Fogyasztóbarát otthonbiztosítások: meghaladta a 26 ezret a szerződések száma

Fogyasztóbarát otthonbiztosítások: meghaladta a 26 ezret a szerződések száma
2023. 02. 20., 19:11

Már ezeregyszáz milliárd forint ügyfélvagyont védenek a fogyasztóbarát otthonbiztosítások – tájékoztatott a jegybank.

Tavaly év végére meghaladta a 26 ezer darabot a MNB Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) minősítési rendszeréhez kapcsolódó szerződések száma. MFO terméket immár 11 hazai biztosító kínál ügyfeleinek, amelyek együttes piaci részesedése a díjbevételre vetítve bő 90 százaléknyi.

Az új lakásbiztosítások értékesítéseinél – a minősítési rendszerhez tavaly csatlakozott 4 új biztosítónak is köszönhetően – hónapról hónapra nő az MFO aránya. Ez 2022 decemberében (köszönhetően az addigi havi értékesítés bő másfélszeresére ugrásának) átlagosan 10 százaléknyi volt az MFO-t értékesítő biztosítók körében, sőt van olyan piaci szereplő, ahol az új eladások többsége már MFO. 2022 végére a fogyasztóbarát otthonbiztosítások által védett ingó- és ingatlan ügyfélvagyon értéke mintegy 1100 milliárd forint több mint 1 milliárd forint állománydíjjal.

Az MFO termékek lakáshitelekhez is elérhetők, több biztosító is sikeresen értékesít banki partnerén keresztül fogyasztóbarát otthonbiztosítást lakáshitelek felvételekor. Egyes biztosítóknál a hitelfedezeti célú MFO-konstrukciók aránya meghaladja a teljes új értékesítés 20 százalékát. 2023. április 30-tól lakáshitel felvételekor a bankoknak és hitelközvetítőknek be kell mutatniuk az ügyfelek részére az MFO kalkulátor alkalmazását, amennyiben a hitelnek lakásbiztosítás kötés a feltétele.

Az újjáépítési költségek kiugró növekedése okán az ügyfeleknek megkötött lakásbiztosításukat is érdemes rendszeresen áttekinteniük, valamint friss kalkulációt végezni egyéni igényeik alapján. Meglévő szerződéseiket azok feltételei szerint, általában 30 nappal az évforduló előtt tudják írásban felmondani, illetve az adott biztosítón belül évfordulótól függetlenül tudnak MFO-termékre váltani. Emellett 2024-től 30 napos felmondási idővel minden év márciusában is felmondhatók lesznek a lakásbiztosítási szerződések.

Az MFO alapcsomagja elemi károkra, s egyéb, a háztartásokat alapvetően veszélyeztető tipikus kockázatokra nyújt fedezetet. Az alapcsomaggal kapcsolatos, biztosított káresemények tartalmát egységesen (szűkített kizárásokkal és mentesülésekkel) határozták meg az MFO minősítéssel rendelkező termékeknél. Zöld, családbarát és fogyasztóvédelmi jellemzőik mellett az MFO-termékek átlagdíja is kedvezőbb az egyéb piaci konstrukciókhoz képest. Az MNB adatai szerint a tavalyi IV. negyedévben értékesített fogyasztóbarát otthonbiztosítások átlagdíja 42,1 ezer forint volt, míg az egyéb lakásbiztosításoknál ez 49,9 ezer forintra rúgott.

Az MFO-termék iránt érdeklődő ügyfelek az MNB honlapjának ingyenes kalkulátora révén is kiválaszthatják maguknak a legmegfelelőbb MFO konstrukciót. Ezt – az adott biztosítók honlapjaira való automatikus átnavigálással – a személyes adatok újbóli megadása nélkül igényük szerint akár azonnal meg is köthetik. (MNB)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.
2024-06-21 22:10:07
A „Befektetés Sanghajban, osszuk meg a jövőt!” eseményt, amelynek a házigazdája a Sanghaji Kereskedelmi Bizottság volt, a Magyar Tudományos Akadémián rendezték meg június 18-án. Az eseményen jelentős számban képviseltették magukat magyar vállalkozások.
2024-06-21 21:10:27
Az elmúlt napokra jellemző kánikula miatt továbbra is fennáll az erdőtüzek kockázata, ezért a hatóságok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád mellett június 22-től Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is tűzgyújtási tilalmat rendelnek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS