1000 milliárd euró zöldítheti Európát

2020. 01. 14., 18:35

Az európai zöld megállapodáshoz kapcsolódó beruházási terv mozgósítja az uniós forrásokat, és olyan keretrendszert alakít ki, amely elősegíti és ösztönzi a klímasemleges, zöld, versenyképes és inkluzív gazdaságra való átálláshoz szükséges köz- és magánberuházásokat – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Az Európai Unió elkötelezett amellett, hogy 2050-re a világ első klímasemleges területévé váljon. Ehhez jelentős beruházásra van szükség mind az EU, mind a nemzeti közszféra, valamint a magánszféra részéről. Az európai zöld megállapodás kedden bemutatott beruházási terve – a Fenntartható Európa beruházási terv – közberuházásokat fog mozgósítani, és az uniós pénzügyi eszközök, nevezetesen a legalább 1000 milliárd eurónyi beruházást eredményező InvestEU révén további magánforrások felszabadítását eredményezi – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Bár az átálláshoz minden tagállamnak, régiónak és ágazatnak hozzá kell járulnia, a kihívás mértéke nem minden szereplő számára azonos. Néhány régióra különösen nagy hatással lesz az átállás, és e régiók mélyreható gazdasági és társadalmi átalakuláson fognak átmenni. A méltányos átállási mechanizmus testre szabott pénzügyi és gyakorlati támogatást nyújt a munkavállalók megsegítéséhez, illetve az érintett területeken szükséges beruházások generálásához.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „Európa klímasemlegességét 2050-re elérni hivatott víziónk – az európai zöld megállapodás – középpontjában az emberek állnak. Az előttünk álló átalakulás példa nélküli. És csak akkor fog működni, ha igazságos – és mindenki számára működik. Támogatni fogjuk azon polgárainkat és régióinkat, amelyeknek nagyobb erőfeszítéseket kell tenniük az átalakulásban, ezzel biztosítva, hogy senki ne maradjon ki. A zöld megállapodás jelentős beruházási igényekkel jár, amelyeket beruházási lehetőségekké alakítunk át. A legalább 1000 milliárd euró mozgósítására irányuló tervünk irányt fog mutatni, és egy zöld beruházási hullámot indít be.

Frans Timmermans, az európai zöld megállapodásért felelős ügyvezető alelnök így nyilatkozott: „A klímasemlegességre való szükségszerű átállás növelni fogja az emberek jólétét, és versenyképesebbé teszi Európát. Ehhez azonban több erőfeszítésre lesz szükség azon polgárok, ágazatok és régiók részéről, amelyek másoknál nagyobb mértékben támaszkodnak a fosszilis tüzelőanyagokra. A méltányos átállási mechanizmus a beruházások vonzóbbá tételével, valamint egy legalább 100 milliárd euró értékű pénzügyi és gyakorlati támogatási csomag felajánlásával fogja segíteni a leginkább érintett területeket. Ezzel mutatjuk ki szolidaritásunkat és méltányosságunkat.

Valdis Dombrovskis, az emberközpontú gazdaságért felelős ügyvezető alelnök a következőt tette hozzá: „Ahhoz, hogy Európa átálljon a klímasemleges gazdaságra, politikai elkötelezettségre és jelentős beruházásokra egyaránt szükségünk van. A zöld megállapodás, amelyet most finanszírozási tervvel támogatunk, az éghajlatváltozás elleni küzdelem iránti eltökéltségünkről tanúskodik. Először is az uniós költségvetés révén próbáljuk elérni, hogy Európa-szerte minél több magánforrást fordítsanak környezetvédelmi projektekre, és támogatni fogjuk az átállással legnehezebben megbirkózó régiókat és személyeket. Másodszor megfelelő ösztönző szabályozási mechanizmusokat alakítunk ki a zöld beruházások fellendítése érdekében. Végül, de nem utolsósorban segíteni fogjuk a hatóságokat és a piaci szereplőket az ilyen jellegű projektek azonosításában és kidolgozásában. Az Európai Unió nem egy nap alatt épült fel, és a zöld Európa sem fog egyik napról a másikra megvalósulni. Ahhoz, hogy a fenntarthatóság központi szerepet töltsön be a beruházások során, komoly szemléletváltásra van szükség. A mai napon fontos lépést tettünk ennek megvalósítása felé.”

Az európai zöld megállapodáshoz kapcsolódó beruházási terv

Az európai zöld megállapodáshoz kapcsolódó beruházási terv mozgósítja az uniós forrásokat, és olyan keretrendszert alakít ki, amely elősegíti és ösztönzi a klímasemleges, zöld, versenyképes és inkluzív gazdaságra való átálláshoz szükséges köz- és magánberuházásokat. A zöld megállapodás keretében bejelentett egyéb kezdeményezéseket kiegészítő terv három dimenzión alapul:

  • Finanszírozás: legalább 1000 milliárd euró összegű fenntartható beruházás mozgósítása a következő évtizedben. Az uniós költségvetésben minden eddiginél nagyobb az éghajlat-politikára és környezetvédelmi tevékenységekre fordított kiadások aránya, ami magánfinanszírozást is eredményez majd, és ebben az Európai Beruházási Banknak kulcsszerepet kell majd játszania.
  • Lehetőségteremtés: köz- és magánberuházások mozgósításának és átirányításának ösztönzése. Az EU eszközöket biztosít a befektetők számára azáltal, hogy a fenntartható finanszírozást helyezi a pénzügyi rendszer középpontjába, ezenkívül a környezetbarát költségvetés és közbeszerzés ösztönzésével, valamint a méltányos átállásban érintett régióknak nyújtott állami támogatás jóváhagyási eljárásait megkönnyítő módszerek kidolgozásával elősegíti a hatóságok fenntartható beruházásait.
  • Gyakorlati támogatás: a Bizottság támogatni fogja a hatóságokat és a projektgazdákat a fenntartható projektek tervezésében, kialakításában és végrehajtásában.

A méltányos átállási mechanizmus

A méltányos átállási mechanizmus fontos eszköz annak biztosítására, hogy a klímasemleges gazdaságra való átállás tisztességes módon menjen végbe, és senki ne maradjon ki. Bár minden régiónak szüksége lesz finanszírozásra, és az európai zöld megállapodáshoz kapcsolódó beruházási terv ezt biztosítja, a mechanizmus célzott támogatást nyújt ahhoz, hogy 2021 és 2027 között a leginkább érintett régiókban legalább 100 milliárd eurót mozgósítsanak az átállás társadalmi-gazdasági hatásainak enyhítése érdekében. A mechanizmus gondoskodik a fosszilis tüzelőanyagok értékláncára támaszkodó munkavállalók és közösségek megsegítéséhez szükséges beruházások finanszírozásáról, valamint kiegészíti az uniós költségvetés jelentős hozzájárulását, amely az átálláshoz közvetlenül kapcsolódó valamennyi eszköz keretében valósul meg.

A méltányos átállási mechanizmus három fő finanszírozási forrásból fog állni:

1) A Méltányos Átállást Támogató Alap 7,5 milliárd euró összegű új uniós támogatásban részesül, amely kiegészíti a következő hosszú távú uniós költségvetésre vonatkozó bizottsági javaslatot. Az alapból való részesedésük kihasználása érdekében a tagállamoknak a Bizottsággal folytatott párbeszéd keretében a célzott méltányos területi átállási tervek révén meg kell határozniuk a támogatható területeket. A tagállamok arra is kötelezettséget vállalnak, hogy a Méltányos Átállást Támogató Alapból származó pénzt kiegészítik az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és az Európai Szociális Alap Pluszból származó pénzzel, és további nemzeti forrásokat fognak biztosítani. Mindez összesen 30–50 milliárd eurónyi finanszírozást jelent, ami még több beruházást mozgósít majd. Az alap elsősorban a régióknak nyújt támogatást. Támogatni fogja például a munkavállalókat a jövő munkaerőpiacához szükséges készségek és kompetenciák fejlesztésében, valamint segíti a kkv-kat, az induló vállalkozásokat és az inkubátorházakat abban, hogy új gazdasági lehetőségeket teremtsenek ezekben a régiókban. Az alap a tiszta energiára való átállást segítő beruházásokat is támogat majd, például az energiahatékonysággal összefüggésben.

2) Az InvestEU részét képező célzott méltányos átállási program 45 milliárd eurónyi beruházás mozgósítására. A program célja olyan – többek között fenntartható energiával és szállítással kapcsolatos – magánberuházások ösztönzése, amelyek e régiók javát szolgálják, és segítenek a gazdaságaiknak új növekedési források felkutatásában. 

3) Az Európai Beruházási Bank által az uniós költségvetés támogatásával biztosított közszektor-hitelezési eszköz 25–30 milliárd eurónyi beruházás mozgósítására. A támogatást az állami szektornak nyújtott hitelekre, például a távfűtési hálózatokba és az épületfelújításba történő beruházásokra fogják felhasználni. A Bizottság 2020 márciusában jogalkotási javaslatot terjeszt elő ennek biztosítására.

A méltányos átállási mechanizmus nem csak a finanszírozásról szól: a méltányos átállási platformon keresztül a Bizottság technikai segítséget nyújt a tagállamoknak és a befektetőknek, és gondoskodik az érintett közösségek, helyi hatóságok, szociális partnerek és nem kormányzati szervezetek bevonásáról. A méltányos átállási mechanizmus magában foglal majd egy, a méltányos területi átállási tervekre összpontosító szilárd irányítási keretet is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Élelmiszerbiztonsági szempontból a nyár mindig kritikus időszak, főleg, ha olyan extrém hőhullám köszönt ránk, mint most.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS