Bizonytalan kilátások és visszaeső tranzakciós aktivitás a régió biztosítási piacán

2023. 03. 03., 10:42

Némileg meglepő módon a COVID-19 világjárvány utóhatásai csak kis mértékben vetették vissza a régióbeli tranzakciók számát 2021-ben. Az év során megkötött és azóta már le is zárult tranzakciók száma alig marad el a korábbi rekordévektől. Ha a világjárvány nem is, az orosz-ukrán háborús konfliktus nyomán kialakuló bizonytalan geopolitikai és gazdasági környezet 2022-re már jelentős visszaesést hozott a biztosítási szektor tranzakciós aktivitásában.

A világjárvány okozta átmeneti visszaesést követően a közép-kelet-európai biztosítási piac hamar magára talált, és 2021-ben az élet üzletágban sikerült elérni, a nem-élet ágban pedig meg is haladni a COVID-19 előtti prémiumszinteket – derül ki a Deloitte CEE Insurance M&A Study tanulmányából.

A növekvő díjbevételek ellenére a tanulmányban bemutatott országok többségében a biztosítási penetráció (GWP a GDP-hez viszonyított aránya) csökkent. A GWP/GDP arány az ágazat fejlődésének általános mérőszámaként használható, ebben pedig a régió elmarad a korábbi évek szintjétől.

A 2022-re vonatkozó legfrissebb rendelkezésre álló piaci adatok arra engednek következtetni, hogy a 21-es év növekedése után visszaesés következett be olyan jelentős piacokon, mint a lengyel vagy a magyar. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy a díjbevételek csak euróban kifejezve csökkentek a helyi devizák euróval szembeni leértékelődésének eredményeként, zlotyban, illetve forintban kifejezve ezen országok biztosítási piacai is növekedtek.

„A díjbevételek további emelkedése 2022-ben nagyrészt inflációs eredetű, a magasabb díjakkal a biztosítók célja, hogy ha időbeli eltolódással is, de legalább részben kompenzálni tudják az infláció miatt megugró kárráfordításaikat és működési költségeiket” – magyarázta dr. Vajda Zsolt, a Deloitte Pénzügyi Tanácsadás üzletágának partnere.

Változások a TOP10-ben

A legjelentősebb változás a régió 10 legnagyobb életbiztosítójának sorrendjében a VIG és a PZU helycseréje a lista első helyén. Az Aegon-tranzakció sikeres zárásának köszönhetően a VIG így mindkét üzletágban piacvezető lett a régióban, és egyben az egyetlen szereplő a legnagyobb biztosítók listáján, amely valamennyi, a tanulmányban bemutatott közép- és kelet-európai országban jelen van.

A listán az Allianz két helyet előre lépve a harmadik helyet foglalta el, köszönhetően az Aviva felvásárlásának. A 10 legnagyobb életbiztosító 2021-ben összesen 9.8 milliárd eurós GWP-vel rendelkezett, ami a teljes életbiztosítási piac 80 %-át tette ki.  Az életbiztosítási üzletág általános trendjével összhangban a 2021-as díjbevételek a top 10-ben szereplő valamennyi életbiztosító esetében növekedtek 2020-hoz képest.

A régió 10 legjobb nem-életbiztosítási szereplőjének listájában jelentős változás az előző évhez képest a román City Insurance kiesése. A vállalat a közép-kelet-európai régióból csak Romániában volt jelen, ahol piacvezetőnek számított a nem-életbiztosítási szegmensben, azon belül főként a kgfb-nek köszönhetően. A társaság engedélyét 2021 őszén függesztették fel, mivel nem tudott eleget tenni a felügyelet által megkövetelt tőkeemelésnek, majd röviddel ezután a csődeljárás is megindult ellene.

A City Insurance helyén az Euroins Insurance Group került be a top 10-es listába, annak ellenére, hogy a tanulmányban szereplő országok közül csak Bulgáriában és Romániában van számottevő tevékenysége. Ezekben az országokban viszont piacvezető, illetve a második helyet foglalja el, köszönhetően a magas KGFB állományának. A társaságba kisebbségi tulajdonosként az EBRD is belépett 2021-ben, részben azért, hogy a City Insurance csődje után a befektetésével közvetve elősegítse a román KGFB-piac stabilizációját.

Befejezett tranzakciók

A 2021-ben kötött tranzakciók közül tizenhét került azóta lezárásra, beleértve olyan régiós szinten is jelentős ügyleteket, mint az Aegon és a Aviva kivonulása a teljes közép-kelet európai régióból, vagy a MetLife lengyel operációjának értékesítése az NN részére. Az eladók ebben az esetben valamennyien globális jelenléttel bíró, nagy nemzetközi biztosítók, részükről ezek a tranzakciók többnyire egy globális portfolió optimalizálási program részei, melynek célja a jelentlétüket azokra a core piacokra összpontosítani, ahol jelentős piaci pozíciókkal rendelkeznek, és valódi értéket tudnak teremteni hosszú távon. Velük ellentétben a vevők jellemzően olyan aktív régiós konszolidátorok, mint a VIG, az Allianz vagy az NN, akik az akvizíciókkal szeretnék tovább növelni a piaci részesedésüket a régióban.

A biztosítók mellett az iparág egyéb szegmenseiben tevékenykedő szereplők iránt is mutatkozott befektetői érdeklődés, hét olyan 2021-es tranzakció is zárult, ahol céltársaság biztosításközvetítő vagy online biztosítás-összehasonlító portál volt. Ezeket a cégeket egyszerűbb megszerezni, mint egy hagyományos biztosítót, és gyorsan el lehet vele érni egy dinamikus növekedési fázist, emiatt vonzó célpontnak számítanak a kockázatitőke-befektetők körében.

„A 2021. évi viszonylag magas tranzakciós aktivitás 2022-re jelentősen visszaesett, ebben nagy szerepet játszott az orosz-ukrán konfliktus következtében kialakuló bizonytalan politikai és gazdasági környezet” – emelte ki Pámer Balázs, a Deloitte Pénzügyi Tanácsadás üzletágának igazgatóhelyettese.

A VIG a tranzakciók számát tekintve továbbra is a legaktívabb vevő a régióban, de az osztrák hátterű biztosító is 2022-ben inkább arra összpontosította erőforrásait, hogy zárni tudja a még 2020-ban aláírt Aegon-tranzakciót. Ennek feltétele az volt, hogy a Magyar Állam kisebbségi tulajdonrészt szerezzen az Aegon Magyarországban és a VIG magyar leányvállalatában, az Union Biztosítóban. Az Aegon megszerzésével a csoport piacvezető lett a kelet-közép európai régióban az élet és a nem-élet üzletágban egyaránt.

Szabályozói környezet

„Regionális szinten az időszak legnagyobb szabályozási változása kétségtelenül az IFRS 17, a biztosítási szerződéseket szabályozó nemzetközi számviteli standard bevezetése, amely 2023. január 1-től hatályos. Az implementáció befejezésével azonban a biztosítók nem dőlhetnek hátra, számos, a standard alkalmazásával kapcsolatos feladat vár még rájuk, beleértve a belső folyamatok harmonizációját, az IT rendszerek finomhangolását a zökkenőmentes riportálás biztosítására vagy a tervezési folyamatok átültetését az IFRS 17- alapokra" – hívta fel a figyelmet Hauer Judit, a Deloitte Aktuárius és Biztosítási Megoldások területének igazgatója.

Az ESG, a fenntartható pénzügyeket célzó szabályozás a biztosítókat is célozza. Az ezzel kapcsolatos jelentési kötelezettségek folyamatosan bővülnek. A biztosítók kockázati és tőkemegfelelési jelentéseikben a klímaváltozással, illetve a fenntarthatósággal kapcsolatos kockázatokat is figyelembe kell venni. Ezeknek a követelményeknek való megfelelés a jövőben szintén többleterőforrásokat igényel.

Infláció és emelkedett kamatkörnyezet

„A régióban tapasztalható emelkedett inflációs környezet magasabb kárráfordítást és működési költségeket eredményez, ezek érvényesítése a biztosítási tarifákban sokszor csak időeltolódással lehetséges, illetve az emelésnek versenyképességi megfontolások is gátat szabhatnak” – mondta Hauer Judit. Az inflációs nyomásra adott jegybanki válasz eredményeként kialakuló magasabb kamatkörnyezet hosszútávon kedvezőbb lehet az életbiztosítóknak, mivel javíthatja a versenyképességüket a befektetési termékek piacán. Azonban a 2022 második félévében tapasztalt hirtelen kamatnövekedés sok biztosítót kedvezőtlenül érintett, tekintve, hogy befektetéseik között jelentős mértékben szerepelnek hosszú lejáratú, fix kamatozású papírok, melyek a hirtelen emelkedő hozamkörnyezetben leértékelődnek, ezzel rontva a biztosítók szolvencia-, illetve tőkehelyzetét.

Munkaerőpiaci kihívások

Továbbra is jelentős kihívás elé állítja a biztosítókat a megfelelően kvalifikált biztosítói munkaerő hiánya, az inflációval együtt járó bérnyomás pedig tovább nehezíti a képzett munkaerő megszerzését, illetve később megtartását.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-02 15:20:00
A Duna House Cégcsoport havi tranzakciószám becslése szerint 2023 novemberében országosan 8800 lakóingatlan cserélt tulajdonost; a cégcsoport pénzügyi márkája, a Credipass hazai adatai szerint a hónap folyamán 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023-12-02 11:20:00
2023 III. negyedévében hazánkban a helyközi személyszállítás teljesítménye 8,4 százalékkal nőtt, az áruszállításé 11 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS