Netrisk: kivételes helyzetbe kerültek a lakásbiztosítások

2022. 12. 13., 12:17

A két számjegyű infláció és az indexálás kombinációja magasabb díjakat eredményezhet a lakásbiztosításoknál. A Netrisk.hu adatai szerint a budapesti családi házaknál az éves átlagos lakásbiztosítási díj az idén meghaladta az 50 ezer forintot, a fővárosi lakásoknál ugyanez 22 ezer forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 47 ezer és 19 ezer forinttal.

A mindennapokat alapvetően meghatározó drágulás miatt kivételes időszak köszönt a lakásbiztosításokra is. Érdemes elővenni a korábbi lakásbiztosításokat, mert a magasba emelkedő infláció a korábbi évekhez képest jóval nagyobb hatással lehet a jövőbeni díjakra. Emellett az ingatlan drágulására, az otthonfelújítási program miatt felpörgő esetleges felújításokra vagy a lakásban megjelent komoly értékű berendezésekre – légkondik vagy éppen napelemek - szintén tanácsos figyelmet fordítani - derül ki a Netrisk.hu összeállításából, amely a lakásbiztosítási legeket is bemutatja.

Jön az indexálás

Jó eséllyel két számjegyű drágulás várható azoknál a lakásbiztosításoknál, amelyeknél a biztosítottak rábólintanak az úgynevezett indexálásra. Az indexálás az ingatlanok értékkövetését szolgálja a lakásbiztosításoknál. A korábbi években az alacsony infláció miatt ez szerény díjemelkedést jelentett, ám az idei év első tizenegy hónapjában már 13,6 százalékos volt az átlagos áremelkedés, és az év egészében is 10 százalék felett lesz a pénzromlás üteme.

„Ez apropót ad a meglévő lakásbiztosítási szerződés áttekintésére, egyúttal a biztosítók kínálatának feltérképezésére. Elképzelhető, hogy a meglévőnél olcsóbban is van hasonló feltételeket nyújtó lakásbiztosítás, esetleg azonos áron komolyabb szolgáltatási palettát nyújtó konstrukció” – mondta Besnyő Márton, a Netrisk.hu ügyvezető igazgatója.

Hozzátette: „A lakásbiztosításokat eleve érdemes rendszeresen megnézni, különösen egy-egy komolyabb korszerűsítés, felújítás után vagy új, nagy értékű berendezések, például egy hőszivattyús fűtési rendszer telepítése után. Az alulbiztosítottság ugyanis az egyik legnagyobb kockázatot jelenti a vagyon-, ezen belül a lakásbiztosításoknál is. Van példa arra, hogy a biztosított lakás valódi, piaci értéke meghaladja a biztosításban szereplő maximális összeget, baj esetén pedig ez igen komoly, akár több millió forintos veszteséget is jelenthet.”

Átlagok és legek

A Netrisk.hu adatai alapján kiderült, hogyan alakultak az éves átlagos díjak. A budapesti családi házak esetében idén ez az összeg valamivel meghaladta az 50 ezer forintot, a fővároson kívüli társaiknál pedig majdnem 38 ezer forintos átlagdíjról volt szó, míg 2021-ben 47 ezer és közel 34 ezer forint volt ugyanez. A fővárosi lakások éves lakásbiztosítása 22 ezer forintos összegből jött ki az idén, miközben tavaly 19 ezer forintnál jártak. A vidéki lakások esetében pedig alig több mint 18 ezer forint volt az idei átlag. szemben az egy évvel korábbi 17 ezer forint alatti szinttel. A legtöbben – 65 százalék – egyébként átutalással fizeti a biztosítási díjat, de a csekkes befizetések aránya még mindig 20 százalék.

A Netrisk.hu adatai szerint a lakásbiztosítások 55 százalékát 41-100 négyzetméteres lakóingatlanokra kötötték meg.

A legkisebb lakás, amely a Netrisknél élő lakásbiztosítással szerepel mindössze 4 négyzetméteres, a házak kategóriájában pedig 6 négyzetméter volt a legalacsonyabb méret. A lakásoknál a legnagyobb 450 négyzetméteres, a házaknál pedig több mint 1000 négyzetméteres alapterületű.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 30., 15:10
Hektikusan mozogtak az árak a vidéki ingatlanpiacon 2024 első négy hónapjában; a használt házak átlagos négyzetméterára egy év alatt majdnem negyedével emelkedett, addig a téglalakásoké csökkent – ismertette Kosztolánczy György, az Otthon Centrum vezérigazgatója a piac legfrissebb változásait.
2024-05-30 18:10:34
A Temu megjelenése nagyobb piaci sokkot okozott a hazai e-kereskedelemben, mint a koronavírus-járvány és az ukrán háború. Aki átgondoltan használja a mesterséges intelligenciát, kiemelkedhet a versenytársai közül, ugyanakkor az új technológia olyan eszközt ad a kiberbűnözők kezébe, amellyel manipulált ajánlatokat hozhatnak létre.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor az őrségi és somogyi gombászok telespammelik a facebookot vargányás fotókkal, miközben a Börzsönyben kutatóexpedícióval kell keresni. Gyakran hiába.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS