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS