Értékpapír-állományok: közzétette az MNB a legfrissebb, 2023. márciusi adatokat

2023. 05. 08., 16:48

Az állampapírok, az egyéb kötvények, a jelzáloglevelek, a befektetési jegyek és a részvények állományainak mutatói.

A forgalomban lévő értékpapírok állományának alakulása értékpapír fajtánként

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok állománya 697 milliárd forinttal növekedett márciusban. Az összes állományon belül az állampapírnak nem minősülő kötvények hó végi állománya 48 milliárd forintot tett ki. A hosszú lejáratú forint állampapírok piacán márciusban a Magyar Államkötvény és az Önkormányzati Magyar Államkötvény ki- és rábocsátások 260 milliárd forintot, a törlesztések 7 milliárd forintot tettek ki névértéken. A lakossági kötvények értékesítésének és visszaváltásának egyenlege 134 milliárd forint értékű állománynövekedést eredményezett. A rövid lejáratú forint állampapírok piacán a diszkont kincstárjegy ki- és rábocsátások 378 milliárd forintot tettek ki, a lejárat és visszavásárlás 311 milliárd forint volt. A kamatozó instrumentumok (lakossági papírok) állománya 69 milliárd forinttal csökkent a hónap során. A forintban denominált papíroknál a hozamok csökkentek, az árváltozás 190 milliárd forintot tett ki. A devizában kibocsátott kormányzati értékpapírok piacán márciusban az új kibocsátás 7 milliárd, a rábocsátás 162 milliárd forintot tett ki, lejárat nem volt. Az árváltozás 40 milliárd forinttal növelte, a devizaárfolyamok változása 114 milliárd forinttal csökkentette az állományt.

A rezidens hitelintézetek által kibocsátott jelzáloglevelek állománya 26 milliárd forinttal nőtt márciusban. A tárgyhónapban a tranzakciót egy jelzáloglevél 2 milliárd forint összegű visszavásárlása, illetve kamatfizetések és kamatfelhalmozódások alakították. Az árváltozás a hozamváltozások hatására 23 milliárd forintot ért el márciusban. A forintban kibocsátott jelzáloglevelek állománya 1 731 milliárd forintot tett ki március végén.

Az egyéb – nem központi kormányzat által kibocsátott - kötvények állománya márciusban 694 milliárd forinttal növekedett, melyből az MNB kötvények kibocsátása 446 milliárd forintot tett ki. A hitelintézetek által kibocsátott kötvények állománya 3 691 milliárd, az MNB-n kívüli egyéb szektorok által kibocsátott kötvények állománya 3 604 milliárd forintot ért el a hó végén. Márciusban a nem pénzügyi vállalatok, hitelintézetek és az egyéb pénzügyi közvetítők által kibocsátott kötvények esetén a ki- és rábocsátások értéke 267 milliárd forintot tett ki, a lejáratok és visszavásárlások értéke 14 milliárd forint volt. Az árváltozás 19 milliárd forinttal, a devizaárfolyamok változása 1 milliárd forinttal csökkentette az állományt.

Márciusban a rezidens kibocsátású befektetési jegyek piaci értékes állománya 220 milliárd forinttal növekedett. A pénzpiaci alapok jegyei 359 milliárd forintot, az egyéb alapok értékpapírjai 13 320 milliárd forintot értek el az időszak végén. A tárgyhónapban az új kibocsátások értéke 11 milliárd forintot tett ki, a lejárat 10 milliárd forint volt. Az árváltozás 33 milliárd forinttal növelte, a devizaárfolyamok változása 3 milliárd forinttal csökkentette az állományt.

A rezidens vállalatok tőzsdei részvényeinek piaci értékes állománya 425 milliárd forinttal csökkent a hónap során. Az állományokat tekintve a hitelintézeti részvények 3 572 milliárd, a nem pénzügyi vállalati részvények 4 808 milliárd, az egyéb szektorok által kibocsátott részvények 48 milliárd forintot tettek ki március végén. A vezető papírok árfolyama többnyire csökkent, a részvénypiaci kapitalizáció közel 5 százalékkal került lejjebb az előző hónaphoz képest. Az árváltozás 418 milliárd forinttal csökkentette az állományt.

A forgalomban lévő értékpapírok állományának tulajdonosi megoszlása

A külföldiek tulajdonában lévő értékpapírok tranzakcióból eredő állománynövekedésén belül 1 038 milliárd forinttal nőtt az MNB által kibocsátott kötvények állománya. Emellett szintén nőtt a kormányzati szektor által kibocsátott értékpapírok, az egyéb kötvények és a befektetési jegyek állománya, a növekedés 225 milliárd, 18 milliárd és 9 milliárd forintot ért el. A tőzsdei részvény állományuk csökkent, a csökkenés 40 milliárd forintot tett ki.

A hitelintézetek tulajdonában lévő értékpapírok állománya tranzakciókból eredően 112 milliárd forinttal csökkent márciusban. Nőtt az egyéb kötvény, a befektetési jegy, a jelzáloglevél és a tőzsdei részvény állományuk, a növekedés, 34 milliárd, 6 milliárd, 2 milliárd és 1 milliárd forintot tett ki. Az MNB kötvény és a kormányzati szektor által kibocsátott értékpapír állományuk csökkent, a csökkenés 98 milliárd és 55 milliárd forint volt. Március végén a Növekedési kötvényprogram keretében kibocsátott 2 847 milliárd forint névértékű kötvényből a hitelintézetek tulajdonában 1 168 milliárd forint névértékű kötvény volt.

A vizsgált időszakban tranzakciókból eredően 483 milliárd forinttal nőtt a háztartások (beleértve a háztartásokat segítő nonprofit intézményeket is) tulajdonában lévő értékpapírok állománya. Ezen belül a háztartások 277 milliárd forinttal növelték állampapír tulajdonukat; ebből a hosszú lejáratú, forintban kibocsátott állampapíroknál 162 milliárd forint, a rövid lejáratú, forintban kibocsátott állampapírokból 71 milliárd forint, a devizában kibocsátott állampapírokból pedig 44 milliárd forint állománynövekedés valósult meg. A tárgyhónapban a háztartások szintén növelték a befektetési jegy, az egyéb kötvény és a tőzsdei részvény állományukat, a növekedés 125 milliárd, 76 milliárd és 23 milliárd forintot tett ki. A háztartásokat segítő nonprofit intézmények tulajdonában lévő értékpapírok állománya csökkent a hónap során.

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok piaci értékes állományának tulajdonosi megoszlásán belül márciusban az államháztartási szektor kivételével minden szektorban növekedett az állomány. A külföldiek állománya 182 milliárd forinttal, a pénzügyi vállalatok állománya 152 milliárd forinttal, a nem pénzügyi vállalatok állománya 45 milliárd forinttal növekedett. A háztartások és a háztartásokat segítő nonprofit intézmények együttes állománya 318 milliárd forinttal növekedett márciusban. (MNB)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-03 11:48:28
Melyik beszállító ne ismerné a végeláthatatlannak tűnő procedúrát, amíg egy multi céghez bekerül? Sok esetben protekció vagy ismeretség nélkül szinte lehetetlen eljutni az illetékesig. Ezen próbál segíteni egy újonnan indult ingyenes online platform.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS