Értékpapír-állományok: közzétette az MNB a legfrissebb, 2022. decemberi adatokat

Értékpapír-állományok: közzétette az MNB a legfrissebb, 2022. decemberi adatokat
2023. 02. 07., 13:41

Az állampapírok, az egyéb kötvények, a jelzáloglevelek, a befektetési jegyek és a részvények állományainak 2022. decemberi mutatói.

A forgalomban lévő értékpapírok állományának alakulása értékpapír fajtánként

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok állománya 200 milliárd forinttal csökkent decemberben. Az összes állományon belül az állampapírnak nem minősülő kötvények hó végi állománya 121 milliárd forintot tett ki. A hosszú lejáratú forint állampapírok piacán decemberben a Magyar Államkötvény és az Önkormányzati Magyar Államkötvény ki- és rábocsátások 530 milliárd forintot, a törlesztések 60 milliárd forintot tettek ki névértéken. A lakossági kötvények értékesítésének és visszaváltásának egyenlege 32 milliárd forint értékű állománynövekedést eredményezett. A rövid lejáratú forint állampapírok piacán a diszkont kincstárjegy ki- és rábocsátások 547 milliárd forintot tettek ki, a lejárat és visszavásárlás 364 milliárd forint volt. A kamatozó instrumentumok (lakossági papírok) állománya 58 milliárd forinttal csökkent a hónap során. A forintban denominált papíroknál a hozamok nőttek, az árváltozás -629 milliárd forintot tett ki. A devizában kibocsátott kormányzati értékpapírok piacán decemberben egy devizakötvény rábocsátására került sor 150 milliárd forint értékben és egy értékpapír járt le 97 milliárd forint összegben. Az árváltozás 69 milliárd forinttal, a devizaárfolyamok változása 273 milliárd forinttal csökkentette az állományt.

A rezidens hitelintézetek által kibocsátott jelzáloglevelek állománya 12 milliárd forinttal csökkent decemberben. A tárgyhónapban a tranzakciót kamathatások alakították, az árváltozás -16 milliárd forintot tett ki. A forintban kibocsátott jelzáloglevelek állománya 1693 milliárd forintot tett ki december végén.  

Az egyéb – nem központi kormányzat által kibocsátott – kötvények állománya decemberben 1557 milliárd forinttal növekedett, melyből az MNB által decemberben kibocsátott kötvény 1364 milliárd forintot tett ki. A hitelintézetek által kibocsátott kötvények állománya 3158 milliárd, az MNB-n kívüli egyéb szektorok által kibocsátott kötvények állománya 3521 milliárd forintot ért el a hó végén. Decemberben a nem pénzügyi vállalatok, hitelintézetek és az egyéb pénzügyi közvetítők által kibocsátott kötvények esetén a ki- és rábocsátások értéke 350 milliárd forintot tett ki, a lejáratok és visszavásárlások értéke 2 milliárd forint volt. Az árváltozás 79 milliárd forinttal, a devizaárfolyamok változása 60 milliárd forinttal csökkentette az állományt.

Decemberben a rezidens kibocsátású befektetési jegyek piaci értékes állománya 327 milliárd forinttal növekedett. A pénzpiaci alapok jegyei 330 milliárd forintot, az egyéb alapok értékpapírjai 12 510 milliárd forintot értek el az időszak végén. A tárgyhónapban az új kibocsátások értéke 375 milliárd forintot tett ki, a lejárat 347 milliárd forint volt. Az árváltozás 60 milliárd forinttal, a devizaárfolyamok változása 53 milliárd forinttal csökkentette az állományt.

A rezidens vállalatok tőzsdei részvényeinek piaci értékes állománya 356 milliárd forinttal csökkent a hónap során. Az állományokat tekintve a hitelintézeti részvények 3589 milliárd, a nem pénzügyi vállalati részvények 4493 milliárd, az egyéb szektorok által kibocsátott részvények 43 milliárd forintot tettek ki december végén. A vezető papírok árfolyama többnyire csökkent, a részvénypiaci kapitalizáció 4 százalékkal került lejjebb az előző hónaphoz képest. Az árváltozás 387 milliárd forinttal csökkentette az állományt. A hónap során öt új részvényt vezettek be a tőzsdére.

A forgalomban lévő értékpapírok állományának tulajdonosi megoszlása

A külföldiek tulajdonában lévő értékpapírok tranzakcióból eredő állománynövekedésén belül 1 361 milliárd forinttal növekedett az MNB által kibocsátott kötvények állománya. Emellett nőtt a kormányzati szektor által kibocsátott, az egyéb kötvények és a befektetési jegyek állománya, a növekedés 449 milliárd, 206 milliárd és 13 milliárd forintot ért el. Ezzel szemben a tőzsdei részvények piacán 42 milliárd forint állománycsökkenés figyelhető meg.

A hitelintézetek tulajdonában lévő értékpapírok állománya tranzakciókból eredően 32 milliárd forinttal növekedett decemberben, melyen belül a kormányzati szektor által kibocsátott értékpapír, a tőzsdei részvény és egyéb kötvény állományuk csökkent, a csökkenés 81 milliárd, 16 milliárd és 9 milliárd forintot tett ki. Ezzel szemben a befektetési jegy, az MNB kötvény és a jelzáloglevél állományuk növekedett, a növekedés 134 milliárd, 3 milliárd és 2 milliárd forint volt. December végén a Növekedési kötvényprogram keretében kibocsátott 2 849 milliárd forint névértékű kötvényből a hitelintézetek tulajdonában 1 169 milliárd forint névértékű kötvény volt.

A vizsgált időszakban tranzakciókból eredően 325 milliárd forinttal nőtt a háztartások (beleértve a háztartásokat segítő nonprofit intézményeket is) tulajdonában lévő értékpapírok állománya. Ezen belül a háztartások 62 milliárd forinttal növelték állampapír tulajdonukat; ebből a rövid lejáratú, forintban kibocsátott állampapírokból 77 milliárd forint, a hosszú lejáratú, forintban kibocsátott állampapíroknál 20 milliárd forint állománynövekedés, a devizában kibocsátott állampapírokból pedig 35 milliárd forint állománycsökkenés valósult meg. A tárgyhónapban a háztartások szintén növelték a befektetési jegy és az egyéb kötvény állományukat, a növekedés 231 milliárd és 37 milliárd forintot tett ki. A tőzsdei részvényeknél 10 milliárd forint csökkenés figyelhető meg. A háztartásokat segítő nonprofit intézmények tulajdonában lévő értékpapírok állománya növekedett a hónap során.

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok piaci értékes állományának tulajdonosi megoszlásán belül decemberben a pénzügyi vállalatok állománya 346 milliárd forinttal, a külföldiek állománya 4 milliárd forinttal csökkent. Ezzel szemben az államháztartási szektor és a nem pénzügyi vállalatok állománya 76 milliárd és 29 milliárd forinttal növekedett. A háztartások és a háztartásokat segítő nonprofit intézmények együttes állománya 45 milliárd forinttal szintén növekedett decemberben. (MNB)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 15:13:00
A magyar rendszerváltást követő privatizációs tranzakciókba csöppenő hazai ügyvédeknek a 90-es évek közepén még újdonság volt, ma azonban már csak egyszerű technikai feladat egy cégfelvásárlást célzó tranzakció előtt az eladásra kínált társaság vagy üzletág (együtt: a céltársaság) „átvilágítása”. Ezt az amerikai jogi zsargonban a latinból kölcsönzött „due diligence”-nek nevezik, amely szószerint „kellő gondosságként” fordítható magyarra, de a fúziós ügyekre szakosodott magyar ügyvédek is inkább a latin megnevezést használják. A legfontosabb tudnivalókat dr. Papp Álmos, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners versenyjogi csoportjának vezetője foglalja össze.
2023-03-21 14:13:30
A hazai nagyvállalatok idén nem várnak árbevétel- és profitnövekedést. A cégek több mint egy éve csökkenő profittal számolnak, ami most negatív rekordot ért el, emellett az árbevétel várt változása is negatív előjelű – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredményeiből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS