Netrisk: a viharok után megugrott a biztosítást kötők száma

2023. 08. 10., 12:23

A múlt héten országszerte pusztító vihart követően 104 százalékkal nőtt a lakásbiztosítások iránt érdeklődők száma és 64 százalékkal több szerződés született az egy héttel korábbihoz képest a Netrisknél. A lakásbiztosítások átlagdíja közel 38 ezer forint volt, és a cascobiztosítások is népszerűbbek lettek.

A múlt hét végén pusztító rengeteg csapadékkal és erős széllel járó vihar sok ingatlanban és autóban tett kárt, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) szerint rekordösszegű, akár a 4,5 milliárd forintot is meghaladó kárrendezéssel számolhatnak a biztosítók. Emellett megugrott a biztosítási kedv is, sokak ugyanis a vihar miatt kapcsoltak – közölte a Netrisk a saját adatai alapján.

Kiugró bővülés

A többnapos vihart követő napokban, augusztus 5.-7. között, a lakásbiztosítást keresők 104 százalékkal több kalkulációt végeztek el, mint egy héttel korábban a Netrisk oldalán. Továbbá 64 százalékkal emelkedett a konkrét szerződést kötők aránya is. Azaz sokan a mostani és a korábbi viharok pusztítását látva léptek: a Netrisknél a legtöbben a régi lakásbiztosításukat cserélték le újabb, a korábbinál szélesebb szolgáltatási és kártérítési fedezetet nyújtó konstrukcióra.

„Érdemes mindenkinek megnézni a meglévő lakásbiztosítását, hogy milyen értékkel szerepel benne az ingatlan és pontosan milyen károkra nyújt fedezetet. Például védve vagyunk-e a villámok okozta elsődleges és másodlagos károktól, utóbbiak közé sorolható, ha a villámcsapás túlfeszültséget generál az ingatlan áramhálózatában és tönkretesz bizonyos gépeket.  A kínálatban fontos még a kiegészítő biztosításokat megnézni, más a helyzet ugyanis egy olyan ingatlannal, ahol például napelemek is vannak” – mondta Besnyő Márton, a Netrisk.hu ügyvezető igazgatója.

A társasházakban élőknek is érdemes résen lenniük, a társasház saját biztosítása ugyanis nem feltétlenül térít minden, az egyes lakást érő kár esetén. A Netrisk adatai szerint egyébként sokan kötnek saját lakásukra is külön biztosítást, hogy a viharra, felhőszakadásra, jégverésre, villámcsapásra vagy villámárvízre biztosan legyen fedezet.

„A mostani viharok után kötött lakásbiztosítások éves átlagdíja közel 38 ezer forint. Ez az összeg elenyésző ahhoz képest, amilyen károkat tud okozni egy-egy vihar” – tette hozzá a szakember.

Sokan érdeklődtek a casco iránt

A vihart követő napokban a cascobiztosítások iránti érdeklődés is megnőtt: 44 százalékkal többen néztek maguknak ilyen biztosítást, a megkötött cascobiztosítások átlagdíja közel 144 ezer forint volt. Besnyő Márton szerint érthető a cascobiztosításoknál látható keresletnövekedés, mivel a viharoknál sokszor kétséges, hogy ki fizeti ki a kárt, ha mondjuk, fa dől a kocsira. A cascóval viszont biztosra mehetnek az autósok.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-02 15:20:00
A Duna House Cégcsoport havi tranzakciószám becslése szerint 2023 novemberében országosan 8800 lakóingatlan cserélt tulajdonost; a cégcsoport pénzügyi márkája, a Credipass hazai adatai szerint a hónap folyamán 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023-12-02 11:20:00
2023 III. negyedévében hazánkban a helyközi személyszállítás teljesítménye 8,4 százalékkal nőtt, az áruszállításé 11 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS