Értékpapír-állományok: közzétette a legfrissebb adatokat az MNB

2023. 01. 09., 15:41

Az állampapírok, az egyéb kötvények, a jelzáloglevelek, a befektetési jegyek és a részvények állományainak 2022. novemberi mutatói.

A forgalomban lévő értékpapírok állományának alakulása értékpapír fajtánként

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok állománya 2426 milliárd forinttal nőtt novemberben. Az összes állományon belül az állampapírnak nem minősülő kötvények hó végi állománya 119 milliárd forintot tett ki. A hosszú lejáratú forint állampapírok piacán novemberben a Magyar Államkötvény ki- és rábocsátások 306 milliárd forintot, a törlesztések 65 milliárd forintot tettek ki. A lakossági kötvények értékesítésének és visszaváltásának egyenlege 294 milliárd forintos állománycsökkenést eredményezett. A rövid lejáratú forint állampapírok piacán a diszkont kincstárjegy ki- és rábocsátások 496 milliárd forintot tettek ki, a lejárat és visszavásárlás 144 milliárd forint volt. A kamatozó instrumentumok (lakossági papírok) állománya 58 milliárd forinttal csökkent a hónap során. A forintban denominált papíroknál a hozamok csökkentek, az árváltozás 1482 milliárd forintot tett ki. A devizában kibocsátott kormányzati értékpapírok piacán novemberben két új devizakötvény kibocsátására került sor 514 milliárd forint értékben, lejárat nem volt. Az árváltozás 439 milliárd forinttal növelte, a devizaárfolyamok változása 255 milliárd forinttal csökkentette az állományt.

A rezidens hitelintézetek által kibocsátott jelzáloglevelek állománya 55 milliárd forinttal növekedett novemberben. A tárgyhónapban 9 milliárd forint értékű rábocsátásra került sor, a lejárat nem volt. A forintban kibocsátott jelzáloglevelek állománya 1 683 milliárd forintot tett ki november végén.

Az egyéb – nem központi kormányzat által kibocsátott – kötvények állománya novemberben 421 milliárd forinttal növekedett. A hitelintézetek által kibocsátott kötvények állománya 2 875 milliárd, az egyéb szektorok által kibocsátott kötvények állománya 3 611 milliárd forintot ért el a hó végén. Novemberben a nem pénzügyi vállalatok, hitelintézetek és az egyéb pénzügyi közvetítők által kibocsátott kötvények esetén a ki- és rábocsátások értéke 303 milliárd forintot tett ki. Lejárat nem volt, részleges visszavásárlása egy devizakötvénynek volt 2 milliárd forint értékben. Az árváltozás 149 milliárd forinttal növelte, a devizaárfolyamok változása 34 milliárd forinttal csökkentette az állományt.

Novemberben a rezidens kibocsátású befektetési jegyek piaci értékes állománya 535 milliárd forinttal növekedett. A pénzpiaci alapok jegyei 288 milliárd forintot, az egyéb alapok értékpapírjai 12 224 milliárd forintot értek el az időszak végén. A tárgyhónapban az új kibocsátások értéke 43 milliárd forintot tett ki, a lejárat 52 milliárd forint volt. Az árváltozás 318 milliárd forinttal növelte, a devizaárfolyamok változása 38 milliárd forinttal csökkentette az állományt.

A rezidens vállalatok tőzsdei részvényeinek piaci értékes állománya 856 milliárd forinttal nőtt a hónap során. Az állományokat tekintve a hitelintézeti részvények 3 771 milliárd, a nem pénzügyi vállalati részvények 5 170 milliárd, az egyéb szektorok által kibocsátott részvények 41 milliárd forintot tettek ki november végén. A vezető papírok árfolyama emelkedett, a részvénypiaci kapitalizáció 10,5 százalékkal került feljebb az előző hónaphoz képest. Az árváltozás 849 milliárd forinttal növelte az állományt. A hónap során egy rezidens által kibocsátott részvényt vezettek be a tőzsdére.

A forgalomban lévő értékpapírok állományának tulajdonosi megoszlása

A külföldiek tulajdonában lévő értékpapírok tranzakcióból eredő állománynövekedésén belül 691 milliárd forinttal növekedett a kormányzati szektor által kibocsátott értékpapírok állománya, amely elsősorban a devizában kibocsátott állampapíroknak köszönhető. Szintén növelték állományukat az egyéb kötvények és a tőzsdei részvények piacán, a növekedés 159 milliárd és 39 milliárd forintot ért el.

A hitelintézetek tulajdonában lévő értékpapírok állománya tranzakciókból eredően 18 milliárd forinttal csökkent novemberben, melyen belül a kormányzati szektor által kibocsátott értékpapír állományuk csökkent, a csökkenés 81 milliárd forintot tett ki. Ezzel szemben az egyéb kötvény, a jelzáloglevél és a befektetési jegy állományuk növekedett, a növekedés 51 milliárd, 8 milliárd és 4 milliárd forint volt.

A vizsgált időszakban tranzakciókból eredően 288 milliárd forinttal nőtt a háztartások (beleértve a háztartásokat segítő nonprofit intézményeket is) tulajdonában lévő értékpapírok állománya. Ezen belül a háztartások 81 milliárd forinttal növelték állampapír tulajdonukat; ebből a rövid lejáratú, forintban kibocsátott állampapírokból 145 milliárd forint, a devizában kibocsátott állampapírokból 11 milliárd forint állománynövekedés, a hosszú lejáratú, forintban kibocsátott állampapíroknál pedig 75 milliárd forint állománycsökkenés valósult meg. A tárgyhónapban a háztartások szintén növelték a befektetési jegy és az egyéb kötvény állományukat, a növekedés 207 milliárd és 47 milliárd forintot tett ki. A tőzsdei részvényeknél 35 milliárd forint csökkenés figyelhető meg. A háztartásokat segítő nonprofit intézmények tulajdonában lévő értékpapírok állománya csökkent a hónap során.

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok piaci értékes állományának tulajdonosi megoszlásán belül novemberben minden szektorban növekedett az állomány. A pénzügyi vállalatok állománya 1112 milliárd, a külföldiek 1185 milliárd, az államháztartási szektor 32 milliárd és a nem pénzügyi vállalatok állománya 16 milliárd forinttal növekedett. A háztartások és a háztartásokat segítő nonprofit intézmények együttes állománya 81 milliárd forinttal szintén növekedett novemberben.

MNB

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.
2024-06-21 22:10:07
A „Befektetés Sanghajban, osszuk meg a jövőt!” eseményt, amelynek a házigazdája a Sanghaji Kereskedelmi Bizottság volt, a Magyar Tudományos Akadémián rendezték meg június 18-án. Az eseményen jelentős számban képviseltették magukat magyar vállalkozások.
2024-06-21 21:10:27
Az elmúlt napokra jellemző kánikula miatt továbbra is fennáll az erdőtüzek kockázata, ezért a hatóságok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád mellett június 22-től Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is tűzgyújtási tilalmat rendelnek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS