Értékpapír-állományok: közzétette az MNB a legfrissebb, 2023. májusi adatokat

2023. 07. 07., 09:51

Az állampapírok, az egyéb kötvények, a jelzáloglevelek, a befektetési jegyek és a részvények állományainak mutatói.

A forgalomban lévő értékpapírok állományának alakulása értékpapír fajtánként

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok állománya 631 milliárd forinttal növekedett májusban. Az összes állományon belül az állampapírnak nem minősülő kötvények hó végi állománya 45 milliárd forintot tett ki. A hosszú lejáratú forint állampapírok piacán májusban a Magyar Államkötvény és az Önkormányzati Magyar Államkötvény ki- és rábocsátások 305 milliárd forintot, a törlesztések 5 milliárd forintot tettek ki névértéken. A lakossági kötvények értékesítésének és visszaváltásának egyenlege 67 milliárd forint értékű állománynövekedést eredményezett. A rövid lejáratú forint állampapírok piacán a diszkont kincstárjegy ki- és rábocsátások 675 milliárd forintot tettek ki, a lejárat és visszavásárlás 553 milliárd forint volt. A kamatozó instrumentumok (lakossági papírok) állománya 69 milliárd forinttal csökkent a hónap során. A forintban denominált papíroknál a hozamok csökkentek, az árváltozás 194 milliárd forintot tett ki. A devizában kibocsátott kormányzati értékpapírok piacán májusban sem új kibocsátás, sem lejárat nem volt, a tranzakció nagyságát a kamathalmozódás és kamatfizetés egyenlege határozta meg. Az árváltozás 133 milliárd forinttal csökkentette, a devizaárfolyamok változása 105 milliárd forinttal növelte az állományt.

A rezidens hitelintézetek által kibocsátott jelzáloglevelek állománya 14 milliárd forinttal nőtt májusban. A tárgyhónapban a tranzakciót a kamatfizetések és kamatfelhalmozódások alakították. Az árváltozás a hozamváltozások hatására 10 milliárd forintot ért el májusban. A forintban kibocsátott jelzáloglevelek állománya 1 771 milliárd forintot tett ki május végén.

Az egyéb – nem központi kormányzat által kibocsátott - kötvények állománya májusban 1 133 milliárd forinttal növekedett, melyből az MNB kötvények állománynövekedése 44 milliárd forintot tett ki. A hitelintézetek által kibocsátott kötvények állománya 4 934 milliárd, a hitelintézeteken és az MNB-n kívüli egyéb szektorok által kibocsátott kötvények állománya 3 321 milliárd forintot ért el a hó végén. Májusban a nem pénzügyi vállalatok, hitelintézetek és az egyéb pénzügyi közvetítők által kibocsátott kötvények esetén a ki- és rábocsátások értéke 1 096 milliárd forintot tett ki, a lejáratok és visszavásárlások értéke 2 milliárd forint volt. Az árváltozás 12 milliárd forinttal csökkentette, a devizaárfolyamok változása 12 milliárd forinttal növelte az állományt.

Májusban a rezidens kibocsátású befektetési jegyek piaci értékes állománya 314 milliárd forinttal növekedett. A pénzpiaci alapok jegyei 361 milliárd forintot, az egyéb alapok értékpapírjai 13 852 milliárd forintot értek el az időszak végén. A tárgyhónapban az új kibocsátások értéke 28 milliárd forint, a lejáratoké 8 milliárd forint volt. Az árváltozás 92 milliárd forinttal növelte, a devizaárfolyamok változása 1 milliárd forinttal csökkentette az állományt.

A rezidens vállalatok tőzsdei részvényeinek piaci értékes állománya 281 milliárd forinttal növekedett a hónap során. Az állományokat tekintve a hitelintézeti részvények 3 813 milliárd, a nem pénzügyi vállalati részvények 5 280 milliárd, az egyéb szektorok által kibocsátott részvények 46 milliárd forintot tettek ki május végén. A vezető papírok árfolyama többnyire emelkedett, a részvénypiaci kapitalizáció 3,2 százalékkal került feljebb az előző hónaphoz képest. Az árváltozás 297 milliárd forinttal növelte az állományt.

A forgalomban lévő értékpapírok állományának tulajdonosi megoszlása

A külföldiek tulajdonában lévő értékpapírok tranzakcióból eredő állománynövekedésén belül 337 milliárd forinttal csökkent az MNB által kibocsátott kötvények állománya. Emellett szintén csökkent a befektetési jegyek állománya, a csökkenés 2 milliárd forintot tett ki. Ezzel szemben az egyéb kötvény, a kormányzati szektor által kibocsátott értékpapír és a tőzsdei részvény állományuk növekedett, a növekedés 926 milliárd, 137 milliárd és 18 milliárd forintot ért le.

A hitelintézetek tulajdonában lévő értékpapírok állománya tranzakciókból eredően 457 milliárd forinttal növekedett májusban. Nőtt az MNB kötvény, a kormányzati szektor által kibocsátott értékpapír, az egyéb kötvény és a befektetési jegy állományuk, a növekedés 345 milliárd, 46 milliárd, 35 milliárd és 28 milliárd forintot tett ki. A tőzsdei részvény állományuk 1 milliárd forinttal csökkent májusban.

A vizsgált időszakban tranzakciókból eredően 252 milliárd forinttal nőtt a háztartások (beleértve a háztartásokat segítő nonprofit intézményeket is) tulajdonában lévő értékpapírok állománya. Ezen belül a háztartások 86 milliárd forinttal növelték állampapír tulajdonukat; ebből a hosszú lejáratú, forintban kibocsátott állampapíroknál 148 milliárd forint, a devizában kibocsátott állampapírokból 8 milliárd forint állománynövekedés, a rövid lejáratú, forintban kibocsátott állampapírokból pedig 69 milliárd forint állománycsökkenés valósult meg. A tárgyhónapban a háztartások szintén növelték a befektetési jegy és az egyéb kötvény állományukat, a növekedés 149 milliárd és 37 milliárd forintot tett ki. A tőzsdei részvény állományuk 25 milliárd forinttal csökkent májusban. A háztartásokat segítő nonprofit intézmények tulajdonában lévő értékpapírok állománya növekedett a hónap során.

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok piaci értékes állományának tulajdonosi megoszlásán belül májusban minden szektorban növekedett az állomány. A külföldiek állománya 151 milliárd forinttal, a pénzügyi vállalatok állománya 303 milliárd forinttal, a nem pénzügyi vállalatok állománya 40 milliárd forinttal és az államháztartási szektor állománya 31 milliárd forinttal növekedett. A háztartások és a háztartásokat segítő nonprofit intézmények együttes állománya 107 milliárd forinttal szintén növekedett májusban.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-04 22:40:00
A hivatal kilencedikként csatlakozik a blokklánc hálózathoz az EUIPO, Portugália, Észtország, Málta, Lengyelország, Olaszország, Lettország és Görögország után, így a publikus hazai adatok is ezen a rendszeren keresztül lesznek elérhetők az Európai Unió védjegy- és designoltalmi adatbázisában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS