MNB: tolódik a Novis Biztosító felszámolása, az ügyfeleknek mérlegelniük kell döntéseiket

2024. 03. 04., 16:10

Bár a pozsonyi Novis Biztosító engedélyét közel háromnegyed éve visszavonták, a bíróság még nem rendelte el a felszámolást. A mostani bizonytalan helyzetben érdemes az ügyfeleknek alaposan megfontolniuk a szerződésükkel kapcsolatos döntéseiket.

Amint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábbi közleményében jelezte, a szlovák felügyeleti hatóság (NBS) 2023 júniusban visszavonta a szlovákiai székhelyű NOVIS Biztosító (NOVIS Versicherungsgesellschaft, NOVIS Compagnia di Assicurazioni, NOVIS Poisťovňa a.s.) tevékenységi engedélyét. Az NBS ugyancsak tavaly júniusban kezdeményezte a szlovák bíróságon a biztosító felszámolási eljárásának megindítását, a felszámoló kijelölését. Az ezzel kapcsolatos bírósági eljárás egyelőre zajlik, vagyis a taláros testület még mindig nem hozott döntést az ügyben, és az MNB előtt jelenleg nem ismert a döntéshozatal várható időpontja.

Az NBS engedély-visszavonó határozata nem jelenti a Novis Biztosítóval kötött meglévő biztosítási szerződések azonnali megszűnését. A felszámolási eljárás megindításáig az ügyfelek jogai és kötelezettségei változatlanok, így például biztosítási fedezettel rendelkeznek, és a szerződésükben foglalt feltételek szerint biztosítási szolgáltatások kifizetésére, a szerződésükből eredő egyéb követelések teljesítésére jogosultak. A felszámolás elrendelését követően a kijelölt felszámolónak kell tájékoztatnia valamennyi ügyfelet az ezt követő lépésekről.

A Novis Biztosító korábbi tájékoztatása szerint a társaságnak mintegy 4 700 magyar ügyfele van, akiknek egy része változatlanul még mindig fizeti a díjat szerződése után. Az MNB ismételten felhívja a figyelmet tájékoztatójára, amely szerint a hazai ügyfeleknek érdemes tájékozódni a Novis Biztosító helyzetéről, s a szerződésük adta lehetőségeik alapján dönteni biztosításukról. Javasolt átolvasni az általános szerződési feltételeket, sőt hasznos lehet független szakértővel, esetleg jogi tanácsadóval áttekinteni és értelmezni a rendszeres díjfizetés esetleges felfüggesztésének (ha a szerződés rendelkezik róla, ilyen lehet pl. a díjfizetés szüneteltetése, illetve a díjmentes leszállítás vagy díjmentesítés), valamint a szerződés lejárat előtti megszüntetésének lehetőségeit.

A szerződés lejárat előtti megszüntetése (visszavásárlása, amely esetben visszavásárlási összeg kifizetésére jogosult a szerződő), illetve a díjmentes leszállítás (amikor a további díjfizetés leállításával alacsonyabb biztosítási összeggel maradhat fenn a szerződés) esetén várható kifizetések aktuális összegéről érdemes lehet a Novis Biztosítótól érdeklődni.

Nyugdíjbiztosításnál figyelembe kell venni, hogy a szerződés lejárat előtti, a felszámolás elrendelését megelőző megszüntetése esetén 20 százalékos kamattal növelten kell visszafizetni a korábban igénybe vett adókedvezményt. E következményekkel együtt a mostani bizonytalan helyzet kezelésére érdemes minden lehetőséget elemezni és a szerződés adta keretek közt dönteni a biztosítási szerződés sorsáról.

A Novis Biztosító Magyarországon határon átnyúló életbiztosítóként tevékenykedik, azonban immár közel öt éve nem köthet új biztosítási szerződéseket itthon. A közjó védelmére uniós jogosítvánnyal rendelkező MNB korábbi határozott lépései (termékei értékesítésének megtiltása) ugyanis megakadályozták a társaság hazai ügyfélkörének további növekedését. Az MNB a továbbiakban is tájékoztatja majd az érintett magyarországi ügyfeleket a szlovák felektől tudomására jutó információkról. (MNB)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS