Hiventures: 435 milliárdot termeltek tavaly a portfólióba tartozó cégek

2023. 02. 21., 14:13

Hat év alatt 84 milliárd forintot fektetett hazai vállalkozásokba az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures, amelyből 2022-ben 24 milliárdot realizált. A tőkealap-kezelő tevékenysége felpörgette a magyar startup és vállalati életet, és katalizátor szerepe van abban, hogy tavaly 435 milliárd forint árbevételt termeltek a portfóliójában szereplő cégek.

Összesen 3615 foglalkoztatott, 165 darab saját szabadalom és védjegy, 435 milliárd forint árbevétel 44 százaléknyi exportrészesedéssel: ezek voltak a főbb számai 2022-ben a Hiventures 446 startupot és 32 érettebb vállalatot tömörítő portfóliójának, amelyben egyre nagyobb teret nyernek a közép-és nagyvállalkozások. A 24 milliárd forintos tavalyi összbefektetésével a társaság továbbra is Közép-Kelet-Európa egyik legaktívabb tőkebefektetőjének számít.

2022: a vállalati üzletág éve

A Hiventures 2019-ben indította el vállalati üzletágát, melynek révén hathatós segítséget nyújt a generációváltás, a beruházás, a fejlesztés vagy éppen fúzió előtt álló hagyományos vállalkozások számára. Az indulás óta nagy utat járt be a tőkebefektető: „a tőkefinanszírozás, mint növekedést biztosító alternatíva, startup körökön kívül Magyarországon kevésbé volt elterjedt. Így mikor elindítottuk a már érettebb vállalkozásokat célzó termékportfóliónkat, azt a szerepet is felvállaltuk, hogy felkészítsük a piacot – eloszlassuk a kétségeket, feltárjuk a hitel és a tőkebefektetés közti különbségeket, valamint megmutassuk a konstrukcióban rejlő lehetőségeket” – mutatott rá Katona Bence, a Hiventures vezérigazgatója.

2022-ben már 32 vállalattal dolgozott együtt a Hiventures, mintegy 17 milliárd forint forrást biztosítva számukra. Ezzel a társaság több mint 410 milliárd forint árbevételhez segítette hozzá a magyar gazdaság gerincét képező KKV-kat, valamint hazai nagyvállalatokat.

„Elsősorban gazdaságfejlesztési célú tőkebefektetésekről számolhatunk be, amelyek révén a cégek leginkább versenyelőny kiépítését vagy megtartását célzó beruházásokat, kapacitásbővítéseket valósítottak meg”emelte ki Katona Bence. A Hiventures közreműködésével realizálódhatott többek között a rekordnagyságú, 5 milliárd forintos tőkeemelés az UBM Csoport részére vagy a Solar Markt energetikai beruházása is.

A vezérigazgató hozzátette: „Egyre élénkebb az érdeklődés, az idei évre vonatkozóan is tízmilliárdos nagyságrendben vannak tárgyalási vagy döntési szakaszban lévő ügyleteink”. Emellett kiemelte, hogy a finanszírozási paletta is kibővült, így már tőzsdei cégeknél is tudnak befektetéseket eszközölni, mint amilyen Masterplast vagy a Sundell ügylet volt.

Szisztematikus építkezés a startup üzletágban

Kezdenek beérni a korábbi startup befektetések, ezt jelzi az exitek növekvő száma és értéke is. A tavalyi év egyik meghatározó ügyletét a NowTechnologies kerekesszékes innovációja jelentette, amit egy világelső globális cég vásárolt fel.

Ugyanakkor markáns fókuszváltás is zajlott az üzletágban, az eddigi akvizíciós berendezkedést egy portfóliómenedzsment-célzatú, további értékteremtést előtérbe helyező látásmód váltotta fel. „Meg kellett találnunk – a startupokkal közösen – azokat az eszközöket, amelyekkel társfinanszírozóra vagy szakmai befektetőre találhatnak, így akár a nemzetközi piacokra is kiléphetnek. Ezzel tovább növelhetjük cégértéküket, amely a sikeres ügyletzárás feltétele” – fogalmazott Katona Bence.

Természetesen az új befektetések sem maradtak el: harminc új induló innovatív cég csatlakozásával közel 450-re duzzadt a Hiventures startup-portfóliója, amelynek összesen 7 milliárd forintot folyósított a tőkealap-kezelő 2022-ben.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS