Mikor nem térít az útlemondás biztosítás?

2023. 07. 22., 17:14

Mire szolgál az útlemondás biztosítás? Mire nyújt kártérítést? Ha bekövetkezik a baj – mit kell bemutatni a biztosítónak? A kérdésekre a CLB tájékoztatójában kapjuk meg a válaszokat.

Mire szolgál az útlemondás biztosítás?

Ahogy a neve mutatja, a meghiúsult utazásokra nyújt kártérítést, nem mindegy viszont, hogy milyen okból kellett lemondani az utazást. A sztornó biztosítás alapvetően a biztosított személyek utazásképtelensége esetén térít, ha velük vagy közvetlen hozzátartozójukkal történik baleset, súlyos betegség vagy haláleset, illetve olyan váratlan esemény, mint például ha betörtek az otthonukba vagy elveszítették a munkájukat. A sztornó biztosítás fedezetet nyújt, ha ilyen okokból a biztosított nem tud elutazni, vagy idő előtt meg kell szakítania az utazását.

A váratlan megbetegedésbe beletartozik az is, ha az utazás előtt elvégeztetett PCR teszt pozitív lett, és emiatt nem tudott elutazni a biztosított, vagyis ilyen esetben is térít a biztosítás.

Mikor nem térít az útlemondás biztosítás?

Értelemszerűen például akkor, ha nem a fentiekhez hasonló súlyos körülmény áll be, vagyis ami miatt az utazónak nem kell feltétlenül lemondania az utazást: ha éppen rossz az idő az úticélon, vagy meggondolta magát, esetleg mégsem ér rá elutazni. De nem térít a biztosítás akkor sem, ha nem váratlan megbetegedés vagy baleset történt, hanem régóta ismert betegségről vagy előre tervezett, nem sürgős kórházi kezelésről, esetleg csak egy megfázásról van szó.

Emellett vannak egyéb kizárások is, amik főként a koronavírussal kapcsolatban szoktak felmerülni:

  • ha az utazó a koronavírustól való félelem miatt nem indul el (például felfutó járvány idején),
  • ha határzár miatt nem lehet kiutazni,
  • vagy ha a munkáltató (például iskola, egészségügyi intézmény) tiltotta meg a külföldre való utazást.

Az idei nyáron a légiközlekedésben tapasztalt fennakadásokkal kapcsolatban azt is tudni kell, hogy az útlemondás biztosítás nem fedezi a járattörlést – aki szeretne felkészülni erre az esetre, az az utasbiztosítási csomagok közül választhat olyat, ami tartalmaz ilyen fedezetet.

Mire nyújt kártérítést?

Alapvetően bármilyen előre kifizetett utazási szolgáltatásra és a lemondás miatt felszámított kötbérre: utazási iroda részére előre befizetett összegre, utazási költségre (például repülőjegyre), a lefoglalt szállás befizetett szállásköltségére stb. A lényeg, hogy ezeknek a költségeknek a befizetését az utazó számlával igazolni tudja.

Fontos, hogy a biztosító maximum a biztosítási szerződésben feltüntetett limitig fizet kártérítést, út megszakítása esetén pedig a hátralévő napokra időarányosan térít.

Mikor kell vagy érdemes megkötni?

Léteznek önállóan, vagy az utasbiztosítási csomag részeként megköthető sztornó biztosítások, az egyszerűség kedvéért érdemes lehet ez utóbbit választani.

Jó tudni, hogy a biztosítók megszabhatnak türelmi időt a biztosítási fedezetre, például hogy az utazás megkezdése előtti 30 napban vagy az út lefoglalását követő 15. nap után már nem lehet megkötni a biztosítást. Létezhet valamennyi várakozási idő is a fedezet kezdetére vonatkozóan, például hogy az csak a biztosítás megkötése után 48 órával veszi kezdetét.

Az önrész

A sztornó biztosítási szerződés előírhat valamilyen arányú önrészt a kárkifizetésekkel kapcsolatban, ha van ilyen, akkor általában 10-20 százalék szokott lenni. Ez azt jelenti, hogy ha az utazónak le kell mondania az utazást, az önrész mértékével csökkentett kártérítési összeget fizeti a biztosító.

Ha bekövetkezik a baj – mit kell bemutatni a biztosítónak?

Ha valamilyen (feltételeknek megfelelő ok miatt) valóban le kell mondani az utazást, ezekre a dokumentumokra lesz szükség:

  • az útlemondás okát igazoló dokumentum – példáu betegségről szóló szakorvosi igazolás, kórházi lelet, hatóságilag elismert pozitív PCR teszt,
  • és az előre kifizetett tételekről szóló szerződések, számlák: repülőjegyről, szállásról, belépőjegyekről.

Ezeket érdemes gondosan megőrizni, egy helyen gyűjteni, hogy ha szükség lenne rájuk, könnyen elő lehessen keresni azokat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS