Hatalmas profitot értek el a háborús évben a magyar brókercégek

2023. 02. 23., 17:49

Óriási nyereséget értek el a háborús évben a hazai brókercégek, amelyek a tranzakciós illetéket ugyan megkapták, de az extraprofitadót eddig teljesen megúszták. A forgalom megnőtt, a spekulánsokat a tranzakciós illeték sem tartotta vissza, és maguk a brókerek is ügyesen tették meg tétjeiket a piacokon. Ennek eredményeként a korábbi évek meredek emelkedése után is több mint duplájára tudott nőni a befektetési vállalkozások profitja 2022-ben – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Egy évvel ezelőtt, 2022. február 24-én ezelőtt tört ki az orosz-ukrán háború, és ha volt olyan szektor, amelyik nagyot profitált ebből, az a befektetési vállalkozásoké volt. A magyar brókercégek rekord nyereséggel zárták a 2022-es évet, az adózott eredményük 48,6 milliárd forint lett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint. Ez több mint a két és félszerese a 2021-esnek, ami pedig szintén hatalmas rekordnak számított a korábbi évekhez képest.

A gigantikus nyereség dacára a brókercégek mindeddig kimaradtak az extraprofitadóból. Érintette viszont a szektort a tranzakciós illeték kiterjesztése. Ezt a közterhet az ügyfélszámlákon és a sajátszámlákon lebonyolított értékpapír-forgalom után szedik be, a mértéke 0,3 százalék, maximum vételenként 10 ezer forint. Ez a fizetnivaló azonban nem látszott meg sem a forgalmukon, sem a nyereségükön.

A befektetési vállalkozások forgalma megugrott tavaly. A fő tevékenységükből, a befektetési szolgáltatásokból származó bevétel a 2021-es kétszeresére nőtt, meghaladta az 1000 milliárd forintot. Akár áthárították az ügyfelekre a tranzakciós illetéket, akár nem, ez figyelemreméltó bővülés. A kiadásaik is megduplázódtak, 956 milliárd forintra nőttek, vélhetően az új közteher és a megugró forgalom miatt.

A befektetési szolgáltatási tevékenység eredménye végül 28 százalékkal 52 milliárd forintra emelkedett. A tavalyi rekord nyereség fő forrása nem is ez volt, hanem a pénzügyi műveleteken elért vaskos haszon. A brókercégek szakértői olyan ügyesen spekuláltak tavaly, hogy a pénzügyi műveletek eredménye 32,4 milliárd forint lett, ennek majdnem a felét az utolsó negyedévben keresték meg.

Az orosz-ukrán háború kirobbanása és a magas infláció sok kisbefektetőt késztetett arra, hogy értékálló befektetés után nézzen, és a részvényeket vagy befektetési jegyeket vásároljon. Ennek is köszönhető, hogy az általános árfolyamesés ellenére a brókercégeknél lévő idegen tulajdonú (ügyfelek számláján lévő) értékpapír-állomány összesen 33 százalékkal nőtt tavaly, és az év utolsó negyedében folyamatosan 7 ezer milliárd forint fölött volt.

Kiemelkedően magas volt a forgalom a brókercégeknél a háború kitörésének időszakában, februárban és márciusban, és megugrott a kötések volumene akkor is, amikor például a forint árfolyama a mélybe zuhant. Ez pedig kedvez a szektornak, hiszen a brókercégek az eladásokért és a vételekért is szedhetnek be díjat. Azon is sokat kereshettek a befektetési vállalkozások, amikor a befektetők eladták az alacsony kamatozású állampapírjaikat, hogy befektetési alapokat, részvényeket vagy másféle, több hozammal kecsegtető állampapírt, inflációkövető PMÁP-ot vagy Bónuszt vegyenek az árukból – írja a Bank360.hu.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS