Hatalmas profitot értek el a háborús évben a magyar brókercégek

2023. 02. 23., 17:49

Óriási nyereséget értek el a háborús évben a hazai brókercégek, amelyek a tranzakciós illetéket ugyan megkapták, de az extraprofitadót eddig teljesen megúszták. A forgalom megnőtt, a spekulánsokat a tranzakciós illeték sem tartotta vissza, és maguk a brókerek is ügyesen tették meg tétjeiket a piacokon. Ennek eredményeként a korábbi évek meredek emelkedése után is több mint duplájára tudott nőni a befektetési vállalkozások profitja 2022-ben – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Egy évvel ezelőtt, 2022. február 24-én ezelőtt tört ki az orosz-ukrán háború, és ha volt olyan szektor, amelyik nagyot profitált ebből, az a befektetési vállalkozásoké volt. A magyar brókercégek rekord nyereséggel zárták a 2022-es évet, az adózott eredményük 48,6 milliárd forint lett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint. Ez több mint a két és félszerese a 2021-esnek, ami pedig szintén hatalmas rekordnak számított a korábbi évekhez képest.

A gigantikus nyereség dacára a brókercégek mindeddig kimaradtak az extraprofitadóból. Érintette viszont a szektort a tranzakciós illeték kiterjesztése. Ezt a közterhet az ügyfélszámlákon és a sajátszámlákon lebonyolított értékpapír-forgalom után szedik be, a mértéke 0,3 százalék, maximum vételenként 10 ezer forint. Ez a fizetnivaló azonban nem látszott meg sem a forgalmukon, sem a nyereségükön.

A befektetési vállalkozások forgalma megugrott tavaly. A fő tevékenységükből, a befektetési szolgáltatásokból származó bevétel a 2021-es kétszeresére nőtt, meghaladta az 1000 milliárd forintot. Akár áthárították az ügyfelekre a tranzakciós illetéket, akár nem, ez figyelemreméltó bővülés. A kiadásaik is megduplázódtak, 956 milliárd forintra nőttek, vélhetően az új közteher és a megugró forgalom miatt.

A befektetési szolgáltatási tevékenység eredménye végül 28 százalékkal 52 milliárd forintra emelkedett. A tavalyi rekord nyereség fő forrása nem is ez volt, hanem a pénzügyi műveleteken elért vaskos haszon. A brókercégek szakértői olyan ügyesen spekuláltak tavaly, hogy a pénzügyi műveletek eredménye 32,4 milliárd forint lett, ennek majdnem a felét az utolsó negyedévben keresték meg.

Az orosz-ukrán háború kirobbanása és a magas infláció sok kisbefektetőt késztetett arra, hogy értékálló befektetés után nézzen, és a részvényeket vagy befektetési jegyeket vásároljon. Ennek is köszönhető, hogy az általános árfolyamesés ellenére a brókercégeknél lévő idegen tulajdonú (ügyfelek számláján lévő) értékpapír-állomány összesen 33 százalékkal nőtt tavaly, és az év utolsó negyedében folyamatosan 7 ezer milliárd forint fölött volt.

Kiemelkedően magas volt a forgalom a brókercégeknél a háború kitörésének időszakában, februárban és márciusban, és megugrott a kötések volumene akkor is, amikor például a forint árfolyama a mélybe zuhant. Ez pedig kedvez a szektornak, hiszen a brókercégek az eladásokért és a vételekért is szedhetnek be díjat. Azon is sokat kereshettek a befektetési vállalkozások, amikor a befektetők eladták az alacsony kamatozású állampapírjaikat, hogy befektetési alapokat, részvényeket vagy másféle, több hozammal kecsegtető állampapírt, inflációkövető PMÁP-ot vagy Bónuszt vegyenek az árukból – írja a Bank360.hu.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-13 13:10:00
Már nem az energia- vagy az alapanyagárak jelentik a fő nehézséget a hazai családi vállalatok számára. Az egyelőre még mérsékelten növekvő bevétel-várakozások mellett a magas infláció és a növekvő bérek kifizetése jelent egyre nagyobb kihívást – erről számoltak be a cégek a K&H családi vállalatok klub alkalmával.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS