A benzinárak az egekben, a magyarok kétharmada mégis autóval utazott külföldre

2023. 05. 08., 13:48

Akinek volt lehetősége külföldre utazni az idei első negyedévben, az jellemzően középkorú vagy idősebb volt, autóval kelt útra, a legtöbben négy napra mentek. A legnépszerűbb úti célok között Ausztria és Olaszország szerepelt – derül ki a Genertel Biztosító szerződéskötési adataiból.

A Központi Statisztikai Hivatal 2022 IV. negyedévére vonatkozó adatai azt mutatták, hogy a magyarok újra megindultak külföldre: az országhatárunkon túli utazások száma 22 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest: az év utolsó negyedévében a magyar állampolgárok 4,3 millió alkalommal utaztak külföldre. Az egynapos kiruccanások száma 12 százalékkal, a többnapos látogatásoké 42 százalékkal nőttek; átlagosan pedig 2,7 napot töltöttek a magyarok külföldön utazásaik során.

A drága benzin se visszatartó erő, ha utazásról van szó

Noha a gázolaj és a 95-ös benzin tavaly nyári 700-800 forintos (hatósági áron 480 forintos) átlagára 2022 november óta mérséklődött, 2023 április közepéig a benzin átlagára nem csökkent 600 forint alá a KSH adatai alapján. Az autós hosszabb távú utazások tehát még mindig költségesnek számítanak.

Ez azonban nem tartotta vissza a magyarokat külföldi útjaik során: a Genertel Biztosító 2022. december és 2023. április között megkötött utasbiztosítási adatai alapján az ügyfelek több mint kétharmada autóval kelt útra. Ez a tavalyi év azonos időszakával összevetve növekedést jelent, ugyanis az akkori adatok alapján több volt a repülős utazás, az autóval kiruccanók aránya még csak 50százalék volt.

A Genertel adatai alapján az idei télen külföldre látogatók legnépszerűbb úti céljai a környező, autóval könnyen megközelíthető országok voltak: Ausztria, Szlovákia – amelyek összecsengenek a KSH adataival is –, valamint Olaszország. Ausztria különösen népszerű volt a magyarok körében: a Genertel-szerződést kötők közel fele választotta nyugati szomszédunkat úti célul – a tavalyi év azonos időszakában ez csupán az utazók harmadának esetében volt így.

4 napra, kettesben, biztosítás az utolsó pillanatban

A szerződések alapján a legtöbb telelő magyar 4 napra látogatott külföldre a december és április közepe közötti időszakban. A legtöbben kettesben indultak útra, a szerződők közel harmada viszont gyermekkel együtt utazott.

A Genertel emellett az utazás és a biztosítás kötés idejére vonatkozóan is rendelkezik adatokkal, melyek azt mutatják, hogy a magyarok az utolsó utáni pillanatig halogatják utasbiztosításuk megkötését: a szerződéskötők közül legtöbben 1 nappal az utazás előtt kötik meg biztosításukat.

Erős volt az idei síszezon

A Biztosító adatai alapján a szerződéskötők közel kétharmada kifejezetten síelési célból utazott külföldre – ebben az esetben a legnépszerűbb úti cél Ausztria és Szlovákia volt. Az idei enyhe időjárás kedvezett a síelőknek, némileg meghosszabbítva a síszezont is: 2023 márciusa kifejezetten erős hónap volt, emellett még április elején is voltak síelés úti célú szerződéskötések a Genertelnél, a legtöbben azonban februárban ragadták meg léceiket.

A téli sport szerelmesei jellemzően hosszabb időszakra, 4-5 napra utaztak ki külföldre, azonban idén télen nagyobb arányban képviseltették magukat a gyors kiruccanásra utazók is: a szerződéskötések harmada hétvégi, 2-3 napos időtartamra szólt. A síelők körében toronymagasan vezet – a magas benzinárak ellenére – az autós kiutazás: 90százalék-uk közlekedett így, míg a többiek busszal utaztak.

A magyarok nagyobb kockázatúnak ítélik a síelési célú utazást: a téli sportot űző szerződéskötők nagyobb arányban választottak magasabb fokú védelmet biztosító csomagot.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS