Lakásbiztosítás: ezekre érdemes figyelniük a bérlőknek és a bérbeadóknak

2023. 08. 28., 12:39

Éves összevetésben 26 százalékkal nőtt az augusztus első felében megkötött lakásbiztosítások száma, ami többek között a felsőoktatási tanévet megelőző albérletszezonnak – és a hó eleji viharkároknak – is köszönhető – derül ki a Netrisk összefoglalójából. A lakásbiztosítások átlagdíja 11 százalékkal nőtt és meghaladta a 36 ezer forintot.

A lakásbiztosítások piacán is élénkülést hozott – a viharkárok mellett - a felsőoktatási ponthatárok július végi kihirdetése után induló albérletpiaci főszezon. Augusztus első felében az egy évvel korábbinál 26 százalékkal több, közel 1300 lakásbiztosítási szerződést kötöttek a Netrisknél, de ez a szám augusztus végéig várhatóan tovább növekedhet.

Ennyibe kerülnek a biztosítások a főbb egyetemvárosokban

Az augusztus első két hetében megkötött lakásbiztosítások átlagdíja meghaladta a 36 ezer forintot, ami 11 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben. A legnagyobb egyetemvárosokat nézve kiderül, hogy a budapesti ingatlanokra között lakásbiztosítások száma 25 százalékkal nőtt, az egy évre vetített átlagdíj pedig 12 százalékkal 36 ezer forint fölé emelkedett. Győrben, Miskolcon, Szegeden, Debrecenben és Pécsen a megkötött lakásbiztosítások száma 17 százalékkal emelkedett, az átlagdíj pedig 12 százalékkal 31 ezer forint fölé nőtt.

A bérlőnek és a bérbeadóknak is fontos

„A megfelelő ingatlan megtalálása után mind a bérlőknek, mind a bérbeadóknak fontos, hogy tisztázzák a lakásbiztosításra vonatkozó feltételeket. Többféle megoldás van. Sokszor a tulajdonos, vagyis a bérbeadó gondoskodik erről, de van, hogy a bérlő feladata. Tisztázni kell, hogy a meglévő biztosítás csak az ingatlanra vagy az ingóságokra is vonatkozik-e. Például, ha egy bútorozatlan vagy hiányosan felszerelt lakást vesz ki valaki és a saját eszközeit, bútorait, gépeit viszi oda, a jelenlegi biztosítás pedig az ingóságokra nem vonatkozik vagy csak nagyon alacsony értékre szól, akkor érdemes az ingóságokat biztosítani külön” – mondta Besnyő Márton, a Netrisk.hu ügyvezető igazgatója.

A bérlőknek tisztázniuk kell azt is a bérbeadóval, hogy a biztosítási díjat melyik fél fizeti vagy milyen arányban állják ezt a költséget. Szintén mindkét félnek jó megoldás lehet, ha olyan bővített szolgáltatásokat nyújtó lakásbiztosítást kötnek, amelyben van úgynevezett lakásszerviz-szolgáltatás (assistance). Ez a megoldás ugyanis jóval egyszerűbbé teszi a hibaelhárítást akkor, ha probléma adódik a lakásban - legyen szó például csőtörésről -, mivel a biztosító partnerei bizonyos összeghatárig a biztosítás terhére ingyenesen kijavítják a hibát.

A szakember hozzátette azt is, hogy idén augusztusban a kizárólag ingóságokra kötött lakásbiztosításoknál az átlagdíj 9600 forintot tett ki, a kizárólag ingatlanra vonatkozó biztosításoknál pedig 28 500 forint volt az átlagos összeg.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-12 21:10:35
Csak a személyre szabott és élményalapú munkahelyek képesek hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt – hangzott el a FIVOSZ hétfői HR-konferenciáján, ahol panelbeszélgetésen keresték a választ arra, hogy milyen az ideális munkahely 2024-ben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS