K&H: A fegyvereket gyártó vállalatok részvényei nem kerülhetnek be a felelős befektetések közé

2023. 12. 22., 20:10

A fenntarthatóság egyre jobban felértékelődik a beruházások és befektetések terén is, ezt bizonyítja, hogy a K&H felelős befektetések csoportjába tartozó alapok vagyona egy év alatt 44 százalékkal 156 milliárd forintra gyarapodott.

Továbbra is vannak olyan gazdasági tényezők, mint például az olaj árának alakulása vagy a bizonytalan kamatkilátások, amelyek a befektetések alakulását is erősen befolyásolják. Ugyanakkor vannak olyan célpontok, amelyek stabilan egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.

„Ezek közé tartoznak a fenntarthatóságot szem előtt tartó, felelős befektetések. Mind a privát banki ügyfelek, mind az intézményi befektetők egyre nagyobb figyelmet fordítanak az ilyen vállalatokba fektető megoldásokra – mondta Ábrahám András, a K&H privát bank vezetője.

A szakember a PwC tanácsadó cég friss felmérését idézve azt is elmondta, hogy bár az idei évben a kockázati- és magántőkéből származó klímatechnológiai beruházások 40 százalékkal csökkentek – mindenekelőtt a gazdasági bizonytalanság és a geopolitikai konfliktusok mérsékelték a befektetői bizalmat. A beruházások csökkenése inkább a piaci körülményeket, vagyis a bizonytalanságot képezi le, nincs szó arról, hogy a klímatechnológiai beruházások veszítettek volna a népszerűségükből.

Sőt, ezen beruházások részaránya tovább emelkedett az induló beruházások között, a 2018-as 7 százalékról 10 százalékra. A befektetési alapok szempontjából pedig várhatóan a jövőben is népszerűek lesznek az olyan célpontok, amelyek a fenntarthatóságra koncentrálnak.

„Az úgynevezett felelős befektetési alapokat alkotó különböző részvények esetében megnézzük, hogy az adott vállalatnak mekkora az ökológiai lábnyoma, milyen környezeti hatása van a tevékenységének. Azt is vizsgáljuk, mennyire veszi figyelembe a társadalmi normákat, milyen vállalatirányítási rendszerrel rendelkezik, mennyire átlátható működést folytat” – tette hozzá Oraveczné Németh Ildikó, a K&H Alapkezelő vezetője.

Egyebek mellett a fosszilis energiahordozók kitermelésével, értékesítésével foglalkozó vagy éppen fegyvereket gyártó vállalatok részvényei sem kerülhetnek be a felelős befektetések közé. Továbbá nincs helye az alapokban az olyan országok állampapírjainak sem, amelyek nem törődnek a fenntarthatósági alapelvekkel, valamint ki vannak zárva a célpontok közül a nemzetközi szankciókkal sújtott országokhoz köthető államkötvények is.

A K&H felelős befektetésekhez tartozó alapok vagyona idén október végén 156 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 108 milliárd forinttal, amely igazolja, hogy a megtakarítók is egyre tudatosabban mérlegelnek és a hozamok mellett fontosnak tartják a fenntartható jövő irányába mutató törekvéseket.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.