Hosszabb távon terveznek befektetéseikkel a nők

2023. 06. 02., 11:12

A férfiaknál kevesebb nő fektet be, kevésbé kockázatvállalóak, hosszabb távra terveznek – derül ki az Erste adataiból.

Statisztikai adatok szerint a nők tovább élnek, mint a férfiak, és általában jobb az egészségi állapotuk is. A nők – bár megvannak a saját egészségügyi kockázataik – egészségesebb életmódot folytatnak, több figyelmet fordítanak az egészségük megőrzésére, és kevésbé hajlamosak olyan egészségügyi problémákra, mint a szívbetegségek és a stroke – ahogyan kevésbé érintik őket az alkoholproblémák, vagy a dohányzás.

Hosszabb távon terveznek

A nők és a férfiak között a befektetési szokásokban is van különbség. Általában kevesebb nő szokott befektetni, mint férfi. Azok a nők azonban, akik befektetnek, kevésbé kockázatvállalók, és hosszabb távon terveznek – ám egyes kutatások szerint sikeresebb befektetők, mint a férfiak. A nők általában jobban figyelnek az árak alakulására, és kevésbé hajlamosak túlzottan reagálni az ármozgásokra, jobban odafigyelnek a hosszú távú célokra.

Az Erste megvizsgálta, hogy ügyfelei közül hányan mennek majd át digitális platformjának, George-nak a portfólióegészség-tesztjén. A mobiltelefonos alkalmazásból elérhető teszt négy szempont alapján vizsgálja mindenkinél egyénre szabva, lehet-e biztonságosabbá, illetve jövedelmezőbbé tenni a befektetéseket.

Tizenkettőből csak egy ügyfélnek nincs teendője

Az előzetes adatok szerint csak minden tizenkettedik ügyfél találja majd úgy, hogy nincs további tennivalója. Az első lépés az értékpapírszámla megléte. Szükséges a befektetések megosztása a különböző lehetőségek között (mint például a befektetési jegyek, kötvények vagy állampapírok), hiszen így kisebb a rizikó, egyenletesebb a hozam. A harmadik lépés a rendszeres megtakarítás: ez nem csak a befektetés legegyszerűbb formája, de ugyanúgy segít a kockázatok csökkentésében is.

Ezeken kívül fontos az adókedvezmények kihasználása is. A Tartós Befektetési Számla (TBSZ) segítségével a hozamot terhelő adót csökkenthetjük vagy kerülhetjük ki. A Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ) megnyitásával pedig lehetőség van további, a befektetés értékének akár 20 százalékát elérő adókedvezmény igénybevételére.

Nyitottabbak a rendszeres megtakarításra

A feltételek mindegyikének egyelőre csak minden tizenkettedik ügyfél felel meg – ám a nők arányaiban jobban teljesítenek, mint a férfiak. Az értékpapírszámlával – vagyis befektetéssel – rendelkező nők 10 százaléka ugyanis teljesíti az összes többi feltételt is. A férfiaknál ez az arány 7 százalék. A nők ezen kívül nyitottabbak a rendszeres megtakarításra is: közel a harmaduk rendelkezik ilyen programmal, míg a férfiaknál ez az arány alig több mint 20 százalék.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 21:51:00
Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok az NTAK első féléves adata alapján – írja a turizmus.com.
2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS