2,4 százalékkal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon februárban

2023. 03. 15., 12:25

Februárban 2,4 százalékkal, 231 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon; a hónap végén a BAMOSZ-tagok 9800 milliárd forintot kezeltek – tájékoztatott a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.

A pénzpiaci alapokhoz közel 8,5 milliárd forintnyi tőke áramlott, összességében 3,5 százalékkal nőtt a hónapban a vagyon. Úgy tűnik, hogy megtört az előző év második felében tapasztalható tőkebeáramlás lendülete, de még mindig vonzó a befektetők számára a kategória.

A kötvényalapokhoz továbbra is özönlik a friss tőke, februárban 216 milliárd forint érkezett, amely magasan kiemelkedik a kategóriák közül. A friss tőke jelentős része (mintegy 208 milliárd forint) a rövid futamidejű kötvényalapokhoz érkezett. A hosszú futamidejű kötvényalapoknál a tőkebeáramlás 8 milliárd forint volt a hónap folyamán, míg a szabad futamidejű kötvényalapokhoz mindössze 200 millió forint érkezett.

A vegyes alapoktól 3,2 milliárdnyi tőke távozott és a hozamok sem alakultak kedvezően, így a kategória vagyona 0,9 százalékkal csökkent a hónapban. A kiegyensúlyozott vegyes alapokhoz érkezett friss tőke (7,3 milliárd forint), de a másik két alkategóriánál tőkekiáramlás volt: az óvatos vegyes alapoktól 4,9 milliárdnyi tőke távozott, míg a dinamikus alapoktól 5,6 milliárdnyi.

A részvényalapoknál 7,4 milliárd forint tőke áramlott ki, az árfolyammozgások sem alakultak kedvezően, így összességében a részvényalapok vagyona 2,5 százalékkal csökkent.

A tőkevédett alapokba csaknem 6 milliárd forint áramlott be, aminek oka mindenekelőtt az új alapok megjelenése volt, a nettó eszközérték 11,7 százalékkal nőtt, de a nagy növekedés mögött az alacsony bázis áll elsősorban.

Az abszolút hozamú alapok esetében tőkekiáramlás volt 1,6 milliárd forintos értékben. A hozamok azonban valamelyest kedvezően alakultak, így 0,3 százalékkal nőtt a kategória vagyona a hónap során.

A származtatott alapok esetében ebben a hónapban tőkekiáramlás volt 1,2 milliárdos értékben, amely egy megszűnt alap számlájára írható. A hozamok ezen némileg javítani tudtak, de a kategória vagyona így is 2,2 százalékkal csökkent februárban.

Az ingatlanalapokba alig egymilliárdnyi tőke érkezett a hónap során. A hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 0,6 százalékkal nőtt a második legnagyobb kategóriánál. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 19:13:00
Ha Önnek van a feltételeknek megfelelő, eladó kutyája és részt kíván venni a NAV április hónapban tervezett kutyavásárán, akkor 2023. április 12-ig küldjön előzetes ajánlatot!
2023-03-21 15:13:00
A magyar rendszerváltást követő privatizációs tranzakciókba csöppenő hazai ügyvédeknek a 90-es évek közepén még újdonság volt, ma azonban már csak egyszerű technikai feladat egy cégfelvásárlást célzó tranzakció előtt az eladásra kínált társaság vagy üzletág (együtt: a céltársaság) „átvilágítása”. Ezt az amerikai jogi zsargonban a latinból kölcsönzött „due diligence”-nek nevezik, amely szószerint „kellő gondosságként” fordítható magyarra, de a fúziós ügyekre szakosodott magyar ügyvédek is inkább a latin megnevezést használják. A legfontosabb tudnivalókat dr. Papp Álmos, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners versenyjogi csoportjának vezetője foglalja össze.
2023-03-21 14:13:30
A hazai nagyvállalatok idén nem várnak árbevétel- és profitnövekedést. A cégek több mint egy éve csökkenő profittal számolnak, ami most negatív rekordot ért el, emellett az árbevétel várt változása is negatív előjelű – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredményeiből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS