Megszületett az első csopaki hegybor
Február 24-én piacra kerül az első, immár a Bortörvény és a Csopaki Kódex előírásai szerint is „hegybor”-nak nevezhető tétel – a Jásdi Csopaki Hegybor.
A 2012 óta működő Csopaki Kódex, amely korábban csak a dűlő-borok termelését szabályozta, 2017 szeptemberétől új szintre lépett.
Kiegészült a „Csopaki hegybor” szigorú szabályozásával és mintegy mintaként belekerült az állami termékleírások rendszerébe.
A balatoni termékpiramisnak mostantól van csúcsa és van középső szintje. A leírások és kritériumok áttekinthetőek mindenkinek, aki jártas akár a burgundi, akár a wachaui borok világában.
Korlátozásai – 63 hl/ha a hegybor, 39hl/ha a dűlő-borok esetében – ezekéhez mérhető. Minőségi paraméterei érthetőek és számon kérhetőek, pontosan leírják a borok karakterét, szemben a semmit sem jelentő és mindent megengedő OEM vagy OFJ szabályokkal.
Bövebben itt olvashat a témáról.
(forrás: vinoport.hu)
KAPCSOLÓDÓ CIKK