Fogyasztóbarát otthonbiztosítások: meghaladta a 26 ezret a szerződések száma

Fogyasztóbarát otthonbiztosítások: meghaladta a 26 ezret a szerződések száma
2023. 02. 20., 19:11

Már ezeregyszáz milliárd forint ügyfélvagyont védenek a fogyasztóbarát otthonbiztosítások – tájékoztatott a jegybank.

Tavaly év végére meghaladta a 26 ezer darabot a MNB Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) minősítési rendszeréhez kapcsolódó szerződések száma. MFO terméket immár 11 hazai biztosító kínál ügyfeleinek, amelyek együttes piaci részesedése a díjbevételre vetítve bő 90 százaléknyi.

Az új lakásbiztosítások értékesítéseinél – a minősítési rendszerhez tavaly csatlakozott 4 új biztosítónak is köszönhetően – hónapról hónapra nő az MFO aránya. Ez 2022 decemberében (köszönhetően az addigi havi értékesítés bő másfélszeresére ugrásának) átlagosan 10 százaléknyi volt az MFO-t értékesítő biztosítók körében, sőt van olyan piaci szereplő, ahol az új eladások többsége már MFO. 2022 végére a fogyasztóbarát otthonbiztosítások által védett ingó- és ingatlan ügyfélvagyon értéke mintegy 1100 milliárd forint több mint 1 milliárd forint állománydíjjal.

Az MFO termékek lakáshitelekhez is elérhetők, több biztosító is sikeresen értékesít banki partnerén keresztül fogyasztóbarát otthonbiztosítást lakáshitelek felvételekor. Egyes biztosítóknál a hitelfedezeti célú MFO-konstrukciók aránya meghaladja a teljes új értékesítés 20 százalékát. 2023. április 30-tól lakáshitel felvételekor a bankoknak és hitelközvetítőknek be kell mutatniuk az ügyfelek részére az MFO kalkulátor alkalmazását, amennyiben a hitelnek lakásbiztosítás kötés a feltétele.

Az újjáépítési költségek kiugró növekedése okán az ügyfeleknek megkötött lakásbiztosításukat is érdemes rendszeresen áttekinteniük, valamint friss kalkulációt végezni egyéni igényeik alapján. Meglévő szerződéseiket azok feltételei szerint, általában 30 nappal az évforduló előtt tudják írásban felmondani, illetve az adott biztosítón belül évfordulótól függetlenül tudnak MFO-termékre váltani. Emellett 2024-től 30 napos felmondási idővel minden év márciusában is felmondhatók lesznek a lakásbiztosítási szerződések.

Az MFO alapcsomagja elemi károkra, s egyéb, a háztartásokat alapvetően veszélyeztető tipikus kockázatokra nyújt fedezetet. Az alapcsomaggal kapcsolatos, biztosított káresemények tartalmát egységesen (szűkített kizárásokkal és mentesülésekkel) határozták meg az MFO minősítéssel rendelkező termékeknél. Zöld, családbarát és fogyasztóvédelmi jellemzőik mellett az MFO-termékek átlagdíja is kedvezőbb az egyéb piaci konstrukciókhoz képest. Az MNB adatai szerint a tavalyi IV. negyedévben értékesített fogyasztóbarát otthonbiztosítások átlagdíja 42,1 ezer forint volt, míg az egyéb lakásbiztosításoknál ez 49,9 ezer forintra rúgott.

Az MFO-termék iránt érdeklődő ügyfelek az MNB honlapjának ingyenes kalkulátora révén is kiválaszthatják maguknak a legmegfelelőbb MFO konstrukciót. Ezt – az adott biztosítók honlapjaira való automatikus átnavigálással – a személyes adatok újbóli megadása nélkül igényük szerint akár azonnal meg is köthetik. (MNB)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS