Egyre népszerűbb az e-kárbejelentés

2021. 09. 23., 16:45

A Covid-hatás ellenére tavaly 4,7 százalékkal tovább nőtt a biztosítási szektor: az éves díjbevétel mértéke 1150-ról 1204 milliárd forintra emelkedett – hangzott el a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) által szervezett XVII. Biztosításszakmai Konferencián.

Dr. Szebelédi Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője két fontos pozitívumot is kiemelt. Egyrészt a válság ellenére az életbiztosítási tartalékok szintje 7 százalékkal, 2243 milliárd forintra tudott emelkedni, ami azt mutatja, hogy az ügyfelek tömegesen ebben az időszakban sem nyúltak a biztosítási megtakarításaikhoz.

Az MNB főosztályvezetője ismertette, hogy az életbiztosítások körében 6 százalékkal, 339 milliárd forintra növekedett rendszeres díjbevételek szintje. Ennek motorjai az unit-linked és nyugdíjbiztosítások voltak: ez utóbbi, gyorsan népszerűvé váló termékkör tavaly már - 88 milliárd forinttal - a rendszeres díjak több mint negyedét tette ki.

A nem-életbiztosítási ág szintén nőtt tavaly, az 5,2 százalékos a legnagyobb bővülést a vagyonbiztosítások és a kgfb mutatták, az utasbiztosítási piac összezuhanását így a többi üzletág képes volt kompenzálni. Szebelédi Ferenc felhívta a figyelmet az MNB által idén februárban bevezetett kgfb-indexre, amelynek korrigált értéke 2021 második negyedévében éves szinten 2 százalékkal, 44 ezer forintra csökkent.

Pandurics Anett, a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) elnöke a konferencián kiemelte, hogy az idei második negyedévben folytatódott a piaci növekedés: az első félévben befolyt 684 milliárd forintos díjbevétel 11,5 százalékkal haladja meg az előző év első félévének 614 milliárd forintos szintjét.

A szövetség elnöke elmondta, hogy az életbiztosítási ág növekedése elérte a 18 százalékot, itt a növekedés motorja az időszak során a unit-linked termékkör volt. A nem élet üzletágban a vállalati (+14,8 százalék) és lakossági (+7,8 százalék) vagyonbiztosítások díjbevétele nőtt a legnagyobb mértékben.

Pandurics Anett kiemelte, hogy a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) területén jól halad a minimum sztenderdeken alapuló lakásbiztosítási termékek bevezetése: eddig már hét biztosító kapta meg a minősítést. A fejlesztések a pandémia időszakában is zajlottak, amit a MABISZ többek között kutatással, kampánnyal és a termékek összehasonlítását végző oldallal is folyamatosan támogat.

A szakember kiemelte, hogy egyre népszerűbb az e-kárbejelentő: eddig már összesen 381 ezer alkalommal töltötték le az alkalmazást, csak idén augusztus végéig több mint 52 ezerszer töltötték le.

Fontos ügyfélbarát fejlemény, hogy a Központi Kártörténeti Nyilvántartó Rendszerrel (KKNYR) való összekapcsolás nyomán jelentősen egyszerűsödött a kárbejelentő kitöltése: a biztosítási szerződés valamennyi releváns adata két adat megadása után automatikusan betöltődik az alkalmazásra.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-29 20:10:00
A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Művészetek Palotájában.
2023-09-29 16:50:00
A rossz egyéni döntéseket jobb elkerülni, ennek pedig a legjobb módja, ha a felnövekvő generáció már az iskolában elsajátítja a pénz használatának alapjait, a pénzügyi rendszer lényegét, a takarékosságot és a saját erőforrásainkkal való gazdálkodást – mondta Varga Mihály a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj átadóünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS