Még nem dőlhet hátra a lakásbiztosítást váltó több százezer ügyfél

2024. 05. 15., 11:10

Nem dőlhet hátra az a több százezer ügyfél, aki lecserélte márciusban addigi lakásbiztosítását. Nem biztos ugyanis, hogy mindenkinek érvényes a felmondása, akinek pedig véletlenül két biztosítónál is lett szerződése, az mindkét cégnek fizethet. Az is válthat viszont még biztosítást, aki lemaradt a kampányról – derül ki a Bank360.hu összefoglalójából.

Csaknem félmillió lakásbiztosítási szerződés mozdult meg a 2024. márciusi kampányban. Az előzetes adatok szerint csaknem 100 ezer új lakásbiztosítási szerződést kötöttek, 188 ezren váltottak biztosítót, és 176 ezren dolgoztatták át a szerződésüket a saját biztosítójuknál. Előfordulhatnak azonban kellemetlen meglepetések is, ha valaki nem elég körültekintően bonyolította le a biztosítóváltást. Azt, hogy hány szerződéssel lehetnek gondok, még a Magyar Nemzeti Banknál (MNB) sem tudják, de elvárják, hogy a biztosítók körültekintően kezeljék a panaszokat, és ha lehet, elkerüljék a jogvitákat. A Bank360.hu szakértői összegyűjtötték a legjellemzőbb lehetséges problémákat és eseteket.

Érvénytelen volt a felmondás

Az érintettek 40 százaléka az utolsó hétre hagyta a váltást, sokan az utolsó napokban küldték csak el a felmondásukat. Csakhogy a felmondás érvénytelen, ha április 2-át követően érkezett be a biztosítóhoz. A nagyon kapkodók is rosszul járhattak, mert ugyancsak érvénytelen az a felmondás, amelyik március 1-je előtt érkezett be.

A felmondásnak igazodnia kell a felmondandó szerződésben rögzített alakisági szabályokhoz, így nagy valószínűséggel csak írásban megtett módon érvényes, és a biztosítási törvény által meghatározott rendes felmondási szabályok szerint 30 napos felmondási időt kell tartalmaznia. Így nem érvényes, ha a felmondás például 15 napra szól – közölte a Bank360.hu-val a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A felmondások esetében a beérkezés időpontja számít nem pedig a küldés időpontja. Tehát az április 2-án késő este e-mailben küldött felmondás még rendben lehet, azonban az ugyanezen a napon postai úton feladott felmondás már nem lesz elfogadható, mert várhatóan legjobb esetben is csak másnap érkezett meg.

Van még lehetőség idén váltani

Azoknak is van még lehetőségük a váltásra, akik lemaradtak a rendkívüli felmondás határidejéről. Érdemes akár most is új díjat kalkulálni, hiszen a márciusi kampány egy hónapjától függetlenül a lakásbiztosításokat a biztosítási évforduló alkalmával is fel lehet mondani - vagy meghosszabbítani. Tehát abban az esetben, ha még nem járt le az újabb egy év, és az ügyfél a kampány során sem élt a lehetőséggel, akkor idén még biztosan tud váltani. Ebben az esetben viszont a biztosítót legalább 30 nappal korábban értesíteni kell a váltási szándékról.

Továbbá még az évforduló előtt lehetőség van a meglévő lakásbiztosítást minősített fogyasztóbarát otthonbiztosításra (MFO) váltani, ha ugyanannál a biztosítónál van mindkét termék.

Két biztosítónál is lehet lakásbiztosítás egyszerre

Aki nem megfelelően mondta fel a biztosítását, de közben kötött egy újat, olyan helyzetben találhatja magát, hogy két lakásbiztosítása is él párhuzamosan. Önmagában az a tény, hogy egy ingatlanra két érvényes lakásbiztosítása is van valakinek, nem jelent problémát, hiszen ezt jogszabály nem tiltja. Ha ez figyelmetlenségből – például elmulasztott vagy nem megfelelő felmondás miatt – alakult ki, akkor adódhatnak kellemetlenségek. Ilyen esetben ugyanis jogosan követelhetik mindkét szerződés díját a kockázatban álló lakásbiztosítók, annak ellenére, hogy esetleg az ügyfél nem számol ezzel.

Fontos megjegyezni, hogy a két érvényes szerződés nem vezethet a káron szerzéshez, tehát egy adott kár csak egyszer fizethető ki. Ugyanakkor ha valaki így járt, annak érdemes tudnia, hogy a biztosítási szerződés létrejöttéről szóló tájékoztató kézhezvétele utáni 14 napon belül a szerződés indoklás nélkül is felmondható.

A díjhátralékot rendezni kell

Lehetnek olyan ügyfelek, akik hűségidőt vállaltak az alacsonyabb biztosítási díjért cserébe, vagy nem rendezték még a biztosítási díjukat a felmondás napjáig. Ők azzal szembesülhetnek, hogy hiába váltottak, a régi biztosító is követeli az elmaradt befizetéseket. A díjhátralék léte nem volt akadálya a szerződés felmondásának a kampányban, ugyanakkor ilyen esetben a biztosítónak a felmondásos megszűnés időpontjáig bírósági úton is kikényszeríthető követelése maradt a kockázatvállalásával érintett időszakra eső díjra/díjrészletre – figyelmeztet a pénzügyi felügyelet.

Ezért az tekinthető jó megoldásnak, ha az ügyfél a felmondott szerződése megszűnéséig a biztosítónak járó díjrészt a felmondást követően kifizeti. Ha a szerződő díjkedvezményért cserébe hűségidőt vállalt és a szerződést idő előtt felmondta, a biztosító akár a hűségkedvezmény (tartamengedmény) teljes összegét visszakövetelheti – közölte az MNB.

Vissza is járhat pénz

Annak viszont, aki többet fizetett be a biztosítónak, visszajár a maradék biztosítási díj. A régi biztosítót ugyanis csak addig a napig járó biztosítási díj illeti meg, amíg a kockázatviselése tartott. Akik szerződésük alapján esetleg hosszabb időszakra (akár az egész évre) előre kifizették lakásbiztosítási díjukat, azok a felmondási idő lejárta utáni részt visszakapják, illetve visszakövetelhetik – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-29 09:00:27
Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS