33 százalékkal nőtt az értékpapírok állománya 2023-ban

2024. 02. 08., 14:10

Tavaly 22 217 milliárd forinttal, 33 százalékkal növekedett a rezidens kibocsátású értékpapírok állománya. A növekedésből a tranzakciók 65 százalékot, az átértékelődés 35 százalékot tett ki – közölte az MNB.

A legnagyobb értékben az állampapírok állománya növekedett 8 813 milliárd forinttal, ezt követte a befektetési jegyek állománynövekedése 4 987 milliárd és a hitelintézetek által kibocsátott kötvények állománynövekedése 3 540 milliárd forint összegben.

A legnagyobb arányban a MNB által és a hitelintézetek által kibocsátott kötvények állománya növekedett, mindkét kibocsátói kör értékpapírmennyisége több, mint duplájára nőtt az év során.

Az elmúlt egy évben minden tulajdonosi szektornál növekedett az értékpapírok mennyisége. A külföldiek tulajdonában lévő értékpapírok állománya 7 931 milliárd forinttal (43 százalékkal) növekedett. Jelentős, 5 976 milliárd forint (34 százalékos) növekedés volt a háztartások értékpapír állományában is. A pénzügyi vállalatok tulajdonában lévő értékpapírok állománya 6 695 milliárd forinttal nőtt (26 százalékkal), ebből az egyéb pénzügyi közvetítők állománya nőtt a legnagyobb mértékben, 3 063 milliárd forinttal (60 százalékkal) az év során.

Az értékpapír-statisztika 2024. február 7-én megjelent legfrissebb sajtóközleménye elérhető itt:  https://statisztika.mnb.hu/sw/static/file/sk-ep-202312-hu.pdf

A legfrissebb adatok elérhetők itt: Értékpapírok (mnb.hu) (MNB Statisztikai Igazgatóság)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS