Értékpapír-állományok: közzétette az MNB a legfrissebb, 2022. decemberi adatokat

Értékpapír-állományok: közzétette az MNB a legfrissebb, 2022. decemberi adatokat
2023. 02. 07., 13:41

Az állampapírok, az egyéb kötvények, a jelzáloglevelek, a befektetési jegyek és a részvények állományainak 2022. decemberi mutatói.

A forgalomban lévő értékpapírok állományának alakulása értékpapír fajtánként

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok állománya 200 milliárd forinttal csökkent decemberben. Az összes állományon belül az állampapírnak nem minősülő kötvények hó végi állománya 121 milliárd forintot tett ki. A hosszú lejáratú forint állampapírok piacán decemberben a Magyar Államkötvény és az Önkormányzati Magyar Államkötvény ki- és rábocsátások 530 milliárd forintot, a törlesztések 60 milliárd forintot tettek ki névértéken. A lakossági kötvények értékesítésének és visszaváltásának egyenlege 32 milliárd forint értékű állománynövekedést eredményezett. A rövid lejáratú forint állampapírok piacán a diszkont kincstárjegy ki- és rábocsátások 547 milliárd forintot tettek ki, a lejárat és visszavásárlás 364 milliárd forint volt. A kamatozó instrumentumok (lakossági papírok) állománya 58 milliárd forinttal csökkent a hónap során. A forintban denominált papíroknál a hozamok nőttek, az árváltozás -629 milliárd forintot tett ki. A devizában kibocsátott kormányzati értékpapírok piacán decemberben egy devizakötvény rábocsátására került sor 150 milliárd forint értékben és egy értékpapír járt le 97 milliárd forint összegben. Az árváltozás 69 milliárd forinttal, a devizaárfolyamok változása 273 milliárd forinttal csökkentette az állományt.

A rezidens hitelintézetek által kibocsátott jelzáloglevelek állománya 12 milliárd forinttal csökkent decemberben. A tárgyhónapban a tranzakciót kamathatások alakították, az árváltozás -16 milliárd forintot tett ki. A forintban kibocsátott jelzáloglevelek állománya 1693 milliárd forintot tett ki december végén.  

Az egyéb – nem központi kormányzat által kibocsátott – kötvények állománya decemberben 1557 milliárd forinttal növekedett, melyből az MNB által decemberben kibocsátott kötvény 1364 milliárd forintot tett ki. A hitelintézetek által kibocsátott kötvények állománya 3158 milliárd, az MNB-n kívüli egyéb szektorok által kibocsátott kötvények állománya 3521 milliárd forintot ért el a hó végén. Decemberben a nem pénzügyi vállalatok, hitelintézetek és az egyéb pénzügyi közvetítők által kibocsátott kötvények esetén a ki- és rábocsátások értéke 350 milliárd forintot tett ki, a lejáratok és visszavásárlások értéke 2 milliárd forint volt. Az árváltozás 79 milliárd forinttal, a devizaárfolyamok változása 60 milliárd forinttal csökkentette az állományt.

Decemberben a rezidens kibocsátású befektetési jegyek piaci értékes állománya 327 milliárd forinttal növekedett. A pénzpiaci alapok jegyei 330 milliárd forintot, az egyéb alapok értékpapírjai 12 510 milliárd forintot értek el az időszak végén. A tárgyhónapban az új kibocsátások értéke 375 milliárd forintot tett ki, a lejárat 347 milliárd forint volt. Az árváltozás 60 milliárd forinttal, a devizaárfolyamok változása 53 milliárd forinttal csökkentette az állományt.

A rezidens vállalatok tőzsdei részvényeinek piaci értékes állománya 356 milliárd forinttal csökkent a hónap során. Az állományokat tekintve a hitelintézeti részvények 3589 milliárd, a nem pénzügyi vállalati részvények 4493 milliárd, az egyéb szektorok által kibocsátott részvények 43 milliárd forintot tettek ki december végén. A vezető papírok árfolyama többnyire csökkent, a részvénypiaci kapitalizáció 4 százalékkal került lejjebb az előző hónaphoz képest. Az árváltozás 387 milliárd forinttal csökkentette az állományt. A hónap során öt új részvényt vezettek be a tőzsdére.

A forgalomban lévő értékpapírok állományának tulajdonosi megoszlása

A külföldiek tulajdonában lévő értékpapírok tranzakcióból eredő állománynövekedésén belül 1 361 milliárd forinttal növekedett az MNB által kibocsátott kötvények állománya. Emellett nőtt a kormányzati szektor által kibocsátott, az egyéb kötvények és a befektetési jegyek állománya, a növekedés 449 milliárd, 206 milliárd és 13 milliárd forintot ért el. Ezzel szemben a tőzsdei részvények piacán 42 milliárd forint állománycsökkenés figyelhető meg.

A hitelintézetek tulajdonában lévő értékpapírok állománya tranzakciókból eredően 32 milliárd forinttal növekedett decemberben, melyen belül a kormányzati szektor által kibocsátott értékpapír, a tőzsdei részvény és egyéb kötvény állományuk csökkent, a csökkenés 81 milliárd, 16 milliárd és 9 milliárd forintot tett ki. Ezzel szemben a befektetési jegy, az MNB kötvény és a jelzáloglevél állományuk növekedett, a növekedés 134 milliárd, 3 milliárd és 2 milliárd forint volt. December végén a Növekedési kötvényprogram keretében kibocsátott 2 849 milliárd forint névértékű kötvényből a hitelintézetek tulajdonában 1 169 milliárd forint névértékű kötvény volt.

A vizsgált időszakban tranzakciókból eredően 325 milliárd forinttal nőtt a háztartások (beleértve a háztartásokat segítő nonprofit intézményeket is) tulajdonában lévő értékpapírok állománya. Ezen belül a háztartások 62 milliárd forinttal növelték állampapír tulajdonukat; ebből a rövid lejáratú, forintban kibocsátott állampapírokból 77 milliárd forint, a hosszú lejáratú, forintban kibocsátott állampapíroknál 20 milliárd forint állománynövekedés, a devizában kibocsátott állampapírokból pedig 35 milliárd forint állománycsökkenés valósult meg. A tárgyhónapban a háztartások szintén növelték a befektetési jegy és az egyéb kötvény állományukat, a növekedés 231 milliárd és 37 milliárd forintot tett ki. A tőzsdei részvényeknél 10 milliárd forint csökkenés figyelhető meg. A háztartásokat segítő nonprofit intézmények tulajdonában lévő értékpapírok állománya növekedett a hónap során.

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok piaci értékes állományának tulajdonosi megoszlásán belül decemberben a pénzügyi vállalatok állománya 346 milliárd forinttal, a külföldiek állománya 4 milliárd forinttal csökkent. Ezzel szemben az államháztartási szektor és a nem pénzügyi vállalatok állománya 76 milliárd és 29 milliárd forinttal növekedett. A háztartások és a háztartásokat segítő nonprofit intézmények együttes állománya 45 milliárd forinttal szintén növekedett decemberben. (MNB)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS