Netrisk: milliós károkat okozhat a nem megfelelő szerződés

2023. 06. 08., 12:41

A lakásbiztosítások kiemelt szerepet kapnak a nyár elején gyakran előforduló viharok és az azok okozta károk miatt – közölte a Netrisk.hu. Ha régen, akár 5 évvel vagy korábban kötött lakásbiztosításról van szó, érdemes megnézni, milyen értékű az ingatlan. A lakásbiztosítási adatok szerint ugyanis 2018-ban még 28 millió forint volt a lakóingatlanok átlagértéke, tavaly viszont már 47 millió forintot tett ki.

Villámlás, orkán erejű szél, jégeső – az elmúlt évek tapasztalatai alapján ezek a velejárói a késő tavasszal, nyáron lecsapó viharoknak, amelyek komoly károkat is okozhatnak a lakóingatlanokban. Tanácsos felkészülni a szóban forgó természeti csapásokra és a lakásbiztosítási szerződést is átnézni – közölte a Netrisk a viharszezon apropóján.

„A lakásbiztosítási szerződésre, különösen, ha az 5 évvel ezelőtti vagy korábbi, azért érdemes rápillantani, mert az ingatlan biztosítási értéke alacsonyabb lehet a piacra jelenleg jellemző áraktól. Arról nem is beszélve, ha nagyobb beruházás történt az elmúlt években, például napelemes rendszer került a tetőre, amelyben kárt tehet egy vihar. Ha a biztosított ingatlan valódi, úgynevezett újjáépítési értéke meghaladja a biztosításban szereplő maximális összeget, akkor baj esetén ez jelentős, akár több millió forintos veszteséget is okozhat. Azaz a károsultak nem biztos, hogy a kár teljes összegéhez hozzájutnak” – mondta Besnyő Márton, a Netrisk ügyvezető igazgatója.

A Netrisk adatai szerint ugyanis a lakásbiztosítási szerződések 70 százalékánál négyzetméterenként 600 ezer forintnál alacsonyabb érték szerepel. Budapesti ingatlanok esetében például a lakásbiztosítást kötők 62 százaléka 400-600 ezer forint közötti összegre biztosította az ingatlanja egy négyzetméterét. Márpedig az újjáépítési összeg az ország számos régiójában, nagyvárosában ennél jóval magasabb lehet.

A drágulást jól mutatja, hogy a Netrisknél kötött lakásbiztosításoknál az ingatlanok átlagértéke tíz éve, 2013-ban 23 millió forint, öt évvel ezelőtt, 2018-ban 28 millió forint, tavaly pedig már 47 millió forint volt. Sok lakásbiztosítás azonban ezt az értéknövekedést még nem követte le.

Mi a teendő?

A lakásbiztosításokhoz ma már számos kiegészítő biztosítást lehet kötni, amelyek a viharokkal járó fokozott kockázatokat mérsékelhetik. A Netrisk adatai szerint sokan kötnek kiegészítő biztosítást például viharra, felhőszakadásra, jégverésre, villámcsapásra vagy villámárvízre.

A viharokra való felkészülés is nagyon lényeges. A viharszezon előtt érdemes az ereszcsatornákat megtisztítani, a tetőt ellenőrizni és a lazábban illeszkedő cserepeket megfelelően rögzíteni. A nyílászárókat nagy vihar esetén tanácsos bezárni. Ha megtörtént a baj, akkor a károk dokumentálása fotókkal, pontos leírással kiemelten fontos. Ez ugyanis megkönnyíti, meggyorsítja a kárfelmérést és így hamarabb megérkezhet a kártérítés összege is.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság összeállítása szerint például a 70 km/órát meghaladó szélvihar emberre, állatra veszélyes viharkárokat okozhat. Az épületekről leszakíthatja a tetőfedeleket, súlyosan megrongálhatja a vezetékeket, ezekkel összefüggésben esetlegesen áramszünetet okozhat, fákat csavarhat ki. Egyebek mellett érdemes a ház körül található fák meggyengült ágait levágni. Továbbá javasolt összeszedni és biztonságos helyre tenni - például az épületbe vagy a pincébe - azokat a kertben lévő dolgokat, amelyeket könnyen felkaphat a szél és így kárt okozhatnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-12 21:10:35
Csak a személyre szabott és élményalapú munkahelyek képesek hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt – hangzott el a FIVOSZ hétfői HR-konferenciáján, ahol panelbeszélgetésen keresték a választ arra, hogy milyen az ideális munkahely 2024-ben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS