Értékpapír-állományok: közzétette az MNB a legfrissebb, 2023. márciusi adatokat

2023. 05. 08., 16:48

Az állampapírok, az egyéb kötvények, a jelzáloglevelek, a befektetési jegyek és a részvények állományainak mutatói.

A forgalomban lévő értékpapírok állományának alakulása értékpapír fajtánként

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok állománya 697 milliárd forinttal növekedett márciusban. Az összes állományon belül az állampapírnak nem minősülő kötvények hó végi állománya 48 milliárd forintot tett ki. A hosszú lejáratú forint állampapírok piacán márciusban a Magyar Államkötvény és az Önkormányzati Magyar Államkötvény ki- és rábocsátások 260 milliárd forintot, a törlesztések 7 milliárd forintot tettek ki névértéken. A lakossági kötvények értékesítésének és visszaváltásának egyenlege 134 milliárd forint értékű állománynövekedést eredményezett. A rövid lejáratú forint állampapírok piacán a diszkont kincstárjegy ki- és rábocsátások 378 milliárd forintot tettek ki, a lejárat és visszavásárlás 311 milliárd forint volt. A kamatozó instrumentumok (lakossági papírok) állománya 69 milliárd forinttal csökkent a hónap során. A forintban denominált papíroknál a hozamok csökkentek, az árváltozás 190 milliárd forintot tett ki. A devizában kibocsátott kormányzati értékpapírok piacán márciusban az új kibocsátás 7 milliárd, a rábocsátás 162 milliárd forintot tett ki, lejárat nem volt. Az árváltozás 40 milliárd forinttal növelte, a devizaárfolyamok változása 114 milliárd forinttal csökkentette az állományt.

A rezidens hitelintézetek által kibocsátott jelzáloglevelek állománya 26 milliárd forinttal nőtt márciusban. A tárgyhónapban a tranzakciót egy jelzáloglevél 2 milliárd forint összegű visszavásárlása, illetve kamatfizetések és kamatfelhalmozódások alakították. Az árváltozás a hozamváltozások hatására 23 milliárd forintot ért el márciusban. A forintban kibocsátott jelzáloglevelek állománya 1 731 milliárd forintot tett ki március végén.

Az egyéb – nem központi kormányzat által kibocsátott - kötvények állománya márciusban 694 milliárd forinttal növekedett, melyből az MNB kötvények kibocsátása 446 milliárd forintot tett ki. A hitelintézetek által kibocsátott kötvények állománya 3 691 milliárd, az MNB-n kívüli egyéb szektorok által kibocsátott kötvények állománya 3 604 milliárd forintot ért el a hó végén. Márciusban a nem pénzügyi vállalatok, hitelintézetek és az egyéb pénzügyi közvetítők által kibocsátott kötvények esetén a ki- és rábocsátások értéke 267 milliárd forintot tett ki, a lejáratok és visszavásárlások értéke 14 milliárd forint volt. Az árváltozás 19 milliárd forinttal, a devizaárfolyamok változása 1 milliárd forinttal csökkentette az állományt.

Márciusban a rezidens kibocsátású befektetési jegyek piaci értékes állománya 220 milliárd forinttal növekedett. A pénzpiaci alapok jegyei 359 milliárd forintot, az egyéb alapok értékpapírjai 13 320 milliárd forintot értek el az időszak végén. A tárgyhónapban az új kibocsátások értéke 11 milliárd forintot tett ki, a lejárat 10 milliárd forint volt. Az árváltozás 33 milliárd forinttal növelte, a devizaárfolyamok változása 3 milliárd forinttal csökkentette az állományt.

A rezidens vállalatok tőzsdei részvényeinek piaci értékes állománya 425 milliárd forinttal csökkent a hónap során. Az állományokat tekintve a hitelintézeti részvények 3 572 milliárd, a nem pénzügyi vállalati részvények 4 808 milliárd, az egyéb szektorok által kibocsátott részvények 48 milliárd forintot tettek ki március végén. A vezető papírok árfolyama többnyire csökkent, a részvénypiaci kapitalizáció közel 5 százalékkal került lejjebb az előző hónaphoz képest. Az árváltozás 418 milliárd forinttal csökkentette az állományt.

A forgalomban lévő értékpapírok állományának tulajdonosi megoszlása

A külföldiek tulajdonában lévő értékpapírok tranzakcióból eredő állománynövekedésén belül 1 038 milliárd forinttal nőtt az MNB által kibocsátott kötvények állománya. Emellett szintén nőtt a kormányzati szektor által kibocsátott értékpapírok, az egyéb kötvények és a befektetési jegyek állománya, a növekedés 225 milliárd, 18 milliárd és 9 milliárd forintot ért el. A tőzsdei részvény állományuk csökkent, a csökkenés 40 milliárd forintot tett ki.

A hitelintézetek tulajdonában lévő értékpapírok állománya tranzakciókból eredően 112 milliárd forinttal csökkent márciusban. Nőtt az egyéb kötvény, a befektetési jegy, a jelzáloglevél és a tőzsdei részvény állományuk, a növekedés, 34 milliárd, 6 milliárd, 2 milliárd és 1 milliárd forintot tett ki. Az MNB kötvény és a kormányzati szektor által kibocsátott értékpapír állományuk csökkent, a csökkenés 98 milliárd és 55 milliárd forint volt. Március végén a Növekedési kötvényprogram keretében kibocsátott 2 847 milliárd forint névértékű kötvényből a hitelintézetek tulajdonában 1 168 milliárd forint névértékű kötvény volt.

A vizsgált időszakban tranzakciókból eredően 483 milliárd forinttal nőtt a háztartások (beleértve a háztartásokat segítő nonprofit intézményeket is) tulajdonában lévő értékpapírok állománya. Ezen belül a háztartások 277 milliárd forinttal növelték állampapír tulajdonukat; ebből a hosszú lejáratú, forintban kibocsátott állampapíroknál 162 milliárd forint, a rövid lejáratú, forintban kibocsátott állampapírokból 71 milliárd forint, a devizában kibocsátott állampapírokból pedig 44 milliárd forint állománynövekedés valósult meg. A tárgyhónapban a háztartások szintén növelték a befektetési jegy, az egyéb kötvény és a tőzsdei részvény állományukat, a növekedés 125 milliárd, 76 milliárd és 23 milliárd forintot tett ki. A háztartásokat segítő nonprofit intézmények tulajdonában lévő értékpapírok állománya csökkent a hónap során.

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok piaci értékes állományának tulajdonosi megoszlásán belül márciusban az államháztartási szektor kivételével minden szektorban növekedett az állomány. A külföldiek állománya 182 milliárd forinttal, a pénzügyi vállalatok állománya 152 milliárd forinttal, a nem pénzügyi vállalatok állománya 45 milliárd forinttal növekedett. A háztartások és a háztartásokat segítő nonprofit intézmények együttes állománya 318 milliárd forinttal növekedett márciusban. (MNB)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.
2024-04-19 17:10:00
A kutatás-fejlesztés nyomán létrejövő szellemi alkotások hatékony védelmének és hasznosításának elősegítése a célja a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat megújított együttműködésének.
2024-04-19 16:10:00
Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.
2024-04-19 14:10:00
Április 18-án este tartották Siemens Media Award 2024 hazai díjátadóját, amelyen a technológia területén különösen magas színvonalon alkotó újságírók, illetve tartalomkészítők munkáját ismerték el.
2024-04-19 13:10:00
A cégbírósági eljárások száma is csökkent, de a cégalapítási kedv 30 százalékkal elmaradt márciusban az előző hónaphoz képest – derül ki az Opten összesítéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.