Értékpapír-állományok: közzétette a legfrissebb adatokat az MNB

2023. 01. 09., 15:41

Az állampapírok, az egyéb kötvények, a jelzáloglevelek, a befektetési jegyek és a részvények állományainak 2022. novemberi mutatói.

A forgalomban lévő értékpapírok állományának alakulása értékpapír fajtánként

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok állománya 2426 milliárd forinttal nőtt novemberben. Az összes állományon belül az állampapírnak nem minősülő kötvények hó végi állománya 119 milliárd forintot tett ki. A hosszú lejáratú forint állampapírok piacán novemberben a Magyar Államkötvény ki- és rábocsátások 306 milliárd forintot, a törlesztések 65 milliárd forintot tettek ki. A lakossági kötvények értékesítésének és visszaváltásának egyenlege 294 milliárd forintos állománycsökkenést eredményezett. A rövid lejáratú forint állampapírok piacán a diszkont kincstárjegy ki- és rábocsátások 496 milliárd forintot tettek ki, a lejárat és visszavásárlás 144 milliárd forint volt. A kamatozó instrumentumok (lakossági papírok) állománya 58 milliárd forinttal csökkent a hónap során. A forintban denominált papíroknál a hozamok csökkentek, az árváltozás 1482 milliárd forintot tett ki. A devizában kibocsátott kormányzati értékpapírok piacán novemberben két új devizakötvény kibocsátására került sor 514 milliárd forint értékben, lejárat nem volt. Az árváltozás 439 milliárd forinttal növelte, a devizaárfolyamok változása 255 milliárd forinttal csökkentette az állományt.

A rezidens hitelintézetek által kibocsátott jelzáloglevelek állománya 55 milliárd forinttal növekedett novemberben. A tárgyhónapban 9 milliárd forint értékű rábocsátásra került sor, a lejárat nem volt. A forintban kibocsátott jelzáloglevelek állománya 1 683 milliárd forintot tett ki november végén.

Az egyéb – nem központi kormányzat által kibocsátott – kötvények állománya novemberben 421 milliárd forinttal növekedett. A hitelintézetek által kibocsátott kötvények állománya 2 875 milliárd, az egyéb szektorok által kibocsátott kötvények állománya 3 611 milliárd forintot ért el a hó végén. Novemberben a nem pénzügyi vállalatok, hitelintézetek és az egyéb pénzügyi közvetítők által kibocsátott kötvények esetén a ki- és rábocsátások értéke 303 milliárd forintot tett ki. Lejárat nem volt, részleges visszavásárlása egy devizakötvénynek volt 2 milliárd forint értékben. Az árváltozás 149 milliárd forinttal növelte, a devizaárfolyamok változása 34 milliárd forinttal csökkentette az állományt.

Novemberben a rezidens kibocsátású befektetési jegyek piaci értékes állománya 535 milliárd forinttal növekedett. A pénzpiaci alapok jegyei 288 milliárd forintot, az egyéb alapok értékpapírjai 12 224 milliárd forintot értek el az időszak végén. A tárgyhónapban az új kibocsátások értéke 43 milliárd forintot tett ki, a lejárat 52 milliárd forint volt. Az árváltozás 318 milliárd forinttal növelte, a devizaárfolyamok változása 38 milliárd forinttal csökkentette az állományt.

A rezidens vállalatok tőzsdei részvényeinek piaci értékes állománya 856 milliárd forinttal nőtt a hónap során. Az állományokat tekintve a hitelintézeti részvények 3 771 milliárd, a nem pénzügyi vállalati részvények 5 170 milliárd, az egyéb szektorok által kibocsátott részvények 41 milliárd forintot tettek ki november végén. A vezető papírok árfolyama emelkedett, a részvénypiaci kapitalizáció 10,5 százalékkal került feljebb az előző hónaphoz képest. Az árváltozás 849 milliárd forinttal növelte az állományt. A hónap során egy rezidens által kibocsátott részvényt vezettek be a tőzsdére.

A forgalomban lévő értékpapírok állományának tulajdonosi megoszlása

A külföldiek tulajdonában lévő értékpapírok tranzakcióból eredő állománynövekedésén belül 691 milliárd forinttal növekedett a kormányzati szektor által kibocsátott értékpapírok állománya, amely elsősorban a devizában kibocsátott állampapíroknak köszönhető. Szintén növelték állományukat az egyéb kötvények és a tőzsdei részvények piacán, a növekedés 159 milliárd és 39 milliárd forintot ért el.

A hitelintézetek tulajdonában lévő értékpapírok állománya tranzakciókból eredően 18 milliárd forinttal csökkent novemberben, melyen belül a kormányzati szektor által kibocsátott értékpapír állományuk csökkent, a csökkenés 81 milliárd forintot tett ki. Ezzel szemben az egyéb kötvény, a jelzáloglevél és a befektetési jegy állományuk növekedett, a növekedés 51 milliárd, 8 milliárd és 4 milliárd forint volt.

A vizsgált időszakban tranzakciókból eredően 288 milliárd forinttal nőtt a háztartások (beleértve a háztartásokat segítő nonprofit intézményeket is) tulajdonában lévő értékpapírok állománya. Ezen belül a háztartások 81 milliárd forinttal növelték állampapír tulajdonukat; ebből a rövid lejáratú, forintban kibocsátott állampapírokból 145 milliárd forint, a devizában kibocsátott állampapírokból 11 milliárd forint állománynövekedés, a hosszú lejáratú, forintban kibocsátott állampapíroknál pedig 75 milliárd forint állománycsökkenés valósult meg. A tárgyhónapban a háztartások szintén növelték a befektetési jegy és az egyéb kötvény állományukat, a növekedés 207 milliárd és 47 milliárd forintot tett ki. A tőzsdei részvényeknél 35 milliárd forint csökkenés figyelhető meg. A háztartásokat segítő nonprofit intézmények tulajdonában lévő értékpapírok állománya csökkent a hónap során.

A központi kormányzat által kibocsátott értékpapírok piaci értékes állományának tulajdonosi megoszlásán belül novemberben minden szektorban növekedett az állomány. A pénzügyi vállalatok állománya 1112 milliárd, a külföldiek 1185 milliárd, az államháztartási szektor 32 milliárd és a nem pénzügyi vállalatok állománya 16 milliárd forinttal növekedett. A háztartások és a háztartásokat segítő nonprofit intézmények együttes állománya 81 milliárd forinttal szintén növekedett novemberben.

MNB

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-04 13:10:00
Időről-időre felmerülő kérdés, hogy a cég tagja miként felel a cég által felhalmozott tartozásért. Különösen a kft. esetén szokott előkerülni a tag felelősségének kérdése, hiszen a kft. lényege a tagok korlátozott felelőssége. Ez sem jelenti azonban, hogy a kft. tagja soha nem vonható felelősségre a cég által ki nem fizetett tartozásért – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd.
2023-12-02 15:20:00
A Duna House Cégcsoport havi tranzakciószám becslése szerint 2023 novemberében országosan 8800 lakóingatlan cserélt tulajdonost; a cégcsoport pénzügyi márkája, a Credipass hazai adatai szerint a hónap folyamán 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS