Magyarországon volt a legtöbb befektetés tavaly

2021. 07. 06., 19:00

A magántőke-társaságok rekordszámú 566 vállalatba fektettek be Közép- és Kelet-Európában 2020-ban. A szektor dinamikusan fejlődő kkv-kat és induló vállalkozásokat támogatott, elősegítve a COVID-19 hatásaiból való kilábalást és megalapozván a hosszú távú gazdasági és társadalmi fejlődést az egész régióban.

Az Invest Europe, az európai magántőke, kockázati tőke és infrastruktúra ágazatokat, valamint azok befektetőit képviselő szakmai egyesület közzétette legújabb, 2020-as évre vonatkozó Közép- és Kelet- Európai Éves jelentését.

Az elemzésből kiderül, hogy a magántőke-befektetésekben részesülő 566 vállalat száma 15 százalékkal nőtt az előző évi rekordhoz képest, és 46 százalékkal verte az ötéves (2015-2019) átlagot.

A kockázat tőke volt a vállalati befektetések mozgatórugója 2020-ban; a befektetők 474 induló és bővülő vállalkozást támogattak 358 millió eurós összértékű befektetéssel – ami csak 4 százalékkal alacsonyabb a 2019-ben elért minden idők csúcsánál. A teljes magántőke befektetések összege tavaly 1,7 milliárdra csökkent, főként a 300 millió eurót meghaladó tőkekötelezettséggel járó nagy kivásárlási ügyletek hiánya miatt.

Lengyelország adta a régió teljes beruházási értékének egynegyedét (431 millió euró) és a finanszírozásban részesülő vállalatok egyötöde lengyelországi. Beruházási érték szerint őket követte Észtország (teljes befektetett érték 21 százaléka), Csehország (17 százalék), Magyarország (14 százalék) és végül Horvátország (9 százalék).

Befektetési ügyletszámot vizsgálva, Magyarország áll a dobogó tetején; 236 vállalat jutott 226 millió euró támogatáshoz, amiből 220 kockázati tőke volt. Lengyelország összesen 105 új beruházásról számolt be, ebből 82 volt kockázati ügylet. A teljes régiót vizsgálva az információs és kommunikációs technológia szektorban lévő cégek jutottak a befektetések feléhez, ezt követte a fogyasztási cikkek és szolgáltatások iparág.

Bill Watson, az Invest Europe közép- és kelet európai munkacsoportjának elnöke közölte: „A magántőke minden eddiginél több vállalatot támogatott Közép- és Kelet-Európában. Ezek gyorsan növekvő vállalkozások, amelyek elősegíthetik a régió fellendülését a járvány következményei, valamint annak hosszú távú gazdasági és társadalmi fejlődése után. A közép-kelet-európai országok azon az úton haladnak, amely konvergál Európa többi részével, és a magántőke alapvető szerepet játszhat abban, hogy a régió vállalkozásai teljes potenciáljukat kihasználhassák.”

Eric de Montgolfier, az Invest Europe vezérigazgatója hozzátette: „A közép-kelet-európai magántőke-hátterű vállalatok helyi, regionális és globális bajnokokká fejlődnek. Nemcsak a régióban rejlő tehetséget, készségeket és vállalkozói szellemet emelik ki, hanem azt a hatalmas lehetőséget is kihasználják, amely még mindig elérhető. A tapasztalt vezetők együttműködnek a vállalkozásokkal, hogy azok a következő szintre léphessenek.”

Eszter Elemér a HVCA elnöke így kommentálta az IE jelentését: „Figyelemre méltó, hogy Magyarország a befektetések darabszámát tekintve első helyen van, ennek egyik oka a magvető és a korai fázisú befektetések kiemelkedően magas száma. Ez örömteli, hiszen ezek a vállalkozások – amelyek sok esetben erős tudományos háttérrel rendelkező, egyetemi spin-off-ok” – jó céltársaságai lehetnek a következő évek hazai kihelyezéseinek és értékes coinvest aktivitásra sarkallják a régió alapkezelőit. Mindez végső soron az itthoni magas szellemi hozzáadott értékkel létrejövő, globális piacra összpontosító, exportképes vállalkozások hazai erősödését vetíti előre.”

A nyilvános tőzsdei bevezetések erős évet zárták a magántőke kiszállások révén, felhívva a figyelmet a kelet-közép-európai országokban létrehozandó vállalatok erejére és lehetőségeire.

A kiszállások 47 százalékkal, 1,4 milliárd euróra nőttek a beruházások korábbi bekerülési költségein mérve, a nyilvános tőzsdei jegyzések pedig rekord 690 millió eurót értek el. Tavaly a közép-kelet-európai régió több mint kétszeresére (5,8 százalékra) emelte az európai kiszállási érték arányát.

A régió magántőke forrásbevonása 1 milliárd euróra csökkent, mivel a térség nagy alapkezelői nem hoztak létre új alapokat. Ugyanakkor a kockázati tőkeszektor 667 millió eurót gyűjtött össze 2020-ban, ami a rekordok közül a második legmagasabb. Mindez tartósan magas szintű befektetési tevékenységet vetít előre az elkövetkező években.

A rovat támogatója a KAVOSZ Zrt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-12 15:40:00
Tovább erősíti a két ország közötti gazdasági kapcsolatokat a kettős adóztatás elkerülését szolgáló egyezmény – hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára, miután Jean-François Parozzal, a Svájci Államszövetség Magyarországi Nagykövetével aláírta a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezménymódosító jegyzőkönyvét.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS