Mikor nem térít az útlemondás biztosítás?

2023. 07. 22., 17:14

Mire szolgál az útlemondás biztosítás? Mire nyújt kártérítést? Ha bekövetkezik a baj – mit kell bemutatni a biztosítónak? A kérdésekre a CLB tájékoztatójában kapjuk meg a válaszokat.

Mire szolgál az útlemondás biztosítás?

Ahogy a neve mutatja, a meghiúsult utazásokra nyújt kártérítést, nem mindegy viszont, hogy milyen okból kellett lemondani az utazást. A sztornó biztosítás alapvetően a biztosított személyek utazásképtelensége esetén térít, ha velük vagy közvetlen hozzátartozójukkal történik baleset, súlyos betegség vagy haláleset, illetve olyan váratlan esemény, mint például ha betörtek az otthonukba vagy elveszítették a munkájukat. A sztornó biztosítás fedezetet nyújt, ha ilyen okokból a biztosított nem tud elutazni, vagy idő előtt meg kell szakítania az utazását.

A váratlan megbetegedésbe beletartozik az is, ha az utazás előtt elvégeztetett PCR teszt pozitív lett, és emiatt nem tudott elutazni a biztosított, vagyis ilyen esetben is térít a biztosítás.

Mikor nem térít az útlemondás biztosítás?

Értelemszerűen például akkor, ha nem a fentiekhez hasonló súlyos körülmény áll be, vagyis ami miatt az utazónak nem kell feltétlenül lemondania az utazást: ha éppen rossz az idő az úticélon, vagy meggondolta magát, esetleg mégsem ér rá elutazni. De nem térít a biztosítás akkor sem, ha nem váratlan megbetegedés vagy baleset történt, hanem régóta ismert betegségről vagy előre tervezett, nem sürgős kórházi kezelésről, esetleg csak egy megfázásról van szó.

Emellett vannak egyéb kizárások is, amik főként a koronavírussal kapcsolatban szoktak felmerülni:

  • ha az utazó a koronavírustól való félelem miatt nem indul el (például felfutó járvány idején),
  • ha határzár miatt nem lehet kiutazni,
  • vagy ha a munkáltató (például iskola, egészségügyi intézmény) tiltotta meg a külföldre való utazást.

Az idei nyáron a légiközlekedésben tapasztalt fennakadásokkal kapcsolatban azt is tudni kell, hogy az útlemondás biztosítás nem fedezi a járattörlést – aki szeretne felkészülni erre az esetre, az az utasbiztosítási csomagok közül választhat olyat, ami tartalmaz ilyen fedezetet.

Mire nyújt kártérítést?

Alapvetően bármilyen előre kifizetett utazási szolgáltatásra és a lemondás miatt felszámított kötbérre: utazási iroda részére előre befizetett összegre, utazási költségre (például repülőjegyre), a lefoglalt szállás befizetett szállásköltségére stb. A lényeg, hogy ezeknek a költségeknek a befizetését az utazó számlával igazolni tudja.

Fontos, hogy a biztosító maximum a biztosítási szerződésben feltüntetett limitig fizet kártérítést, út megszakítása esetén pedig a hátralévő napokra időarányosan térít.

Mikor kell vagy érdemes megkötni?

Léteznek önállóan, vagy az utasbiztosítási csomag részeként megköthető sztornó biztosítások, az egyszerűség kedvéért érdemes lehet ez utóbbit választani.

Jó tudni, hogy a biztosítók megszabhatnak türelmi időt a biztosítási fedezetre, például hogy az utazás megkezdése előtti 30 napban vagy az út lefoglalását követő 15. nap után már nem lehet megkötni a biztosítást. Létezhet valamennyi várakozási idő is a fedezet kezdetére vonatkozóan, például hogy az csak a biztosítás megkötése után 48 órával veszi kezdetét.

Az önrész

A sztornó biztosítási szerződés előírhat valamilyen arányú önrészt a kárkifizetésekkel kapcsolatban, ha van ilyen, akkor általában 10-20 százalék szokott lenni. Ez azt jelenti, hogy ha az utazónak le kell mondania az utazást, az önrész mértékével csökkentett kártérítési összeget fizeti a biztosító.

Ha bekövetkezik a baj – mit kell bemutatni a biztosítónak?

Ha valamilyen (feltételeknek megfelelő ok miatt) valóban le kell mondani az utazást, ezekre a dokumentumokra lesz szükség:

  • az útlemondás okát igazoló dokumentum – példáu betegségről szóló szakorvosi igazolás, kórházi lelet, hatóságilag elismert pozitív PCR teszt,
  • és az előre kifizetett tételekről szóló szerződések, számlák: repülőjegyről, szállásról, belépőjegyekről.

Ezeket érdemes gondosan megőrizni, egy helyen gyűjteni, hogy ha szükség lenne rájuk, könnyen elő lehessen keresni azokat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-02 15:20:00
A Duna House Cégcsoport havi tranzakciószám becslése szerint 2023 novemberében országosan 8800 lakóingatlan cserélt tulajdonost; a cégcsoport pénzügyi márkája, a Credipass hazai adatai szerint a hónap folyamán 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023-12-02 11:20:00
2023 III. negyedévében hazánkban a helyközi személyszállítás teljesítménye 8,4 százalékkal nőtt, az áruszállításé 11 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS