A járvány hatására növekedtek a romániai biztosítók bevételei

2020. 10. 08., 11:30

Növelte az egészségbiztosítások iránti keresletet a koronavírus-járvány, ami miatt csökkent a piac függősége a gépjármű-biztosításoktól Romániában.

Nemcsak a futárszolgálatok és a webáruházak a nagy nyertesei a koronavírus-világjárványnak Romániában, hanem a biztosítótársaságok számára is hasznot hajtott a pandémia – írja a Krónika.

Két tényező is pörgette a biztosítók profitját. Egyrészt a szükségállapot alatt, március közepe és május közepe között bevezetett kijárási korlátozások idején számottevően csökkent a gépjárműforgalom, és ezáltal a balesetek száma is, így jóval kevesebb kárpótlást kell fizetniük a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási vagy CASCO-kötvények után.

Másrészt nagyon sok magánszemély és cég gondolkodott úgy, hogy egészségbiztosítást köt.

A Romániában jelen levő biztosítótársaságok profitja számottevően nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában elkönyvelt nyereség: idén 101 millió lejes nettó eredményük volt a tavalyi 66 millió lej után.

Az idei év első hat hónapjában csaknem 30 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához mérten, és elérték a 264 millió lejt. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások terén eközben alig 2,67 százalékkal, a CASCO esetében pedig 1,29 százalékkal nőttek az eladások a tavalyi év első feléhez mérten.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS