Értékpapír-állományok: közzétette az MNB a legfrissebb, 2022. decemberi adatokat

Értékpapír-állományok: közzétette az MNB a legfrissebb, 2022. decemberi adatokat
2023. 02. 07., 13:41

Az állampapírok, az egyéb kötvények, a jelzáloglevelek, a befektetési jegyek és a részvények állományainak 2022. decemberi mutatói.

A forgalomban lévő értékpapírok állományának alakulása értékpapír fajtánként

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok állománya 200 milliárd forinttal csökkent decemberben. Az összes állományon belül az állampapírnak nem minősülő kötvények hó végi állománya 121 milliárd forintot tett ki. A hosszú lejáratú forint állampapírok piacán decemberben a Magyar Államkötvény és az Önkormányzati Magyar Államkötvény ki- és rábocsátások 530 milliárd forintot, a törlesztések 60 milliárd forintot tettek ki névértéken. A lakossági kötvények értékesítésének és visszaváltásának egyenlege 32 milliárd forint értékű állománynövekedést eredményezett. A rövid lejáratú forint állampapírok piacán a diszkont kincstárjegy ki- és rábocsátások 547 milliárd forintot tettek ki, a lejárat és visszavásárlás 364 milliárd forint volt. A kamatozó instrumentumok (lakossági papírok) állománya 58 milliárd forinttal csökkent a hónap során. A forintban denominált papíroknál a hozamok nőttek, az árváltozás -629 milliárd forintot tett ki. A devizában kibocsátott kormányzati értékpapírok piacán decemberben egy devizakötvény rábocsátására került sor 150 milliárd forint értékben és egy értékpapír járt le 97 milliárd forint összegben. Az árváltozás 69 milliárd forinttal, a devizaárfolyamok változása 273 milliárd forinttal csökkentette az állományt.

A rezidens hitelintézetek által kibocsátott jelzáloglevelek állománya 12 milliárd forinttal csökkent decemberben. A tárgyhónapban a tranzakciót kamathatások alakították, az árváltozás -16 milliárd forintot tett ki. A forintban kibocsátott jelzáloglevelek állománya 1693 milliárd forintot tett ki december végén.  

Az egyéb – nem központi kormányzat által kibocsátott – kötvények állománya decemberben 1557 milliárd forinttal növekedett, melyből az MNB által decemberben kibocsátott kötvény 1364 milliárd forintot tett ki. A hitelintézetek által kibocsátott kötvények állománya 3158 milliárd, az MNB-n kívüli egyéb szektorok által kibocsátott kötvények állománya 3521 milliárd forintot ért el a hó végén. Decemberben a nem pénzügyi vállalatok, hitelintézetek és az egyéb pénzügyi közvetítők által kibocsátott kötvények esetén a ki- és rábocsátások értéke 350 milliárd forintot tett ki, a lejáratok és visszavásárlások értéke 2 milliárd forint volt. Az árváltozás 79 milliárd forinttal, a devizaárfolyamok változása 60 milliárd forinttal csökkentette az állományt.

Decemberben a rezidens kibocsátású befektetési jegyek piaci értékes állománya 327 milliárd forinttal növekedett. A pénzpiaci alapok jegyei 330 milliárd forintot, az egyéb alapok értékpapírjai 12 510 milliárd forintot értek el az időszak végén. A tárgyhónapban az új kibocsátások értéke 375 milliárd forintot tett ki, a lejárat 347 milliárd forint volt. Az árváltozás 60 milliárd forinttal, a devizaárfolyamok változása 53 milliárd forinttal csökkentette az állományt.

A rezidens vállalatok tőzsdei részvényeinek piaci értékes állománya 356 milliárd forinttal csökkent a hónap során. Az állományokat tekintve a hitelintézeti részvények 3589 milliárd, a nem pénzügyi vállalati részvények 4493 milliárd, az egyéb szektorok által kibocsátott részvények 43 milliárd forintot tettek ki december végén. A vezető papírok árfolyama többnyire csökkent, a részvénypiaci kapitalizáció 4 százalékkal került lejjebb az előző hónaphoz képest. Az árváltozás 387 milliárd forinttal csökkentette az állományt. A hónap során öt új részvényt vezettek be a tőzsdére.

A forgalomban lévő értékpapírok állományának tulajdonosi megoszlása

A külföldiek tulajdonában lévő értékpapírok tranzakcióból eredő állománynövekedésén belül 1 361 milliárd forinttal növekedett az MNB által kibocsátott kötvények állománya. Emellett nőtt a kormányzati szektor által kibocsátott, az egyéb kötvények és a befektetési jegyek állománya, a növekedés 449 milliárd, 206 milliárd és 13 milliárd forintot ért el. Ezzel szemben a tőzsdei részvények piacán 42 milliárd forint állománycsökkenés figyelhető meg.

A hitelintézetek tulajdonában lévő értékpapírok állománya tranzakciókból eredően 32 milliárd forinttal növekedett decemberben, melyen belül a kormányzati szektor által kibocsátott értékpapír, a tőzsdei részvény és egyéb kötvény állományuk csökkent, a csökkenés 81 milliárd, 16 milliárd és 9 milliárd forintot tett ki. Ezzel szemben a befektetési jegy, az MNB kötvény és a jelzáloglevél állományuk növekedett, a növekedés 134 milliárd, 3 milliárd és 2 milliárd forint volt. December végén a Növekedési kötvényprogram keretében kibocsátott 2 849 milliárd forint névértékű kötvényből a hitelintézetek tulajdonában 1 169 milliárd forint névértékű kötvény volt.

A vizsgált időszakban tranzakciókból eredően 325 milliárd forinttal nőtt a háztartások (beleértve a háztartásokat segítő nonprofit intézményeket is) tulajdonában lévő értékpapírok állománya. Ezen belül a háztartások 62 milliárd forinttal növelték állampapír tulajdonukat; ebből a rövid lejáratú, forintban kibocsátott állampapírokból 77 milliárd forint, a hosszú lejáratú, forintban kibocsátott állampapíroknál 20 milliárd forint állománynövekedés, a devizában kibocsátott állampapírokból pedig 35 milliárd forint állománycsökkenés valósult meg. A tárgyhónapban a háztartások szintén növelték a befektetési jegy és az egyéb kötvény állományukat, a növekedés 231 milliárd és 37 milliárd forintot tett ki. A tőzsdei részvényeknél 10 milliárd forint csökkenés figyelhető meg. A háztartásokat segítő nonprofit intézmények tulajdonában lévő értékpapírok állománya növekedett a hónap során.

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok piaci értékes állományának tulajdonosi megoszlásán belül decemberben a pénzügyi vállalatok állománya 346 milliárd forinttal, a külföldiek állománya 4 milliárd forinttal csökkent. Ezzel szemben az államháztartási szektor és a nem pénzügyi vállalatok állománya 76 milliárd és 29 milliárd forinttal növekedett. A háztartások és a háztartásokat segítő nonprofit intézmények együttes állománya 45 milliárd forinttal szintén növekedett decemberben. (MNB)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-07 16:10:00
Az uniós tagállamok állandó képviselői megállapodtak egy olyan új jogszabályra vonatkozó tanácsi megbízásról, amely uniós szinten megkönnyíti az egészségügyi adatok cseréjét és az azokhoz való hozzáférést.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS