Netrisk: a viharok után megugrott a biztosítást kötők száma

2023. 08. 10., 12:23

A múlt héten országszerte pusztító vihart követően 104 százalékkal nőtt a lakásbiztosítások iránt érdeklődők száma és 64 százalékkal több szerződés született az egy héttel korábbihoz képest a Netrisknél. A lakásbiztosítások átlagdíja közel 38 ezer forint volt, és a cascobiztosítások is népszerűbbek lettek.

A múlt hét végén pusztító rengeteg csapadékkal és erős széllel járó vihar sok ingatlanban és autóban tett kárt, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) szerint rekordösszegű, akár a 4,5 milliárd forintot is meghaladó kárrendezéssel számolhatnak a biztosítók. Emellett megugrott a biztosítási kedv is, sokak ugyanis a vihar miatt kapcsoltak – közölte a Netrisk a saját adatai alapján.

Kiugró bővülés

A többnapos vihart követő napokban, augusztus 5.-7. között, a lakásbiztosítást keresők 104 százalékkal több kalkulációt végeztek el, mint egy héttel korábban a Netrisk oldalán. Továbbá 64 százalékkal emelkedett a konkrét szerződést kötők aránya is. Azaz sokan a mostani és a korábbi viharok pusztítását látva léptek: a Netrisknél a legtöbben a régi lakásbiztosításukat cserélték le újabb, a korábbinál szélesebb szolgáltatási és kártérítési fedezetet nyújtó konstrukcióra.

„Érdemes mindenkinek megnézni a meglévő lakásbiztosítását, hogy milyen értékkel szerepel benne az ingatlan és pontosan milyen károkra nyújt fedezetet. Például védve vagyunk-e a villámok okozta elsődleges és másodlagos károktól, utóbbiak közé sorolható, ha a villámcsapás túlfeszültséget generál az ingatlan áramhálózatában és tönkretesz bizonyos gépeket.  A kínálatban fontos még a kiegészítő biztosításokat megnézni, más a helyzet ugyanis egy olyan ingatlannal, ahol például napelemek is vannak” – mondta Besnyő Márton, a Netrisk.hu ügyvezető igazgatója.

A társasházakban élőknek is érdemes résen lenniük, a társasház saját biztosítása ugyanis nem feltétlenül térít minden, az egyes lakást érő kár esetén. A Netrisk adatai szerint egyébként sokan kötnek saját lakásukra is külön biztosítást, hogy a viharra, felhőszakadásra, jégverésre, villámcsapásra vagy villámárvízre biztosan legyen fedezet.

„A mostani viharok után kötött lakásbiztosítások éves átlagdíja közel 38 ezer forint. Ez az összeg elenyésző ahhoz képest, amilyen károkat tud okozni egy-egy vihar” – tette hozzá a szakember.

Sokan érdeklődtek a casco iránt

A vihart követő napokban a cascobiztosítások iránti érdeklődés is megnőtt: 44 százalékkal többen néztek maguknak ilyen biztosítást, a megkötött cascobiztosítások átlagdíja közel 144 ezer forint volt. Besnyő Márton szerint érthető a cascobiztosításoknál látható keresletnövekedés, mivel a viharoknál sokszor kétséges, hogy ki fizeti ki a kárt, ha mondjuk, fa dől a kocsira. A cascóval viszont biztosra mehetnek az autósok.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS