A benzinárak az egekben, a magyarok kétharmada mégis autóval utazott külföldre

2023. 05. 08., 13:48

Akinek volt lehetősége külföldre utazni az idei első negyedévben, az jellemzően középkorú vagy idősebb volt, autóval kelt útra, a legtöbben négy napra mentek. A legnépszerűbb úti célok között Ausztria és Olaszország szerepelt – derül ki a Genertel Biztosító szerződéskötési adataiból.

A Központi Statisztikai Hivatal 2022 IV. negyedévére vonatkozó adatai azt mutatták, hogy a magyarok újra megindultak külföldre: az országhatárunkon túli utazások száma 22 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest: az év utolsó negyedévében a magyar állampolgárok 4,3 millió alkalommal utaztak külföldre. Az egynapos kiruccanások száma 12 százalékkal, a többnapos látogatásoké 42 százalékkal nőttek; átlagosan pedig 2,7 napot töltöttek a magyarok külföldön utazásaik során.

A drága benzin se visszatartó erő, ha utazásról van szó

Noha a gázolaj és a 95-ös benzin tavaly nyári 700-800 forintos (hatósági áron 480 forintos) átlagára 2022 november óta mérséklődött, 2023 április közepéig a benzin átlagára nem csökkent 600 forint alá a KSH adatai alapján. Az autós hosszabb távú utazások tehát még mindig költségesnek számítanak.

Ez azonban nem tartotta vissza a magyarokat külföldi útjaik során: a Genertel Biztosító 2022. december és 2023. április között megkötött utasbiztosítási adatai alapján az ügyfelek több mint kétharmada autóval kelt útra. Ez a tavalyi év azonos időszakával összevetve növekedést jelent, ugyanis az akkori adatok alapján több volt a repülős utazás, az autóval kiruccanók aránya még csak 50százalék volt.

A Genertel adatai alapján az idei télen külföldre látogatók legnépszerűbb úti céljai a környező, autóval könnyen megközelíthető országok voltak: Ausztria, Szlovákia – amelyek összecsengenek a KSH adataival is –, valamint Olaszország. Ausztria különösen népszerű volt a magyarok körében: a Genertel-szerződést kötők közel fele választotta nyugati szomszédunkat úti célul – a tavalyi év azonos időszakában ez csupán az utazók harmadának esetében volt így.

4 napra, kettesben, biztosítás az utolsó pillanatban

A szerződések alapján a legtöbb telelő magyar 4 napra látogatott külföldre a december és április közepe közötti időszakban. A legtöbben kettesben indultak útra, a szerződők közel harmada viszont gyermekkel együtt utazott.

A Genertel emellett az utazás és a biztosítás kötés idejére vonatkozóan is rendelkezik adatokkal, melyek azt mutatják, hogy a magyarok az utolsó utáni pillanatig halogatják utasbiztosításuk megkötését: a szerződéskötők közül legtöbben 1 nappal az utazás előtt kötik meg biztosításukat.

Erős volt az idei síszezon

A Biztosító adatai alapján a szerződéskötők közel kétharmada kifejezetten síelési célból utazott külföldre – ebben az esetben a legnépszerűbb úti cél Ausztria és Szlovákia volt. Az idei enyhe időjárás kedvezett a síelőknek, némileg meghosszabbítva a síszezont is: 2023 márciusa kifejezetten erős hónap volt, emellett még április elején is voltak síelés úti célú szerződéskötések a Genertelnél, a legtöbben azonban februárban ragadták meg léceiket.

A téli sport szerelmesei jellemzően hosszabb időszakra, 4-5 napra utaztak ki külföldre, azonban idén télen nagyobb arányban képviseltették magukat a gyors kiruccanásra utazók is: a szerződéskötések harmada hétvégi, 2-3 napos időtartamra szólt. A síelők körében toronymagasan vezet – a magas benzinárak ellenére – az autós kiutazás: 90százalék-uk közlekedett így, míg a többiek busszal utaztak.

A magyarok nagyobb kockázatúnak ítélik a síelési célú utazást: a téli sportot űző szerződéskötők nagyobb arányban választottak magasabb fokú védelmet biztosító csomagot.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS