Netrisk: a karácsony az egyik legrizikósabb időszak a lakásoknál

2023. 12. 23., 23:40

Fokozott óvatossággal érdemes kezelni a karácsony alatt előkerülő ünnepi kellékeket, legyen szó gyertyáról, mécsesről, csillagszóróról, mivel ebben az időszakban megkétszereződik a tűzesetek száma a Netrisk összeállítása szerint. Az ünnepek után pedig jövőre, új időszámítás kezdődik a lakásbiztosításoknál, ezért érdemes lesz elővenni a fiókokban lévő szerződéseket.

A karácsonyi ünnepek és a szilveszter jelenti az egyik legkockázatosabb időszakot lakásbiztosítási szempontból a nyári viharszezonhoz hasonlóan, ezért indokolt a fokozott óvatosság a Netrisk összeállítása szerint, amelyből kiderül az is, hogy jövőre mire kell majd figyelni.

Hamar megtörténhet a baj

Az advent és karácsony idején kétszer annyi lakástűznél avatkoznak be a tűzoltók, mint az év más időszakában az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság korábbi tájékoztatója szerint. Az ünnepek alatt a gyertyák, mécsesek, csillagszórók, zárlatos fényfüzérek, de akár a fűtőberendezések, például kályhákra is figyelni kell.

A karácsonyfák és az adventi koszorúk mellett érdemes a többi helyiségre is figyelni, ugyanis a tűzesetek gyakran a konyhákban alakulnak ki. A meggyulladt olajat például nem szabad vízzel oltani, mert a lángra lobbant zsiradék robbanásszerűen kivetődik az edényből és súlyos égési sérüléseket okozhat. A tűzhelyet le kell kapcsolni, a lángoló edényt pedig egy fedővel kell letakarni, így a tűz nem jut oxigénhez és kialszik. A tűzhely közelébe ne tegyünk gyúlékony tárgyakat, mert azok is könnyen lángra kaphatnak. A katasztrófavédők szerint nem kell nagy tűz a tragédiához, akár egy tűzhelyen felejtett edényben elfüstölt étel is füstmérgezést okozhat.

Besnyő Márton, a Netrisk ügyvezető igazgatója azt is elmondta: „A karácsonytól függetlenül érdemes füstjelzővel, illetve a gázfűtés esetén hitelesített, megbízható szén-monoxid-érzékelővel felszerelni az adott ingatlant. Ha mégis baj történne, akkor kulcsfontosságú a kárenyhítés, valamint a káresemény gyors és pontos dokumentálása, ez megkönnyíti a kártérítési ügyintézést” – fogalmazott a szakember.

Új időszámítás

Besnyő Márton beszélt arról is, hogy jövőre érdemes lesz mindenkinek elővennie a lakásbiztosítását. „Sok szerződésnél ugyanis az inflációnak megfelelően emelkedik az éves díj, márpedig ez várhatóan magasabb lesz a tavalyi, 14,5 százaléknál, a pontos eredmény azonban csak január elején derül ki. A Netrisknél az idén kötött új lakásbiztosítások átlagos éves díja december közepén közel 35 ezer forint volt. Könnyen lehet, hogy 2024-es a kínálatban lesz olyan lakásbiztosítás, amely kedvezőbb ár-érték arányt jelent a jelenleginél. Ráadásul jövőre a lakásbiztosításokat nemcsak egyszer, az évfordulókor, hanem a márciusban is másikra lehet cserélni.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.
2024-05-25 09:10:47
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) és a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (FIVOSZ) képviselői a Kínai Nemzetközi Kereskedelemfejlesztési Tanács (CCPIT) Sanghaji Irodájának delegációját fogadták csütörtökön Budapesten.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS