Lakásbiztosítás: ezekre érdemes figyelniük a bérlőknek és a bérbeadóknak

2023. 08. 28., 12:39

Éves összevetésben 26 százalékkal nőtt az augusztus első felében megkötött lakásbiztosítások száma, ami többek között a felsőoktatási tanévet megelőző albérletszezonnak – és a hó eleji viharkároknak – is köszönhető – derül ki a Netrisk összefoglalójából. A lakásbiztosítások átlagdíja 11 százalékkal nőtt és meghaladta a 36 ezer forintot.

A lakásbiztosítások piacán is élénkülést hozott – a viharkárok mellett - a felsőoktatási ponthatárok július végi kihirdetése után induló albérletpiaci főszezon. Augusztus első felében az egy évvel korábbinál 26 százalékkal több, közel 1300 lakásbiztosítási szerződést kötöttek a Netrisknél, de ez a szám augusztus végéig várhatóan tovább növekedhet.

Ennyibe kerülnek a biztosítások a főbb egyetemvárosokban

Az augusztus első két hetében megkötött lakásbiztosítások átlagdíja meghaladta a 36 ezer forintot, ami 11 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben. A legnagyobb egyetemvárosokat nézve kiderül, hogy a budapesti ingatlanokra között lakásbiztosítások száma 25 százalékkal nőtt, az egy évre vetített átlagdíj pedig 12 százalékkal 36 ezer forint fölé emelkedett. Győrben, Miskolcon, Szegeden, Debrecenben és Pécsen a megkötött lakásbiztosítások száma 17 százalékkal emelkedett, az átlagdíj pedig 12 százalékkal 31 ezer forint fölé nőtt.

A bérlőnek és a bérbeadóknak is fontos

„A megfelelő ingatlan megtalálása után mind a bérlőknek, mind a bérbeadóknak fontos, hogy tisztázzák a lakásbiztosításra vonatkozó feltételeket. Többféle megoldás van. Sokszor a tulajdonos, vagyis a bérbeadó gondoskodik erről, de van, hogy a bérlő feladata. Tisztázni kell, hogy a meglévő biztosítás csak az ingatlanra vagy az ingóságokra is vonatkozik-e. Például, ha egy bútorozatlan vagy hiányosan felszerelt lakást vesz ki valaki és a saját eszközeit, bútorait, gépeit viszi oda, a jelenlegi biztosítás pedig az ingóságokra nem vonatkozik vagy csak nagyon alacsony értékre szól, akkor érdemes az ingóságokat biztosítani külön” – mondta Besnyő Márton, a Netrisk.hu ügyvezető igazgatója.

A bérlőknek tisztázniuk kell azt is a bérbeadóval, hogy a biztosítási díjat melyik fél fizeti vagy milyen arányban állják ezt a költséget. Szintén mindkét félnek jó megoldás lehet, ha olyan bővített szolgáltatásokat nyújtó lakásbiztosítást kötnek, amelyben van úgynevezett lakásszerviz-szolgáltatás (assistance). Ez a megoldás ugyanis jóval egyszerűbbé teszi a hibaelhárítást akkor, ha probléma adódik a lakásban - legyen szó például csőtörésről -, mivel a biztosító partnerei bizonyos összeghatárig a biztosítás terhére ingyenesen kijavítják a hibát.

A szakember hozzátette azt is, hogy idén augusztusban a kizárólag ingóságokra kötött lakásbiztosításoknál az átlagdíj 9600 forintot tett ki, a kizárólag ingatlanra vonatkozó biztosításoknál pedig 28 500 forint volt az átlagos összeg.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-04 22:40:00
A hivatal kilencedikként csatlakozik a blokklánc hálózathoz az EUIPO, Portugália, Észtország, Málta, Lengyelország, Olaszország, Lettország és Görögország után, így a publikus hazai adatok is ezen a rendszeren keresztül lesznek elérhetők az Európai Unió védjegy- és designoltalmi adatbázisában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS