Az autósok egytizede nagyon óvatos

2021. 03. 25., 13:00

A magyarok többsége saját bevallása szerint szabályosan hordja a maszkot, ha elhagyja az otthonát – derül ki a K&H biztos jövő indexéből. 89 százalékuk szabálykövető, míg 11 százalékuk lazábban veszi az előírásokat. Az autós közlekedés során 38 százalékuk egyáltalán nem visel maszkot, 51 százalékuk csak akkor, ha idegennel vagy rokonnal utazik együtt, 11 százalékuk pedig minden esetben.

A K&H biztos jövő indexéhez készült felmérés többek között azt vizsgálta, hogy a magyarok a tömegközlekedés vagy autózás során hogyan használják a koronavírus elsőszámú védelmi eszközét, a maszkot. Bár a tömegközlekedési járművekkel utazók száma 20 százalékkal csökkent 2019-hez képest, 89 százalék saját bevallása szerint mindig szabályszerűen viseli a maszkot, tehát orrot és szájat is egyaránt eltakarva.

Az érintettek 11 százaléka, azaz 10-ből 1 ember lazábban veszi az előírást és nem törődik annyira a WHO előírásainak megfelelő viseléssel. Érdekes tény, hogy a megyeszékhelyeken jóval magasabb, 20 százalékos volt a maszkviselésre kevésbé odafigyelők aránya, mint a fővárosban. A felmérésben megkérdezettek közül senki sem mondta azt, hogy a tömegközlekedés során megpróbálná elkerülni a maszkhasználatot.

A biztos jövő indexből kiderül továbbá, hogy mi a helyzet az autós utazások esetén hordott maszkokkal. Ebben a kérdésben eltérőek a legjellemzőbb szokások és a technikák. Vannak, akik az autóban is maszkot hordanak saját egészségük és a családtagok megóvása érdekében és akadnak olyanok is, akik állandó szellőztetéssel oldják meg ezt a problémát.

A válaszadók 38 százaléka személyautóban nem visel maszkot, 25 százalékuk csak akkor, ha idegenekkel ül együtt egy autóban, 26 százalékuk pedig akkor is hordja, ha távolabbi ismerősökkel utazik együtt. Az autóval közlekedők 11 százaléka számít igazán óvatosnak: ők még egyedül vagy közeli családtaggal együtt utazva is viselnek maszkot.

A koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet miatt tavaly márciusban a K&H Biztosító az elsők között döntött úgy, hogy a koronavírussal kapcsolatos biztosítási eseményekre minden kockázati életbiztosítás esetén fizet kártérítést. Ez vonatkozik az összes egyéni kockázati életbiztosításra, a hitelfedezeti törlesztési biztosításra és a számlához kötött életbiztosításra is. A biztosítási fedezet így kiterjed a koronavírusból adódó minden biztosítási eseményre, többek között a halálesetre, kórházi napi térítésre, keresőképtelenségre, illetve munkanélküliségre is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS