Egyre népszerűbb az e-kárbejelentés

2021. 09. 23., 16:45

A Covid-hatás ellenére tavaly 4,7 százalékkal tovább nőtt a biztosítási szektor: az éves díjbevétel mértéke 1150-ról 1204 milliárd forintra emelkedett – hangzott el a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) által szervezett XVII. Biztosításszakmai Konferencián.

Dr. Szebelédi Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője két fontos pozitívumot is kiemelt. Egyrészt a válság ellenére az életbiztosítási tartalékok szintje 7 százalékkal, 2243 milliárd forintra tudott emelkedni, ami azt mutatja, hogy az ügyfelek tömegesen ebben az időszakban sem nyúltak a biztosítási megtakarításaikhoz.

Az MNB főosztályvezetője ismertette, hogy az életbiztosítások körében 6 százalékkal, 339 milliárd forintra növekedett rendszeres díjbevételek szintje. Ennek motorjai az unit-linked és nyugdíjbiztosítások voltak: ez utóbbi, gyorsan népszerűvé váló termékkör tavaly már - 88 milliárd forinttal - a rendszeres díjak több mint negyedét tette ki.

A nem-életbiztosítási ág szintén nőtt tavaly, az 5,2 százalékos a legnagyobb bővülést a vagyonbiztosítások és a kgfb mutatták, az utasbiztosítási piac összezuhanását így a többi üzletág képes volt kompenzálni. Szebelédi Ferenc felhívta a figyelmet az MNB által idén februárban bevezetett kgfb-indexre, amelynek korrigált értéke 2021 második negyedévében éves szinten 2 százalékkal, 44 ezer forintra csökkent.

Pandurics Anett, a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) elnöke a konferencián kiemelte, hogy az idei második negyedévben folytatódott a piaci növekedés: az első félévben befolyt 684 milliárd forintos díjbevétel 11,5 százalékkal haladja meg az előző év első félévének 614 milliárd forintos szintjét.

A szövetség elnöke elmondta, hogy az életbiztosítási ág növekedése elérte a 18 százalékot, itt a növekedés motorja az időszak során a unit-linked termékkör volt. A nem élet üzletágban a vállalati (+14,8 százalék) és lakossági (+7,8 százalék) vagyonbiztosítások díjbevétele nőtt a legnagyobb mértékben.

Pandurics Anett kiemelte, hogy a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) területén jól halad a minimum sztenderdeken alapuló lakásbiztosítási termékek bevezetése: eddig már hét biztosító kapta meg a minősítést. A fejlesztések a pandémia időszakában is zajlottak, amit a MABISZ többek között kutatással, kampánnyal és a termékek összehasonlítását végző oldallal is folyamatosan támogat.

A szakember kiemelte, hogy egyre népszerűbb az e-kárbejelentő: eddig már összesen 381 ezer alkalommal töltötték le az alkalmazást, csak idén augusztus végéig több mint 52 ezerszer töltötték le.

Fontos ügyfélbarát fejlemény, hogy a Központi Kártörténeti Nyilvántartó Rendszerrel (KKNYR) való összekapcsolás nyomán jelentősen egyszerűsödött a kárbejelentő kitöltése: a biztosítási szerződés valamennyi releváns adata két adat megadása után automatikusan betöltődik az alkalmazásra.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-02 17:18:00
Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.