Az infláció ellen védekező ügyfelek az egekbe röpítették a brókercégek profitját

2023. 08. 24., 10:12

Rekord nyereséggel zárták az első félévet a brókercégek, a 30 milliárd forint feletti profitjuk 75 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, pedig már az is kiemelkedő volt – derül ki a Bank360.hu elemzéséből. Az ügyfélszámlák száma gyarapodik, még a NYESZ-t is el tudják adni a befektetési vállalkozások az infláció és az adóemelés ellen védelmet keresőknek.

Annál jobb a brókercégeknek, minél rosszabb mindenki másnak – akár ez a következtetés is levonható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) most közzétett adataiból. A befektetési vállalkozások profitja ugyanis az idén újabb rekordot döntött, az első hat hónapban meghaladta a 30 milliárd forintot, ami 75 százalékkal magasabb a tavalyinál, ami akkor szintén elképesztő rekord volt.

A brókercégek azon keresnek a legtöbbet, ha az ügyfelek sok értékpapírt vásárolnak és adnak el, ez pedig akkor következik be, ha esnek vagy ingadoznak az árfolyamok. 2022-ben az orosz-ukrán háború és a forint hektikus mozgása hozott sokat a befektetési vállalkozók konyhájára. Az idén a forgalom ehhez képest alacsonyabb lehetett, a fő üzletág, a befektetési szolgáltatási tevékenység eredménye kis mértékben el is maradt a tavalyitól. A pénzügyi műveleteken viszont jóval nagyobb nyereség keletkezett, mint egy éve.

Kisebb a forgalom, bár az állampapír jól megy

Az, hogy az idén a piacok sokkal kiegyensúlyozottabbak, mint 2022-ben, a forgalmi adatokon is látszik. Az ügyfelek megbízásai alapján lebonyolított azonnali tőzsdei forgalom az első hat hónapban majdnem 45 százalékkal esett vissza. A tőzsdén kívüli kereskedésben ugyanakkor 36 százalékos növekedés volt, ami vélhetően az állampapírok és a befektetési alapok iránti keresletnek köszönhető. Mindkét értékpapírt tőzsdén kívüli forgalomban lehet megvásárolni. 

A származtatott ügyletek forgalma is csökkent, mind a tőzsdei, mind a tőzsdén kívüli megbízásoké. A származtatott piacon zajlik egyebek mellett a devizapiaci spekulációk jelentős része, az idén viszont a forint árfolyama sokkal stabilabb volt, mint tavaly. A forgalom csökkenése nem kis részben emiatt következhetett be.

Sokkal több az ügyfél

Az ügyfelek száma az idén tovább nőtt. Az MNB adatai szerint az első félév végén a befektetési vállalkozásoknál 415 552 értékpapírszámlát vezettek az ügyfelek, ebből több mint 25 ezer nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) volt, a tartós befektetési számlák (TBSZ) száma pedig 110 595 darabra nőtt. Összesen több mint 35 ezer új számlát nyitottak az idén a brókercégeknél, ezek között majdnem 1000 új NYESZ és több mint 10 ezer új TBSZ is volt.

Az adat azért is érdekes, mert a NYESZ-ek száma évek óta csökken, de a jelek szerint a brókercégek a nyugdíjcélra takarékoskodókat sikeresen győzik meg arról, hogy megéri igénybe venni a “negyedik nyugdíjpillért”, és az ahhoz kapcsolódó adókedvezményeket - hívja fel a figyelmet Herman Bernadett, a Bank360.hu vezető elemzője.

Ilyen adók mellett a NYESZ-t is sikerül eladni

A befektetési vállalkozások ügyfélszámláin június végén 5785,5 milliárd forintnyi vagyon volt, ez kicsivel elmarad az első negyedév végi állománytól. A NYESZ-eket 107 milliárd, a TBSZ-eken 1536 milliárd forintot tartottak az ügyfelek, ez utóbbi történelmi rekordnak számít.

Az adókedvezménnyel támogatott értékpapírszámlák iránti kereslet nem meglepő, hiszen júliustól újabb sarcot vetett ki az állam a kamatjövedelmekre. A meglévő 15 százalékos személyi jövedelemadó mellett 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) is terheli az értékpapírok nyereségét, vagyis a haszon több mint negyedét elviszi az állam.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-28 09:40:00
A beruházások volumene 2023 III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 2,2 százalékkal mérséklődött – tájékoztatott a statisztikai hivatal.
2023-11-27 19:00:33
A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.
2023-11-27 18:10:00
Hagyatéki ügyekben előfordulhat, hogy az örökös vagy más érdekelt a hagyatéki tárgyaláson személyesen nem tud megjelenni, de szeretné, hogy valaki képviselje. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS