Netrisk: milliós károkat okozhat a nem megfelelő szerződés

2023. 06. 08., 12:41

A lakásbiztosítások kiemelt szerepet kapnak a nyár elején gyakran előforduló viharok és az azok okozta károk miatt – közölte a Netrisk.hu. Ha régen, akár 5 évvel vagy korábban kötött lakásbiztosításról van szó, érdemes megnézni, milyen értékű az ingatlan. A lakásbiztosítási adatok szerint ugyanis 2018-ban még 28 millió forint volt a lakóingatlanok átlagértéke, tavaly viszont már 47 millió forintot tett ki.

Villámlás, orkán erejű szél, jégeső – az elmúlt évek tapasztalatai alapján ezek a velejárói a késő tavasszal, nyáron lecsapó viharoknak, amelyek komoly károkat is okozhatnak a lakóingatlanokban. Tanácsos felkészülni a szóban forgó természeti csapásokra és a lakásbiztosítási szerződést is átnézni – közölte a Netrisk a viharszezon apropóján.

„A lakásbiztosítási szerződésre, különösen, ha az 5 évvel ezelőtti vagy korábbi, azért érdemes rápillantani, mert az ingatlan biztosítási értéke alacsonyabb lehet a piacra jelenleg jellemző áraktól. Arról nem is beszélve, ha nagyobb beruházás történt az elmúlt években, például napelemes rendszer került a tetőre, amelyben kárt tehet egy vihar. Ha a biztosított ingatlan valódi, úgynevezett újjáépítési értéke meghaladja a biztosításban szereplő maximális összeget, akkor baj esetén ez jelentős, akár több millió forintos veszteséget is okozhat. Azaz a károsultak nem biztos, hogy a kár teljes összegéhez hozzájutnak” – mondta Besnyő Márton, a Netrisk ügyvezető igazgatója.

A Netrisk adatai szerint ugyanis a lakásbiztosítási szerződések 70 százalékánál négyzetméterenként 600 ezer forintnál alacsonyabb érték szerepel. Budapesti ingatlanok esetében például a lakásbiztosítást kötők 62 százaléka 400-600 ezer forint közötti összegre biztosította az ingatlanja egy négyzetméterét. Márpedig az újjáépítési összeg az ország számos régiójában, nagyvárosában ennél jóval magasabb lehet.

A drágulást jól mutatja, hogy a Netrisknél kötött lakásbiztosításoknál az ingatlanok átlagértéke tíz éve, 2013-ban 23 millió forint, öt évvel ezelőtt, 2018-ban 28 millió forint, tavaly pedig már 47 millió forint volt. Sok lakásbiztosítás azonban ezt az értéknövekedést még nem követte le.

Mi a teendő?

A lakásbiztosításokhoz ma már számos kiegészítő biztosítást lehet kötni, amelyek a viharokkal járó fokozott kockázatokat mérsékelhetik. A Netrisk adatai szerint sokan kötnek kiegészítő biztosítást például viharra, felhőszakadásra, jégverésre, villámcsapásra vagy villámárvízre.

A viharokra való felkészülés is nagyon lényeges. A viharszezon előtt érdemes az ereszcsatornákat megtisztítani, a tetőt ellenőrizni és a lazábban illeszkedő cserepeket megfelelően rögzíteni. A nyílászárókat nagy vihar esetén tanácsos bezárni. Ha megtörtént a baj, akkor a károk dokumentálása fotókkal, pontos leírással kiemelten fontos. Ez ugyanis megkönnyíti, meggyorsítja a kárfelmérést és így hamarabb megérkezhet a kártérítés összege is.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság összeállítása szerint például a 70 km/órát meghaladó szélvihar emberre, állatra veszélyes viharkárokat okozhat. Az épületekről leszakíthatja a tetőfedeleket, súlyosan megrongálhatja a vezetékeket, ezekkel összefüggésben esetlegesen áramszünetet okozhat, fákat csavarhat ki. Egyebek mellett érdemes a ház körül található fák meggyengült ágait levágni. Továbbá javasolt összeszedni és biztonságos helyre tenni - például az épületbe vagy a pincébe - azokat a kertben lévő dolgokat, amelyeket könnyen felkaphat a szél és így kárt okozhatnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-29 20:10:00
A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Művészetek Palotájában.
2023-09-29 16:50:00
A rossz egyéni döntéseket jobb elkerülni, ennek pedig a legjobb módja, ha a felnövekvő generáció már az iskolában elsajátítja a pénz használatának alapjait, a pénzügyi rendszer lényegét, a takarékosságot és a saját erőforrásainkkal való gazdálkodást – mondta Varga Mihály a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj átadóünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS